Kerkük’ün Efsane Petrolüne Tek Teklif TPAO’dan

7 trilyon dolarlık petrolü işletmeye açan Irak’ın, Kerkük’ün rezervi için açtığı ihaleye tek teklif TPAO’nun bulunduğu konsorsiyumdan geldi,

Irak 8 büyük petrol ve doğalgaz sahasının geliştirilmesi ve işletilmesi için yabancı şirketlerin katıldığı tarihi ihaleleri yapıyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), yabancı ortaklarıyla birlikte, Kerkük ve Zubair petrol sahaları için teklif verdi.

Dünyanın en büyük rezervlerinden birine sahip olan ülkeye girmek isteyen uluslararası petrol şirketleri, 2003 yılından bu yana yapılan ve altı petrol ve iki doğalgaz alanı için gün boyunca ayrı ayrı yapılan ihalelerde yarışıyorlar.

Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük petrol sahalarının işletilmesi için tek teklifin TPAO, Royal Dutch Shell ve Çinli Sinopec’ten oluşan konsorsiyumdan geldiğini açıkladı. TPAO, 4 milyar varil rezervi bulunan Zubair petrol sahasına da Hintli ONGC ve Rus Gazprom ile oluşturduğu konsorsiyumla teklif verdi.

Zubair için TPAO ve ortaklarının dışında üç ayrı teklif daha geldiği açıklandı.

ZUBAIR’DE TPAO’DAN IRAK’A RET

Irak Petrol Bakanlığı, Rumaila dışındaki tüm sahalar için katılımcılardan yeni teklifler istedi. Bu arada TPAO, teklif verdiği Zubair sahasında diğer konsorsiyumlarla birlikte Irak’ın sunduğu sözleşme hükümlerini kabul etmedi.

Şu ana kadar sonuçlandığı açıklanan tek ihale 17 milyar varillik rezervle ülkenin en büyük petrol üretim sahası olan Rumaila sahası ihalesi oldu. BP önderliğindeki grup, koşulları kabul ederek anlaşma imzalamaya hak kazandı.

Rumaila için fiyat artırımını Exxon Mobil önderliğindeki grubun kazanmasına rağmen, konsorsiyum sözleşme için Irak’ın şart koştuğu varil başı fiyatı kabul etmeyince, BP koşulları kabul ederek ihaleyi kazandı.

Irak Petrol Bakanlığı yaklaşık 2.1 trilyon metreküp rezervi bulunan Akkaş doğalgaz sahasına tek teklifin TPAO’nun da dahil olduğu bir konsorsiyumdan geldiğini açıkladı. Edison International liderliğindeki konsorsiyumda TPAO dışında, Malezya’dan Petronas, China International Petroleum Corp. ve Korea Gas yer alıyor.

Editör: TE Bilişim