Karadeniz'de Hamsi Sezonu Bitti

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, Karadeniz'de bu sezon hamsi avının 3 ayı aşkın sürdüğünü, bu süre içerisinde 500 bin ton dolayında hamsi avlandığını söyledi.

Necipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'de hamsi avına Eylül ayı sonlarında başlandığını, Ekim ve Kasım aylarında yoğun bir şekilde sürdüğünü ifade ederek, ''Karadeniz'de bu sezon hamsi avı 3 ayı aşkın sürdü. Bu süre içerisinde 500 bin ton dolayında hamsi avlandı. Bu miktar son 5 yılın en iyi rakamlarından biri'' dedi.

Hamsi avında bereketli bir sezon yaşanmasına rağmen balıkçıların yeterince kazanç sağlayamadığını savunan Necipoğlu, ''Hamsi avı bol yapıldığı için dolayısıyla fiyatı da düştü. Burada sadece vatandaşlarımız ucuz fiyattan yeme fırsatı buldu. Avlanan hamsinin ancak 200 bin tonu tüketildi, geriye kalan 300 bin tonu aşkın miktarı da balık unu ve yağ fabrikalarına 'yok' denecek fiyattan satıldı'' diye konuştu.

Bu sezon İstanbul Boğazı'ndan Hopa'ya kadar her yerde hamsi avlandığını, avına erken başlandığı için sürülerin mevsiminden önce Gürcistan karasularına geçtiğini anlatan Necipoğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye denizlerinde en çok avlanan balık hamsidir. Dolayısıyla vatandaşların balık ihtiyacının büyük bir bölümünü hamsi karşılıyor. Balıkçılarımız av ve avlanma konusunda daha duyarlı olmalıdır. Karadeniz'de hamsi avına görüldüğü zaman değil, 1 Aralıkta başlanmalıdır. Bu yapılmış olsaydı, şu an Karadeniz'in her yerinde hamsi avlanıyor olurdu. Bundan 20-30 yıl öncesine kadar Karadeniz'de Mart ayı sonuna kadar hamsi avlanıyordu. Hamsi sürüleri şimdi Gürcistan'da. Çünkü Gürcistan'da hamsi avına 15 Aralıkta izin veriliyor. Bazı balıkçı takımlarımız Hopa'da avlanmaya çalışıyor. Bunlar bir gece av yapabilirlerse, 3 gece denizden boş dönüyor. Ana hamsi sürüleri Gürcistan karasularında.''

''Tezgahlar Gürcistan'dan gelen hamsilere kaldı'' 

Karadeniz'de hamsi avının artık sonuna gelindiğini, bundan sonra avlanacak hamsinin önemli miktarda olmayacağını ifade eden Necipoğlu, şunları kaydetti:

''Gürcistan yetkililerinden izin alan bazı Türk takımları hamsi avlıyor. Karadeniz'de tezgahlar Gürcistan'dan gelen hamsilere kaldı. Buradan gelen hamsilerin kilosu ortalama 3 liradan satılıyor. Gürcistan'dan gelen hamsilerin nakillerinde bazen sorunlar yaşanıyor. Bu sorunun yaşandığı günlerde, buradaki ufak teknelerin az miktarlarda avladığı hamsinin fiyatı birden 7-8 liraya kadar çıkıyor.''(aa)

 

Editör: TE Bilişim