İsveç 'Soykırım' Tasarısını Kabul Etti

İsveç'te çeşitli partilere mensup milletvekillerinin hazırladığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren öneri, İsveç Parlamentosu'nda 1 oy farkla kabul edildi.

İsveç Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda 2 Mart'ta görüşülen ve komisyon üyelerinin reddedilmesi yönünde oy kullandıkları öneri, görüşülmek üzere bugün meclis genel kuruluna getirildi.

Muhalefetteki sol partiler; Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Çevre Partisinin desteklediği öneriyle ilgili olarak AA'ya açıklama yapan Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, "Bu öneri, İsveç Parlamentosunda bulunan ve çeşitli partilere mensup milletvekilleri tarafından 2008 yılında hazırlandı. Meclis iç tüzüklerine göre, yeni
seçimden önce meclise sunulan bütün tasarı ve öneriler meclis genel kuruluna getiriliyor ve görüşülüyor. Bu tasarı da 2008 yılından bu yana bekleyen bir öneri" dedi.

Büyükelçi geri çağrıldı

İsveç Parlamentosu’nda ermeni tasarısının kabul edilmesinin ardından 17 Martta gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeye yapacağı ziyaret iptal edildi.
Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla yayımlanan konuya ilişkin "Hükümet Açıklaması" şöyle:
"İsveç Parlamentosu’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde bazı halklara soykırım yapıldığına dair bir önerge kabul edilmiş olmasını esefle karşılıyoruz. Kararı şiddetle kınıyoruz.
Dayanaktan yoksun, büyük yanlışlarla malul bu kararı halkımız ve Hükümetimiz reddetmektedir.
Kararın İsveç’te 2010 Eylül ayında düzenlenecek seçimlere yönelik bazı siyasi çıkar hesapları yapılarak alındığı aşikardır. Yerel siyasi saiklerle kabul edilen bu önerge, Türkiye-İsveç ilişkilerine ve halklarımız arasındaki yakın  iş
birliğine ve dostluğa yakışmamıştır.
Tarihle dürüst şekilde yüzleşilmesi için çağrı yapan Türkiye’dir. Tarihle yüzleşmekten kaçınanlar, iddialarını karşılıklı olarak görüşmekten ve gerçeği bilimsel yöntemlerle çalışarak açığa çıkarmaktan korkanlardır. Bu korkuyu taşıyanlar, küçük siyasi çıkarlar peşindeki yabancı parlamenterleri istismar etmekte ve onlar tarafından istismar edilmektedirler. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine ilişkin iddiaların İsveç Parlamentosu gündemine girmesi böyle bir istismar döngüsünün sonucudur.
Parlamentoların ve siyasetçilerin görevi, tarih konusunda yargıda bulunmak değil, tarihten ders çıkararak geleceği inşa etmektir.
Tarihi gerçeklerin ve Türkiye’nin kendi tarihi ile ilgili görüşlerinin yabancı parlamentoların siyasi çıkar zemininde almış oldukları kararlarla değişeceğini sananlar ağır bir yanılgı içindedirler.
17 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Sayın Başbakanımızın bu ülkeye yapacağı ziyaret iptal edilmiştir.
Stokholm Büyükelçimiz, istişareler için Ankara’ya çağrılmıştır."

Editör: TE Bilişim