İşte tarihi İstanbul Kararları  
 
Gong sesiyle açılan IMF-Dünya Bankası Genel Kurulu, yine aynı sesle kapandı. Toplantılardan hafızalara 7 milyar insanın mutluluğu ve refahı için ‘değişim’ sözü kazındı.

Hazırlık toplantılarıyla birlikte bir haftadır İstanbul Kongre Vadisi’nde devam eden IMF- Dünya Bankası toplantıları bugünkü kapanış konuşmalarıyla son buldu. IMF Başkanı Straus Kahn’ın, “Herkes çocuklarına bu toplantıları anlatacak” dediği tarihi toplantılarda alınan kararlar, dünyaya İstanbul Kararları olarak duyuruldu. İşte o kararlar...

Görev tanımı değişecek!

Kararların ilkini küresel istikrar için IMF’nin görev tanımının değiştirilmesi oluşturdu. Geleneksel olarak bugüne kadar IMF reçeteleri cari işlemler ve kur krizlerine göre yazılıyordu. Oysa küresel kriz her ne kadar finans krizi olarak başlasa da ‘reel sektör’ krizine dönüşmüştü. Dolayısıyla IMF’nin bu krizden çıkış yolu gösterebilmesi için öncelikle kendi görev tanımını ve reçetelerini değiştirmesi gerekiyor. İşte İstanbul’da alınan bu karar doğrultusunda görev tanımını genişletecek olan IMF, Mart ayında yapılacak bahar toplantısında bu değişimi genel kurula sunacak.

Esnemeden kimler yararlanacak?

IMF’nin ülkelere sunduğu mali desteklerden birini oluşturan ‘Esnek kredi’ imkanının da çok sayıda ülkeye açılması alınan ikinci karar oldu. Başkan Kahn, küresel dengesizliğin aşılabilmesi için esnek kredi imkanlarının genişletileceğini dünyaya ilan etti. Ancak bu genişlemenin hangi ülkeleri kapsayacağı yapılacak çalışmayla belli olacak.

Kotalar artacak!

Alınan üçüncü kararı ise G-20’nin tavsiyesiyle gelişmekte olan ülke kotalarının artırılması oluşturdu. Böylece gelişmekte olan ülkeler IMF yönetiminde daha fazla söz sahibi olacak, daha çok temsil edilebilecek. Ayrıca parasal anlamda da IMF kaynaklarından daha fazla yararlanacak.

Ancak bunun için öncelikle Nisan 2008’de 54 ülkenin kotasının artırılması kararının uygulanması gerekiyor. 2008 artırımının üzerine ise İstanbul’da alınan artırım kararı eklenecek. Türkiye de kotası artacak 54 ülke arasında yerini alırken, rakamın ne olacağı yapılacak hesapla ortaya çıkacak.  Söz konusu kota artırım kararı en geç 2011 Ocak ayına kadar tamamlanacak.

İstanbul Kararlarının sonuncusunu ise IMF’nin G-20’de daha etkin rol alması oluşturdu.

 

Editör: TE Bilişim