Karadeniz'de Petrol Bereketi

Dünya'nın önde gelen şirketleri Karadeniz'de petrol ve doğal gaz aramak için adeta sıraya girdi. Exxon Mobil'den sonra Chevron'da Karadeniz'de arama yapmak için Türkiye Petrolleri ile görüşüyor.

Petrol ve doğal gaz... Türkiye'de dışa bağımlılığın olduğu iki büyük enerji kalemi. Türkiye Petrolleri, 5 yıl önce başlattığı sismik çalışmaların ardından bölgede 10 milyar varil üretilebilir petrole ulaştı.

Çalışma sonrası gözler bir anda Karadeniz'e çevrildi. Hem Avrupa hem de Amerika'da bir çok şirket Karadeniz'de petrol aramak için sıraya girdi.

Artan ilgi Karadeniz'de çok büyük miktarda petrol olma ihtimalini de güçlendiriyor. Bölgeye önce Brazilyalı şirket Petrobras ilgi gösterdi. Türkiye Petrolleri, Petrobras ile Karadeniz'e 2010 yılında ilk matkabı vurmaya hazırlanıyor.

Yeni sahalarda ise Amerikan şirketleri devreye girecek.İlk anlaşma Exxon Mobil ile yapıldı. Bir başka Amerikan şirketi Chevron da sırada. Chevron'un yazılı teklifini değerlendiren Türkiye Petrolleri, bu şirketle ikili görüşmelere başladı.

Anlaşma olduğu takdirde iki şirket Karadeniz'de yeni sahalarda petrol ve doğal gaz arayacak.

Editör: TE Bilişim