Kamu İhaleleri Yabancılara Açılıyor

Kamu İhale Kurumunun hazırladığı ''Kamu Alımları Yasa Taslağı'' ile kamu ihalelerinin tümü yabancılara açılıyor, ihale mevzuatındaki istisnaların kapsamı daraltılıyor, eşik değer yeniden düzenleniyor.

Kamu İhale Kurumunun hazırladığı ''Kamu Alımları Yasa Taslağı'' ile yabancı firmaların tüm ihalelere katılması mümkün hale getiriliyor. Halen sadece eşik değerin üzerindeki kamu ihalelerine girebilen yabancı firmalara, küçük, büyük, bütün kamu ihalelerine katılma hakkı tanınıyor.

Ancak taslakta bu konuda geçiş dönemi niteliğinde bir geçici maddeye de yer veriliyor. Bu madde doğrultusunda, şartnameye bir hüküm konulması halinde, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar, eşik değerin altında kalan ihaleler ile tasarım yarışmalarına, sadece yerli firmaların katılımı mümkün olabilecek. Aynı şekilde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar yerli istekli lehine yüzde 15 fiyat avantajı da uygulanabilecek.

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, AB ile müzakerelerde kamu alımları faslının açılabilmesi için Türkiye'nin mevzuat uyumunu gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti ve yasa taslağının da bu çerçevede hazırlandığını söyledi.

Gül, yeni yasada yabancıların ihalelere katılımıyla ilgili bir hüküm bulunmadığını ifade ederek, ''Bu konuda bir hükmün bulunmaması ihalelere yabancılar da katılabilirler anlamına geliyor. (Katılamazlar) demediğiniz sürece, zaten katılabilirler'' dedi.

KİK Başkanı, AB ile müzakerelerde yerli istekliye fiyat avantajının üyeliğe kadar korunmasının benimsendiğini de kaydederek, geçici maddeyle de bu hükmün korunduğunu söyledi.

Gül, ''serbestlik sadece AB ülkeleriyle mi sınırlı tutulacak'' şeklindeki soru üzerine de, ''Gerek Dünya Ticaret Örgütü ile olduğu gibi uluslararası anlaşmalar, gerekse ülkelerle karşılıklılık anlaşmalar çerçevesinde diğer ülkelerle olan durumu çözeceğiz. Orada tek bir formül olmayabilir. AB ülkelerine kısıtlama getirmeyeceğimiz net ama diğer ülkelerle ilgili kısıtlamalar yine taraf olduğumuz anlaşmalar çerçevesinde devam ettirilebilir, bunlar kısmen kaldırılabilir'' açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim