Kara Kutuya İlişkin İlk Bilgiler Bugün

Hollanda'da düşen Tekirdağ uçağının kara kutusuna ilişkin ilk bilgiler bugün (04.03.2009) açıklanacak.

Kaza ile ilgili bilinmeyenlere ışık tutması beklenen rapor nihai değil.

Bu arada Hollanda'dan gelen açıklamalar, uçağın Schiphol Havalimanı'na "doğru ve kusursuz" bir biçimde inişe geçtiği yönünde...

Tekirdağ uçağının kara kutu incelemesi, kule ve radar kayıtları ile kaza bölgesinde yapılan teknik incelemelerde son aşamaya gelindi.

Kazayı araştıran 5 kişilik teknik ekibin başkanlığını yürüten Hollanda Güvenlik Araştırma Komisyonu Başkanı Pieter van Vollenhoven'ın yarın (04.03.2009) bir açıklama yapması bekleniyor.

Açıklanacak rapor "nihai rapor" olmayacak.

'Kuyruk Türbülansı' İddialarına Hollandalı Yetkililerden Yalanlama
Hollandalı yetkililer, Tekirdağ uçağının, kendisinden önce inen bir başka uçağın kuyruk türbülansı nedeniyle düştüğü yolundaki iddiaları ise yalanlıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, araştırmaların sonuçlanmasının bir yıl kadar sürebileceğini söyledi.

Yıldırım, "Başlangıçta motoru durdu denildi. Bunlar gerçeği yansıtmıyor. Tabi başka şeyler de söylendi. Bunlar gerçeği yansıtmıyor. Bu aşamada söylenecek şeyler spekülasyondur." diye konuştu.

Binali Yıldırım, "Kazayı bir tarafa bırakıp pazardan pay almak, parsa toplamak isteyenlere de gün doğdu" değerlendirmesinde bulundu.

Hollanda Basınında Söylem Değişti
İlk günlerden itibaren pilotaj hatası üzerinde duran Hollanda basını ise söylemini değiştirdi.

Hollanda basını, Türk pilotların, 250 metre ötedeki yerleşim bölgesi yerine, canları pahasına uçağı boş araziye indirdiğine ilişkin görüşlere yer veriyor.

"Türk uçağı "Polderbaan" adlı piste 270 metre kala düştü." Bu açıklama kazadan hemen sonra, uçağın "çok geç inişe geçtiğini" öne süren eski pilot Benno Baksteen'den geldi.

"THY Uçağı Doğru ve Kusursuz Biçimde İnişe Geçti"
AD gazetesi için Türk Hava Yolları uçağının radyografik bilgilerini inceleyen Baksteen, "Tekirdağ uçağının doğru ve kusursuz biçimde inişe geçtiğine" dikkat çekti.

Baksteen'e göre, "Türk pilotlar yüksek uçuş sınırları içinde, doğru marjda kalmış."

Hollandalı Yolcular Tazminatı Az Buldu
Kazanın ardından gündeme gelen bir başka konu ise tazminat...

Hollanda basınındaki haberlere göre, Türk Hava Yolları kazadan yara almadan ya da hafif yaralarla kurtulanlara 5 bin, ağır yaralılara 10 bin, hayatını kaybedenlerin yakınlarına da 50'şer bin avro ödedi.

Ancak uçaktan hafif yaralarla kurtulan Hollandalı Henk Heijlo, daha yüksek tazminat almanın peşinde...

Hollanda'da "tazminat avcısı" olarak bilinen Henk Heijlo, diğer yolcuları da tazminat davası için ikna etmeye çalışıyor.

Kazada hayatını kaybeden Kaptan Pilot Hasan Tahsin Arısan'ın adı ise İstanbul Beylikdüzü'nde bir caddeye verildi.

Editör: TE Bilişim