İşte 2009'da Türkiye

Ergenekon’’ soruşturma ve bu kapsamda açılan davaların yanı sıra ’’demokratik açılım’’ çalışmaları Türkiye gündeminin ilk sırasında yer alan konular oldu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu. Daire, bu davanın ’’Ergenekon’’ davasıyla birleştirilmesi gerektiğine karar verdi.

Bu kararın ardından birinci ’’Ergenekon’’ davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, her iki davanın birleştirilmesine karar verdi. Davada, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 27’si tutuklu 86 sanık yargılanıyor.

İkinci ’’Ergenekon’’ davası sürerken hazırlanan üçüncü iddianame de yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme, her iki davanın birleştirilmesine karar verdi. Bu davada ise aralarında gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in de bulunduğu 48’i tutuklu 108 sanığın yargılanması devam ediyor.

Bir gazetede, Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in imzasının bulunduğu öne sürülen ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belgenin yayımlanmasının ardından ’’Ergenekon’’ soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yanı sıra Genelkurmay Askeri Savcılığınca soruşturma başlatıldı. Genelkurmay Askeri Savcılığı ’’takipsizlik’’ kararı verirken, ’’Ergenekon’’ soruşturmasını yürüten savcılar tarafından sorgulanan Çiçek, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine Çiçek, serbest bırakıldı.

Soruşturmaya konu aynı belgenin daha sonra ’’ıslak imzalı’’ aslının İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine ulaştığının açıklanmasının ardından, Çiçek, ikinci kez sorgulandı ve tutuklandı. Bu tutuklamaya yapılan itiraz üzerine, Çiçek, ikinci kez serbest bırakıldı. Genelkurmay Askeri Savcılığının yeniden başlattığı soruşturma ise halen devam ediyor.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında savcılar tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

’’DEMOKRATİK AÇILIM’’
Kamuoyunda ’’demokratik açılım’’ olarak nitelenen çalışmalar ve bu kapsamda yaşanan tartışmalar 2009’un ikinci yarısında uzun süre Türkiye gündeminde yer tuttu.

’’Demokratik açılım’’ çalışmaları konusundaki ilk toplantı 1 Ağustosta yapıldı. Polis Akademisi’nin ev sahipliğinde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bazı gazetecileri bir araya getiren ’’Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru’’ başlıklı çalıştayda, katılımcılar terör sorunu ve bunun nedenlerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Daha sonraki süreçte, Atalay, ’’demokratik Açılım’’ çalışması kapsamında bazı siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerini ziyaret etti. Atalay, bu kapsamda DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada, ’’Bu, Türkiye’nin büyük kardeşlik ve huzur projesi. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz’’ dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ’’demokratik açılım’’ çalışmaları konusunda DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile TBMM’de görüştü. ’’

Demokratik açılım’’ konusunun ele alındığı genel görüşme 10 Kasımda TBMM’de yapıldı. CHP Genel Başkan yardımcısı Onur Öymen’in ön görüşmelerdeki ’’Dersim isyanı’’ sözleri tepkilere neden oldu. Çalışmalar kapsamında cezaevlerindeki görüşmelerde Türkçe dışında bir dilin kullanılması, radyo ve televizyonlardaki farklı dildeki yayınlardaki süre sınırının kaldırılmasına ilişkin mevzuat değişikliği gerçekleştirildi.

YÖK, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde yaşayan diller enstitüsü kurulmasına izin verdi. Kamuoyunda ’’taş atan çocuklar yasası’’ olarak nitelenen tasarı da TBMM’ye gönderildi.

GÖREV DEĞİŞİMLERİ
2009 yılında Bakanlar Kurulu’nda bazı görev değişiklikleri oldu. AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, AB makamlarıyla yapılan tam üyelik görüşmelerinde ’’başmüzakereci’’ görevini yürütmek üzere Ocak ayında Devlet Bakanlığına atandı. Mayıs ayında da kabinede geniş kapsamlı değişiklik yapıldı. Buna göre Murat Başesgioğlu, Kürşad Tüzmen, Mustafa Said Yazıcıoğlu, Mehmet Ali Şahin, Kemal Unakıtan, Hüseyin Çelik ve Hilmi Güler kabine dışında kaldı. Ali Babacan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına; Hayati Yazıcı, Faruk Çelik, Faruk Nafiz Özak ve Zafer Çağlayan Devlet Bakanlığına; Mehmet Şimşek Maliye Bakanlığına, Nimet Çubukçu Milli Eğitim Bakanlığına getirildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz ve Selma Aliye Kavaf, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız kabineye yeni giren isimler oldu. Ahmet Davutoğlu ise TBBM dışından Dışişleri Bakanlığına atandı.

Öte yandan, Yüksek Askeri Şura’nın ağustos ayındaki toplantısında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın, Birinci Ordu Komutanlığı’na Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın, Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in atanması kararlaştırıldı.

