İşte Yeni ÖSS Sistemi

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 yılında üniversiteye girişte uygulanacak yeni sınav sisteminin ana hatlarının belli olduğunu belirterek, detaylarla ilgili çalışmanın Haziran ayına kadar tamamlanmasını planladıklarını bildirdi.

Yarımağan, Özel Dershaneler Birliği Derneği tarafından, Etap Altınel Otel'de düzenlenen toplantıda, dershanecilere, 2010 yılından itibaren üniversiteye girişte uygulanmaya başlanacak iki basamaklı yeni sınav sistemini anlattı.

1999'dan önce uygulanan iki basamaklı eski sistem ile tek basamaklı sistem ve tek basamaklı sistemde 2006 yılında yapılanlar hakkında bilgi veren Yarımağan, "Bugünkü uyguladığımız model, aslında 1998'den önceki uygulanan sistemin tek oturumda yapılan bir ara modeli. 2006 yılında bu sistemi geliştirirken ilerde bu noktada durmayacağımızı, ana eksende bir değişiklik yapmadan uygulamada bazı farklılıklar yapacağımızı biliyorduk, bu şekilde planlıyorduk" dedi.

Yarımağan, 2006 yılında yapılan değişiklikle adayların 195 dakikalık süre içinde iki bölümden oluşan testler yanıtladıklarını anımsattı. "2006 yılında yapılan değişikliğin aslında daha genel bir değişikliğin birinci aşaması" olduğunu belirten Yarımağan, "2010 yılında yapacağımız bunun ikinci aşaması, 3-5 yıl sonra da bunun üçüncü aşaması olan ve açık uçlu soruların sorulmasını içeren değişikliği gerçekleştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

"Seviye belirleme sınavları üzerinde de düşünülmeli"

Sınavda "açık uçlu soru" sorulmasının önemli olduğunu söyleyen Yarımağan, çoktan seçmeli test sınavlarının 1950'lerden itibaren yaygınlaşmaya başladığını, bu yöntemle yapılan sınavların objektif ve  hızlı değerlendirme açısından avantajları bulunduğunu, ancak bu testlerle ölçülebilen bilgilerin sınırlı olduğunu anlattı. Yarımağan, tüm sınavların çoktan seçmeli test şeklinde yapılması halinde adayların anlatım ve sentez yeteneklerinin gelişmediğini, analiz yeteneklerinin de sınırlı gelişebildiğini belirtti. Bu nedenle öğrencilerin üniversite ve sonra iş yaşamlarında sıkıntı çektiklerini söyleyen Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle eğer ortaöğretimde de bu sınavlara odaklanılırsa, bu sınavlara göre ortaöğretim kendini şekillendirirse bu olumsuz etki daha da artıyor. Bunu Türkiye'de maalesef yaşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının 6. sınıftan başlayarak SBS'ye çoktan seçmeli testlerle yapma uygulaması, bence üzerinde durulması gereken bir konu. Çünkü biz eğer 7. sınıftan başlayarak çoktan seçmeli sınavlar yapmaya başlarsak, -ki aynı sınavların lise eğitiminde de sürdürülmesi zaman zaman tartışılıyor-, üniversiteye girişte de bunu yapmaya kalkarsak o zaman belli yetenekleri gelişmemiş bir nesil yetiştiririz. Bu da Türkiye'nin geleceği açısından hiç hoş değil. O nedenle biz bundan sıyrılmak istiyoruz."

Editör: TE Bilişim