Kat Mülkiyeti İçin Son Aylar

Kat irtifakı tapularının 28 Kasım'a kadar kat mülkiyeti tapusuna dönüşmesi gerekiyor. Değişmeyen tapulara bu tarihten sonra bin lira para cezası kesilecek. Ancak iskanı olmayan bina sakinlerini zor günler bekliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu Kasım 2007'de değişti. Kanuna göre kat irtifakı tapularının 28 Kasım 2009'a kadar kat mülkiyeti tapusuna geçmesi gerekiyor.

Aksi takdirde ev sahipleri bin lira para cezası ödemek zorunda kalacak. Ancak Türkiye'de durum oldukça vahim.

Tapo ve kadastro genel müdürü Mehmet Zeki Adlı, "Mevcut olan yapıların yüzde 50'si tapuda bina veya emlak olarak görülmekte. Geriye kalanı da arsa olarak görülmekte. Bu ne demektir yüzde 50'si daha kat irtifakından kat mülkiyetine geçmemiş demektir. Hala üzerinde bina olmasına rağmen arsa olarak görünüyor." dedi.

Kat irtifakı tapularının kat mülkiyetine geçmesi için ise öncelikle binaların iskanının alınması gerekiyor. İskan olan apartmanların kat mülkiyetine geçmesi oldukça kolay. Adlı, "Toplam 600 küsür lira bir masrafımız oldu. 10 gündür uğraşıyorum. Bugün herhalde tapuları verecekler." diye konuştu.

Ancak iskanı olmayan apartman sakinlerini zor günlerin beklediğini söyleyen Adlı, "Apartmanın iskanını çıkartmak için dün bir arkadaşla konuştum. Camide konuşurken öğrendim. 12 milyar lira masraf yapmış. Bir 5-6 ay kadar da uğraşmış." dedi. 2001 yılından sonra yapılan ve Yapı Denetim Kanunu'na tabii binalar da ise durum çok daha vahim. Yapı denetim firması mali işler müdürü Bekir Çakıroğlu, "Eğer binalar yapı denetim yönetmeliği istenirse, yapı denetime tabi olması istenirse çok fazla bir para çıkar. Bu da ortalama daire başına 5 milyar lira gibi bir rakamı bulur." dedi.

Editör: TE Bilişim