RTÜK Başkanlığına ise görev süresi dolan Zahid Akman’ın yerine Prof. Dr. Davut Dursun seçildi. Aralarında üç büyük kentinde bulunduğu bazı illerin emniyet müdürleri haziran ayında değişti. Bu kapsamda İstanbul’a İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İzmir’e Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Ankara’ya da Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir getirildi.

SİYASİ HAYATTAN
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının DTP’nin kapatılması istemiyle 16 Kasım 2007’de açtığı dava sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, ’’eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği’’ gerekçesiyle DTP’nin kapatılmasına oy birliğiyle karar verdi. Parti Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un da aralarında bulunduğu 37 kişiye siyasi yasak getirildi. Türk ve Tuğluk’un milletvekilliğinin düşmesine de karar verildi.

AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresi’nde Recep Tayyip Erdoğan genel başkanlığa yeniden seçildi. Devlet Bahçeli, MHP 9. Olağan Büyük Kurultayı’nda genel başkanlık görevini yeniden üstlendi. DSP’de ise Zeki Sezer’in istifasının ardından yapılan olağanüstü kurultayda genel başkanlığa Masum Türker seçildi. Partinin kurucu genel başkanı Rahşan Ecevit ise DSP’den istifa etti. Kurucuları arasında Rahşan Ecevit’in de bulunduğu Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP) Türk siyasi yaşamına katıldı. Partinin kurucu genel başkanlığını gazeteci Hulki Cevizoğlu üstlendi.

Eski bakanlardan Abdüllatif Şener’in genel başkanlığını üstlendiği Türkiye Partisi de Türk siyasi yaşımında yerini alan bir başka parti oldu.

DP ve Anavatan Partisi DP çatısı altında birleşti, genel başkanlığını Hüsamettin Cindoruk üstlendi. Eski başbakanlardan, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz da partiye katıldı.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişi, bulundukları helikopterin Kahramanmaraş yakınında düşmesi sonucunda yaşamını yitirdi. BBP’nin 4. Olağanüstü Kongresinde genel başkanlığa Yalçın Topçu seçildi.

Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’ın avukatı Şaylan Çığgın, Fransa’nın müvekkiline ’’siyası sığınma hakkı tanıdığını’’ açıkladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca konuyla ilgili soruşturma başlatıldı ve Cem Uzan hakkında uluslararası yakalama kararı çıkartıldı.

Yaşar Nuri Öztürk, Halkın Yükselişi Partisi’nin genel başkanlığından istifa etti.

DAVOS ZİRVESİ
Dünya Ekonomik Forumu kapsamında Ocak ayında İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen ’’Gazze: Orta Doğu’da Barış Modeli’’ konulu oturuma katılan Başbakan Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Peres’in Gazze operasyonlarına ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, Gazze’de insani bir dram yaşandığını söyledi.

Erdoğan, panel yöneticisinin ’’sürenin bittiği’’ gerekçesiyle sözünü kesmesi üzerine, bundan sonra Davos toplantılarına katılmayacağını belirterek salondan ayrıldı. Erdoğan, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, ’’Peres’in 25 dakika, kendisinin de 12 dakika konuştuğunu’’ ifade ederek, oturumun yöneticisine tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayarak, gelişmelerden üzüntü duyduğunu belirten Peres’in ise Türkiye ile ikili ilişkilerin şimdiye kadar olduğu gibi devam etmesi gerektiğini söylediği kaydedildi.

ÖNEMLİ ZİYARETLER
ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı ilk resmi ülke ziyareti çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. TBMM Genel Kurulu’na hitap eden Obama, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarıyla da görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Bursa Atatürk Stadı’nda oynanan Türkiye-Ermenistan 2010 Dünya Şampiyonası grup eleme futbol maçını izledi.

Medeniyetler İttifakı toplantısı İstanbul’da yapıldı. Daha sonra NATO Genel Sekreterliği’ni üstlenen eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in, zirve kapsamındaki basın toplantısında, ’’Hazreti Muhammed’in çizildiği karikatür’’ nedeniyle Müslüman dünyasından özür dileyeceği yönündeki beklenti gerçekleşmedi.

Başbakan Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, iki ülke arasında doğalgaz ve petrol alanında iş birliği protokollerini imzaladı. İmza törenine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı. Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’ya mektup göndererek, Yunanistan ile karşılıklı saygı ve anlayış temelinde geliştirilmeye çaba gösterilen ilişkilerin, bölgesel barış ve istikrara da olumlu etkileri olacağını bildirdi.

ADEN KÖRFEZİ
Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi bölgesinde görevlendirilmesi için hükümete bir yıl yetki veren tezkere TBMM’de kabul edildi. Bu kapsamda, TCG Giresun Fırkateyni Aden Körfezi’nde görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere Marmaris Aksaz’daki deniz üssünden yola çıktı. Türk deniz unsurları Somali açıklarındaki birçok deniz haydutluğu girişiminin önlenmesinde önemli görevler üstlendi.

