İzmir’de meydana gelen deprem sonrası Türkiye yaralarını sarmaya devam ederken Türk P&I Genel Müdürü Kapt. Ufuk Teker, depremin ardından Seferihisar’da meydana gelen tsunami ile ilgili açıklamalarda bulundu. Teker, tsunaminin de sigorta kapsamında olduğunu söyledi.

Türk P&I Genel Müdürü Kapt. Ufuk Teker, Habertürk TV’de ekrana gelen Noyan Doğan ile “Bakış” programına konuk oldu.

Programda Ege Denizi’nin Seferihisar açıklarında meydana gelen tsunaminin yarattığı hasar değerlendirildi.

Tsunaminin Ege Denizi gibi iç denizlerde çok karşılaşılan bir olay olmadığını belirten Ufuk Teker, Akdeniz’de 1900’lü yılların başında Sicilya’da yaşanan tsunami olayını hatırlatarak “Kayıtlara göre 123 bin insan hayatını kaybetti. Türkiye’de çok fazla karşılaşmasak da olmayacağı anlamına gelmiyordu bunu da Seferihisar olayında görmüş olduk zaten.” diye konuştu.

Deniz sigortalarının, sigortalılarını doğal afetler karşısında güvence altına alınıp alınmadığının sorulması üzerine Teker, “Depremin uzantısı olarak gerçekleşen bir risk olan tsunamiye karşı sigortalılarımıza açık bir şekilde teminat sağlıyoruz. Hızlı bir şekilde hasar tespiti ve tazminat ödemesi akabinde gerçekleşecektir. Bu yönden müsterih olmalarını istiyorum” karşılığını verdi.

Seferihisar’daki teknelerin hasarına ilişkin ise şöyle konuştu:

“Şu anda hasar tespit çalışmalarına devam ediliyor ama 200 civarında doğrudan etkilenen tekne var, sismik dalga sebebiyle marina içerisine giren deniz hareketi, içerideki teknelerin bağlı olduğu pontonları kopartmak suretiyle tekneleri toplu olarak marina dışına çıkartıp sığ alanlarda bir kısmının oturup bir kısmının batmasına bir kısmının ise fiziki hasar almasına sebep oldu dolayısıyla tekne sahipleri de bu olaydan doğrudan etkilenmiş oldu.”

Marinaların sigorta kapsamında alması  gereken önlemlere de değinen Teker, sözlerini şöyle tamamladı:

“Marinanın giriş noktaları hakim rüzgarlara göre yapılır. Teos Marina tsunamiden etkilenen bir marinaydı ve hakim rüzgarlara uygun konumlanmıştı fakat tsunami beklenmediği için sigortalanmamış olabilir. Tsunami ile ilgili olarak alınacak önlemlerden biri şamandıralarla deniz yüzeyindeki dalga kuvveti ölçülerek erken uyarı sistemlerinin devreye girmesinin sağlanmasıdır. Genelde okyanus kıyısı ülkelerinde alınan bu önlem ülkemizde de uygulanıyor mu ben de bilmiyorum.”

Editör: TE Bilişim