400 metre uzunluğundaki Ever Given isimli dev konteyner gemisi geçtiğimiz gün Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve dünya ticaretinin en önemli geçiş noktalarından biri olan Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak kanal trafiğini çift yönlü olarak engelledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uzakyol Kaptanı Mustafa Can, Habertürk ekranlarında Veyis Ateş'in Süveyş Kanalını tıkayan kaza hakkında sorduğu soruları cevapladı.

Tıkanmanın haftalarca sürmesi beklenmiyor!

Kaptan Mustafa Can daha önce de kazalar yaşandığını ancak 400 metrelik bu denli büyük bir geminin Süveyş Kanalı'nda karaya oturmasına benzer bir kazanın daha önce olmadığını belirterek; ''Daha önce karaya oturan ufak gemiler 1-2 gün içerisinde kaldırıldı. Ancak bu denli büyük bir gemiyi geriye döndürme şansı da yok. Bu geminin draftını ve kanalın özelliklerini incelediğimde, 2 buçuk metre kaldırılabilmesi için 40.000 ton yük tahliye edilmesi gerektiğini görüyorum. Çok da zor bir operasyon değil. Yarın akşama kadar bitmesi gerekiyor.'' ifadelerini kullanarak Süveyş Kanalı'nda yaşanan tıkanmanın haftalarca sürmesinin beklenmediğini belirtti.

Kazayı Türkiye tarafından değerlendiren Kaptan Mustafa Can, gemilerin büyümesiyle yaşanan bu kazalar sonucunda farkındalığı artan Avrupa'nın, Çin yerine Türkiye'yi tercih etmeye başlamasının uzak olmadığını belirtti.

Editör: TE Bilişim