Somali’de Türk bayraklı ’’Horizon-1’’ adlı yük gemisi, temmuz başlarında deniz haydutlarınca ele geçirildi. Geminin Türk mürettebatına ilişkin gelişmeler uzun süre kamuoyunun gündeminde kaldı. Gemi, ekim ayında, korsanların ayrılmasının ardından Eyl Limanı’ndan normal rotasına döndü ve mürettebat uçakla Türkiye’ye geldi.

TÜRKİYE HIZLI TREN VE 3G İLE TANIŞTI
Türkiye’nin ilk ’’Yüksek Hızlı Treni’’ YHT’nin seferi Ankara-Eskişehir hattında yapıldı. YHT’nin işletmeye açılış töreni Başbakan Erdoğan’ın da katılımıyla yapıldı. Bundan yaklaşık sekiz ay sonra yaşanan kazada, YHT’nin bazı vagonları Eskişehir yakınında raydan çıktı. Kaza, can kaybı olmaksızın atlatıldı.

Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerine (3G) ilişkin imtiyaz sözleşmeleri imzalandı. 30 Temmuz gece yarısından itibaren GSM operatörleri 3G hizmeti sunmaya başlamasıyla Türkiye, bu sistemin kullanıldığı 121. ülke oldu.

TRT’nin yeni kanalları ’’TRT Şeş’’, ’’TRT Türk’’ ve ’’TRT Müzik’’ yayın hayatına başladı.

’Telefon dinleme’’ ve ’’Yargı mensuplarının dinlenildiği’’ yönündeki iddialarına ilişkin tartışmalar uzun süre kamuoyunun gündemine kaldı. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesince alınan karar doğrultusunda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) iki kez bilirkişi incelemesi yapıldı.

ARAMIZDAN AYRILANLAR
ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ile Fenerbahçe’nin eski başkanlarından iş adamı Emin Cankurtaran da aramızdan ayrıldı.

Yönetmen Halit Refiğ, yönetmen, yapımcı ve senarist Yücel Çakmaklı, tiyatro ve sinemanın önemli isimlerinden Gazanfer Özcan, sinema ve tiyatro sanatçısı Yaman Tarcan, sinema ve tiyatro oyuncusu Aykut Oray, ’’Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’’ adlı filmiyle tanınan Yönetmen Ahmet Uluçay ile sanatçı Ali Taygun da sanat dünyasının kayıplarındandı.

Yazar Nezihe Meriç, araştırmacı ve gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete, Türk dil bilimci İlhan Ayverdi ve gazeteci Abdülkadir Yücelman da artık aramızda olmayacak.

DOMUZ GRİBİ
Kamuoyunda ’’domuz gribi’’ olarak bilinen ve birçok ülkede can kaybına yol açan Pandemik A(H1N1) virüsü, 14 Ekimde, Ankara’daki özel bir ilköğretim okulunun öğrencilerinde görüldü. Okulda eğitime bir hafta ara verildi.

Bu olaydan 10 gün sonra, Sağlık Bakanlığı, Ankara’da bir kişinin H1N1 virüsünden öldüğünü bildirdi. Bakanlık, bu kişinin H1N1 virüsünden Türkiye’de yaşamını yitiren ilk kişi olduğunu açıkladı.

’’Domuz gribi’’ne karşı dezenfektasyon amacıyla Türkiye genelinde 30 Ekim Cuma günü, ilköğretim okulları ve liseler ile dershaneler ve etüt eğitim merkezlerini bir gün, bazı illerde ise bir hafta tatil edildi. Bunun üzerine TRT 3’den telafi eğitimi verilmeye başlandı.

Sağlık Bakanlığı, sipariş verilen ’’domuz gribi’’ aşılarının Türkiye’ye gelmesinde sonra yapılan ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine domuz gribi aşılarının 81 ile sevkıyatına başladı. Aşılama çalışmaları kapsamında Sağlık Bakanı Recep Akdağ ’’domuz gribi’’ aşısı yaptırdı. Başbakan Erdoğan ’’domuz gribi aşısı olmayı düşünmediğini’’ söyledi.

’’Domuz gribi’’ teşhisiyle tedavi edilenlerden hayatını kaybedenlerin sayısı 14 Aralık 2009 tarihi itibarıyla 415 kişiye ulaştı.

DİĞER GELİŞMELER
Yerel seçimler 29 Martta yapıldı. Türkiye genelindeki 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve 1974 beldenin belediye başkanı belirlendi.

Sigara yasağının kapsamını genişleten düzenleme yasada öngörüldüğü şekilde 19 Temmuzda uygulamaya başlandı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklandı.

