Karadeniz'de İlk Sondaj Ağustos'ta

Karadeniz'e ilk sondaj, doğalgaz için Ağustos'ta vurulacak. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz'de petrol ve doğalgaz aramak için Amerikan Exxon Mobil'den sonra Chevron'la da anlaşmak üzere.

Karadeniz, petrol ve doğalgazda Türkiye'nin umudu oldu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Brezilyalı Petrobras şirketi ile ilk doğalgaz sondajı için artık gün sayıyor.

Konuya ilişkin bilgi veren TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, "Batı Karadeniz'de zengin doğalgaz yatakları mevcut. Batı Karadeniz'deki bu yatakları tespit etmek üzere Petrobras lokasyonda kuyu açacak" dedi.

Kırklareli ve İstanbul açıklarında yapılacak olan sondajın tarihi Ağustos olarak belirlendi. Petrol için inşa edilen platform da, 2010'da Karadeniz'de olacak ve Sinop açıklarında bin 500 metre derinlikte sondaja başlayacak.

Mehmet Uysal, "Karadeniz'de çok büyük sondaj kampanyasına 2009'un 2. yarısından itibaren başlayacağız. 2010-2011 yıllarında devam eden bu kampanyalar neticesinde Türkiye'ye müjdeli haberler vereceğimizi ümit ediyorum" dedi.

Yeni sahalarda ise Amerikan şirketleri devreye girecek. İlk anlaşma Exxon Mobil ile yapıldı. Sırada Chevron şirketi var.

Türkiye Petrolleri, yabancı şirketlerle eşit payda ortaklık kurarak bu sahalarda arama yapmaya hazırlanıyor. Aramalarda petrol ya da doğalgaza rastlanılmazsa işletme giderleri tamamen yabancı şirketlere ait olacak.

Editör: TE Bilişim