YÖK Genel Kurulu kararıyla, üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sistemde, tüm adaylar için aynı katsayı uygulaması getirildi. Düzenlemede, öğretmen lisesi mezunları ile meslek lisesi mezunlarına ise alanlarıyla ilgili programları seçmeleri halinde ek katsayı verilmesi ve üniversiteye giriş sınavı gelecek 2010’dan itibaren iki aşamalı olması karara bağlandı. YÖK’ün katsayı uygulamasına ilişkin kararının yürütmesi Danıştay 8. Dairesince durduruldu. Bu karara yapılan itiraz da Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’nca reddedildi. YÖK genel kurulunun 17 Aralıkta yapılan toplantısında üniversiteye giriş sınavında adaylara farklı katsayı uygulanmasını öngören yeni bir düzenlemeye gidildi. Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ’’Öğrenci Andı’’ başlıklı maddesinin yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

1 Mayıs ’’Emek ve Dayanışma Günü’’ adıyla tatil günü oldu. 5. Dünya Su Forumu İstanbul’da yapıldı.

TERÖR VE TERÖRLE MÜCADELE
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye yönelik terör tehdidi ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla hükümete asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresi 17 Ekim 2009 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatıldı.

Irak’taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen, DTP’lilerin ’’Barış Grubu’’ olarak nitelendirdiği terör örgütü PKK mensupları, Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınındaki Habur Gümrük Kapısı’na gelerek güvenlik güçlerine teslim oldu. 8’i Kandil’den 26’sı Mahmur’dan gelen toplam 34 kişilik grup burada özel yetkili savcılara ifade verdi. Bu kişiler için DTP’lilerce düzenlenen ’’karşılama törenleri’’ tartışmalara neden oldu ve soruşturma başlatıldı.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın hükümlü bulunduğu İmralı Cezaevi’ne 5 mahkum gönderildi. Terör örgütü PKK’nın kuruluş yıl dönümü ve elebaşının cezaevi koşulları bahane edilerek bazı illerde izinsiz gösteriler yapıldı.

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde düzenlenen terörist saldırıda 7 asker şehit düştü. Saldırıyı, olaydan birkaç gün sonra bir internet sitesinde yer alan açıklamayla bölücü terör örgütü üstlendi.

TOPLUMU SARSAN OLAYLAR
İstanbul’da ve Tekirdağ’da Eylül ayında yaşanan sel felaketinde 31 kişi yaşamını yitirdi. Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyündeki bir düğünde düzenlenen silahlı saldırıda 44 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Olayla ilgili sanıkların yargılanmasına Çorum’da başladı.

İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki bir çöp konteynerinde, 4 Martta, Münevver Karabulut adındaki kızın parçalanmış cesedi bulundu. Olaydan sonra ortalıktan kaybolan katil zanlısı Cem Garipoğlu, 17 Eylülde avukatı tarafından emniyet güçlerine teslim edildikten sonra tutuklandı. Açılan davada Cem Garipoğlu’nun yanı sıra babası Nida Garipoğlu, annesi Tülay Makbule Garipoğlu ve amcası Hayyam Garipoğlu’nun 5 yıldan müebbete kadar değişen hapis cezası isteniyor.

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde, ’’göreve çıkan timdeki bir askerin üzerindeki el bombasının patlaması sonucu 4 asker şehit olduğu’’ bildirildi. Daha sonraki süreçte, olayın, bir teğmenin ’’nöbette uyuduğu gerekçesiyle askeri cezalandırmak istediği askerin eline verdiği pimi çekilmiş el bombasının patlamasından kaynaklandığı’’ ortaya çıktı. Hakkında dava açılan teğmen 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kayseri’de Ramazan Bayramı’nın ikinci günü şeker toplamak için evlerinden ayrılan 2’si kardeş 3 çocuk kayboldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Spor Toto Teşkilat Başkanlığının suç duyurusu üzerine, Türkiye liglerindeki 3 futbol karşılaşmasında ’’şike’’ yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.

THY’ye ait TK1951 sayılı Boeing 737-800 tipi ’’Tekirdağ’’ adlı yolcu uçağı 127 yolcu ve 7 mürettebatıyla İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havaalanına inişi sırasında yere çakıldı. Kazada, 3’ü pilot, 1’i kabin görevlisi olmak üzere 9 kişi öldü, 100’e yakın kişi yaralandı.

Bursa’nın Kemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen patlamada 19 işçi yaşamını yitirdi. Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı’nda günübirlik yürüyüşe çıkan 17 kişilik grubun üzerine çığ düşmesi sonucu 10 kişi öldü, 7 kişi kurtarıldı.

2009 yılının Ocak ayında yaşanan gelişmeler şöyle:

1 Ocak
- Kürtçe yayın yapacak TRT 6 yayın hayatına başladı.

- Ankara’da, 7 üniversite öğrencisi, yılbaşı gecesi, karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybetti.

7 Ocak
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Özel Kuvvetler’den emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu kişiler gözaltına alındı. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evinde de arama yapıldı.

8 Ocak
’’Ergenekon’’ soruşturmasında gözaltına alınan İbrahim Şahin’in evinden elde edilen bilgi ve belgelerin ışığında Ankara-Gölbaşı yolundaki bir arazide arama yapıldı.

9 Ocak
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında, İstanbul’da İSTEK Vakfı yönetim binasındaki polis incelemesi sonucunda, vakıf mütevelli heyeti başkanı Bedrettin Dalan’ın ofisinde bulunan bir adet kılıç, iki adet kama, MKE’nin ürettiği değişik çapta mermiler ve bir tabancaya el konuldu.

Soruşturma çerçevesinde, Ankara-Gölbaşı’daki arazide yapılan kazıda lav silahları, el bombaları ve çok sayıda tabanca mermisi bulundu. Atatürk Orman Çiftliği’ndeki bir alanda ve Söğütözü’ndeki bir piknik alanında da arama kazısı yapıldı.

11 Ocak
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında adliyeye çıkarılan 21 kişiden, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu şüphelilerden 9’u tutuklandı. Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ile emekli Kurmay Albay İlyas Çınar serbest bırakıldı.

12 Ocak
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin’in ifadesinde yer verdiği terörle mücadelede konusunda kurulacak yeni oluşumda ’’kendisinin göreve davet edildiği’’ iddiası yalanlandı.

- ’’Ergenekon’’ soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan Yarbay Mustafa Dönmez, Ankara’da askeri yetkililere teslim oldu. Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilenlerden emekli Orgeneral Kemal Yavuz ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz savcılıktaki sorgularının ardından; emekli Tümgeneral Erdal Şenel ile avukat Hüseyin Buzoğlu da mahkemece serbest bırakıldı. Prof. Dr. Yalçın Küçük ile emekli Albay Mustafa Levent Göktaş ise tutuklandı.

15 Ocak
- Tuncay Güney, Kanada’dan TRT’nin canlı yayınına katılarak, ’’2001 yılında emniyetteki sorgusunun işkenceyle alındığını’’ savundu ve bu ifadeleri kabul etmedi. Güney, yayında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkında da bazı iddialarda bulundu. Baykal, iddialarla ilgili olarak, bunların ’’ciddiye alınmasının utanç verici’’ olduğunu söyledi.

- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında aranan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Ankara’da tedavi için gittiği özel hastanede gözaltına alındı.

16 Ocak
- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile ayrı ayrı bir araya geldi.

- Kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana hakkında, DTP’lilerce düzenlenen iki ayrı programda yaptığı konuşma nedeniyle 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

18 Ocak
- Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in ev sahipliğinde Şarm El Şeyh’te düzenlenen ’’Gazze Zirvesi’’nin ardından düzenlenen basın toplantısında, ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze’den çıkması, ablukanın kalkması ve Gazze’nin yeniden imarının başlaması gerektiğini söyledi.

22 Ocak
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ile bazı yöneticiler, araştırmacı Erhan Göksel’in de aralarında bulunduğu kişiler Ankara’da gözaltına alındı.

23 Ocak
- Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haftalık basın bilgilendirme toplantısında, ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklanan Yarbay Mustafa Dönmez’in evinde bulunan silah ve mühimmata ilişkin, ’’Konuya biz çok önem veriyoruz. Bu konunun, soruşturmanın netleşmesini herkesten fazla biz istiyoruz’’ dedi.

29 Ocak
- Dünya Ekonomik Forumu kapsamında İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen ’’Gazze: Orta Doğu’da Barış Modeli’’ konulu oturuma katılan Başbakan Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in Gazze operasyonlarına ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, Gazze’de insani bir dram yaşandığını söyledi.

Erdoğan, panel yöneticisinin ’’sürenin bittiği’’ gerekçesiyle sözlerini kesmesi üzerine, bundan sonra Davos toplantılarına katılmayacağını belirterek salondan ayrıldı. Erdoğan, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, ’’Peres’in 25 dakika, kendisinin de 12 dakika konuştuğunu’’ ifade ederek, oturumun yöneticisine tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayarak, gelişmelerden üzüntü duyduğunu belirten Peres’in ise Türkiye ile ikili ilişkilerin şimdiye kadar olduğu gibi devam etmesi gerektiğini söylediği kaydedildi.

- Anayasa Mahkemesi, MİT, polis ve jandarmaya telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit, dinleme ve kaydetme konusunda yetki veren kanunun, ’’Dinlemelerde faaliyetlerin denetiminin, başbakanın özel olarak yetkilendireceği kişi veya komisyon tarafından yapılmasını’’ öngören hükmünü iptal etti.

30 Ocak
- Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu kapsamındaki ’’Gazze’’ konulu oturuma ’’Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’’ sıfatıyla katıldığını belirterek, ’’Ben, sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türk milletinin onurunu A’dan Z’ye sonuna kadar korumakla mükellef olduğumu bilirim. Yapmam gereken ne ise onu yaparım, onu yaptım’’ dedi.

6 Şubat
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon tahliye edildi.

7 Şubat
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara’ya gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Filistin ile ilgili en acil meselenin Gazze’deki tüm ambargo ve kuşatmaların kaldırılması, Filistin halkına yardımların süratli biçimde ulaşması ve Gazze’nin yeniden imarı olduğunu bildirdi.

13 Şubat
- Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi bölgesinde görevlendirilmesi için hükümete bir yıl yetki veren Başbakanlık Tezkeresi’nin kabulüne ilişkin TBMM kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklanan ’’Susurluk davası’’ hükümlüsü ve eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, ’’Genelkurmay Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanı ile hiçbir görüşmesinin olmadığını’’ bildirdi.

16 Şubat
- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanlığına gönderdiği yazıda, ’’Deniz Feneri e.V’’ davasına ilişkin dosyanın, Alman makamlarınca CHP MYK Üyesi Ali Kılıç’a verilip verilmediğinin, verilmişse hangi amaçla verildiğinin araştırılmasını istedi. Kılıç ise Almanya’da açılan dava dosyasının bir örneğinin elinde olduğunu ifade ederek, talep gelirse gönderebileceğini söyledi.

17 Şubat
- Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne Katılmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TCG Giresun Fırkateyni Aden Körfezi’nde görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere Marmaris Aksaz’daki deniz üssünden yola çıktı.

Sanatçı Gazanfer Özcan, kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında hayata gözlerini yumdu.

24 Şubat
- Adalet Bakanı Şahin, Almanya’daki Deniz Feneri e.V davası dosyasının bakanlığa ulaştığını bildirdi.

25 Şubat
- THY’ye ait Boeing 737-800 tipi ’’Tekirdağ’’ adlı yolcu uçağı 127 yolcu ve 7 mürettebatıyla İstanbul-Amsterdam seferini yaparken, Schiphol Havaalanına iniş sırasında yere çakıldı. Kazada, 3’ü pilot, 1’i kabin görevlisi olmak üzere 9 kişi öldü, 100’e yakın kişi yaralandı.

4 Mart
- İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki bir çöp konteynerinde, Münevver Karabulut adındaki kızın parçalanmış cesedi bulundu.

5 Mart
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay ile Neriman Aydın Ankara’daki evlerinde gözaltına alındı.

Beşiktaş’ta çöp konteynerinde cesedi bulunan Münevver Karabulut’un cenazesi, Bolu’nun Mengen ilçesinde toprağa verildi; katil zanlısı Cem Gariboğlu’nun aranmasına başlandı.

7 Mart
- Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı kabul etti.

10 Mart
- Yüksek Hızlı Tren’in (YHT) ilk seferi Ankara-Eskişehir hattında yapıldı.

12 Mart
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında hazırlanan 2. iddianamede ’’Darbe günlükleri’’nin de yer aldığı bildirildi.

13 Mart
- YHT’nin işletmeye açılış töreni, Başbakan Erdoğan’ın da katılımıyla yapıldı.

15 Mart
- Başbakan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile İstanbul’da bir araya geldi.

6 Mart
- 5. Dünya Su Forumu İstanbul’da başladı. Zirveye, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Monako Veliaht Prensi II. Albert, Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander, Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi de katıldı.

21 Mart
- TRT’nin Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasına yönelik yeni kanalı ’’TRT Avaz’’ yayına başladı.

23 Mart
- Cumhurbaşkanı Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin daveti üzerine Bağdat’a resmi ziyarette bulundu.

- Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, Cizre’de sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan kemiklerle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda gözaltına alındı.

25 Mart
- BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopter Kahramanmaraş’ta düştü.

27 Mart
- Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götürürken düşen helikopterin enkazı Kahramanmaraş’ın Döngel köyü Şahinkayası mevkinde bulundu. Kazada, Yazıcıoğlu ile birlikte biri pilot olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiği, İHA Muhabiri İsmail Güneş’i arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

29 Mart
- Türkiye genelindeki seçimlerde 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve 1974 belde belediye başkanı belirlendi.

1 Nisan
- Ankara’daki Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü zirvesi çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüşmelerde bulundu.

- TRT’nin Kürtçe radyosu yayına başladı.

2 Nisan
- TRT’nin Ermenice radyosu yayına başladı.

4 Nisan
- Cumhurbaşkanı Gül, Fransa ve Almanya’nın ortak ev sahipliğindeki NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Obama ile görüştü.

5 Nisan
- ABD Başkanı Obama, resmi ziyaret için Türkiye’ye geldi.

6 Nisan
- Türkiye’deki temaslarına başlayan ABD Başkanı Obama, Anıtkabir’i ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile Çankaya Köşkü’nde görüştü. Obama, önce TBMM Başkanı Köksal Toptan, ardından da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile bir araya geldi. Obama, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

- Medeniyetler İttifakı toplantısı İstanbul’da yapıldı. NATO Genel Sekreterliği’ni ağustos ayında üstlenecek olan eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in, zirve kapsamındaki basın toplantısında, ’’Hazreti Muhammed’in çizildiği karikatür’’ nedeniyle Müslüman dünyasından özür dileyeceği beklentisi gerçekleşmedi.

13 Nisan
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Erol Manisalı, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve ÇYDD Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile Doğan Gazetecilik AŞ İcra Kurulu üyesi Tijen Mergen gözaltına alındı. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın İstanbul’daki evinde de arama yapıldı.

17 Nisan
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Ferit Bernay, Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile Prof. Dr. Erol Manisalı, Hamdi Gökhan Ecevit ve Ömer Sadun Okyıltırık tutuklandı.

21 Nisan
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında, İstanbul Poyrazköy’deki İSTEK Vakfı’na ait olduğu belirtilen arazide kazı çalışması başlatıldı.

22 Nisan
- 1 Mayıs ’’Emek ve Dayanışma Günü’’ adıyla resmi tatil günü oldu.

24 Nisan
- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında Poyrazköy’deki arazide yapılan kazılarda 15’i dolu 22 adet lav silahı, 14 el bombası, 24 adet el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde ile çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

- Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1990’lı yıllarda işlenen 25 faili meçhul cinayet, Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak, oğlu Temel Atak ile itirafçılar Abdülhakim Güven, Hıdır Altuk ve Adem Yarkın’ın tutuklu bulunduğu soruşturma dosyasıyla birleştirildi.

26 Nisan
- Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama’nın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamaların, ’’gerçeği yansıtmayan, kabul edilemez bir tarih yorumu’’ olarak gördüğünü ifade ederek, ’’Israrla ve inatla konunun istismar edilmesinde 1915 olayları üzerinden birçok siyasetçinin oy kazanma yarışına girmesinden büyük üzüntü duyduğumuzu da tekrar ifade etmek istiyorum. ABD’deki bu açıklama sadece seçim meydanlarında verilmiş sözün adete yerine getirilmesi anlamında bir denge niteliği taşıyan bir açıklamadır. Türkiye bu noktada el bebek gül bebek okşanacak veya aldatılacak bir ülke de değildir’’ dedi.

27 Nisan
- Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın ’’Üç Maymun’’ adlı filmi, ABD’de düzenlenen River Run International Film Festivali’nde ’’En İyi Film’’ ödülünü kazandı.

28 Nisan
- Dünya Sağlık Örgütü, ’’domuz gribini kontrol altına almakta geç kalındığını’’ açıklayarak, salgın alarmı seviyesini 4. evreye çıkardı. Sağlık Bakanlığı ise Türkiye’de vaka olmadığını, alınan önlemler kapsamında havaalanlarına vücut ısısını ölçen termal cihazlar konulduğunu bildirdi.

29 Nisan
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Karargahı’nda ’’İletişim Toplantısı’’ düzenledi. Orgeneral Başbuğ, ’’Darbe Günlükleri’’ iddiasıyla ilgili olarak, ’’Genelkurmay Başkanlığının elinde bu konuyla ilgili hiçbir belge yoktur’’ dedi.

Orgeneral Başbuğ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamındaki ’’darbe’’ iddialarıyla ilgili olarak, ’’Türk Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde mevcut demokratik rejime aykırı faaliyette bulunan kimse bulunamaz, barınamaz’’ diye konuştu. Başbuğ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan 45 adet silahın hiçbirisinin TSK envantere ait olmadığını belirterek, ’’TSK’nın ülke sathında, hiçbir yerde gömülü silah ve mühimmatı yoktur’’ açıklamasında bulundu.

30 Nisan
-Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerine (3G) ilişkin imtiyaz sözleşmeleri imzalandı.

2 Mayıs
- Başbakan Erdoğan, kabinede değişiklik içeren listeyi Cumhurbaşkanı Gül’e sundu. Erdoğan’ın açıkladığı yeni Bakanlar Kurulunda Nazım Ekren, Murat Başesgioğlu, Kürşad Tüzmen, Mustafa Said Yazıcıoğlu, Mehmet Ali Şahin, Kemal Unakıtan, Hüseyin Çelik ve Hilmi Güler kabine dışında kaldı. Ali Babacan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına; Hayati Yazıcı, Faruk Çelik, Faruk Nafiz Özak ve Zafer Çağlayan Devlet Bakanlığına, Mehmet Şimşek Maliye Bakanlığına, Nimet Çubukçu Milli Eğitim Bakanlığına getirildi. Bülent Arınç, Cevdet Yılmaz, Selma Aliye Kavaf, Sadullah Ergin, Mustafa Demir, Ömer Dinçer, Nihat Ergün ve Taner Yıldız ise kabineye yeni giren bakanlar oldu. Ahmet Davutoğlu, TBBM dışından Dışişleri Bakanlığına atandı.

3 Mayıs:
- Genelkurmay Başkanlığı, Aden Körfezi, Somali açıkları ve Arap Denizi’nde deniz haydutluğu ile mücadele amacıyla kurulan Birleşik Görev Kuvveti’nin komutasının 2 Mayısta Bahreyn’in Manama kentinde düzenlenen törenle Türkiye’ye geçtiğini bildirildi.

4 Mayıs
- Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, terörle mücadele birimlerinin uygulamalarına yardımcı olmak açısından bir müsteşarlığın kurulmasına ilişkin kanun tasarısının Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını bildirdi.

- Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge Köyü’ndeki düğüne silahlı saldırı düzenlendi.

5 Mayıs
- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bilge köyündeki silahlı saldırıda 44 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralandığını bildirdi. Eski köy muhtarı Cemil Çelebi’nin kızının düğün töreninde gerçekleştirilen saldırıyla ilgili 10 kişi gözaltına alındı.

- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında 5 ay dinlenildiğini öne süren Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, soruşturmayı yürüten savcılar hakkında Adalet Bakanlığı ile HSYK’ya suç duyurusunda bulundu.

8 Mayıs
- TRT’nin yeni kanalı ’’TRT Türk’’ yayın hayatına başladı.

12 Mayıs
- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, H1N1 virüsünün (domuz gribi) yeni bir tür olduğunu ifade ederek, ’’Türkiye’de şu anda virüs yok’’ dedi.

16 Mayıs
- Sağlık Bakanı Akdağ, Atatürk Havalimanında bir yolcuda ’’domuz gribi’’ tespit edilmesiyle ilgili, ’’Hasta ABD vatandaşı olup havaalanında başka kişilerle temas etmeden yakınları ile birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır. Bakanlığımız tarafından gerekli tüm tedbirler alınmış ve titizlikle uygulanmaktadır’’ dedi.

17 Mayıs
- 54. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Norveç ekibi birinci oldu. Türkiye, Hadise’nin seslendirdiği ’’Düm Tek Tek’’ adlı şarkıyla dördüncü sırada yer aldı.

- Yönetmenliğini Tolga Örnek’in yaptığı ’’Devrim Arabaları’’, Monaco Charity Film Festivali’nde ’’En İyi Film’’ ödülünü aldı.

- Atatürkçü Düşünce Derneğinin öncülüğünde bazı sivil toplum kuruluşlarınca Ankara Tandoğan Meydanı’nda ’’Cumhuriyet Mitingi’’ düzenlendi.

18 Mayıs
- ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davanın ’’Ergenekon’’ davası ile birleştirilmesine karar verdi.

21 Mayıs
- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ile İngiltere arasında karayolu taşımacılığında hem ikili hem de transit geçişlerin serbestleştirildiğini bildirdi.

1 Haziran
- Brezilya açıklarında radardan kaybolan Air France uçağındaki 216 yolcudan birinin Anadolu Üniversitesi öğretim görevlisi Fatma Ceren Necipoğlu olduğu bildirildi.

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kahvehane, lokanta gibi iş yerlerindeki sigara yasağının kanunda öngörüldüğü gibi 19 Temmuzda başlayacağını bildirdi.

3 Haziran
- Alevi Çalıştayı’nın ilk toplantısı Ankara’da yapıldı.

4 Haziran
- ’’Yeni teşvik ve istihdam paketi’’nde yer alan önlemler Başbakan Erdoğan tarafından açıklandı.

- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında, Poyrazköy’de bulunan silahlarla ilgili olarak Ankara’da bir askeri kurumda görevli 3 sivil kadın memur gözaltına alındı. Avukat Serdar Öztürk ile 2 albayın evinde de arama yapıldı.

- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Albay Levent Göktaş’ın avukatı Serdar Öztürk gözaltına alındı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Sabancı Üniversitesinde uygulanan sistemle ilgili, öğrencilerin istedikleri alanda eğitim görmesinin kötü bir şey olmadığını belirterek, ’’Ancak düşük puanla girilen bir bölümden daha sonra daha yüksek puanla girilen bir bölüme geçmek haksızlıktır’’ dedi.

TCG Gaziantep Fırkateyni, Aden Körfezi’nde görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere Marmaris Aksaz’daki deniz üssünden yola çıktı.

7 Haziran
- YSK tarafından çeşitli nedenlerle seçimi iptal edilen 30 belediye başkanlığı için seçim yapıldı.

12 Haziran
- Taraf gazetesinde, Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in imzasının bulunduğu öne sürülen ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı bir belgeye dayandırılan ’’AKP ve Gülen’i bitirme planı’’ başlıklı haber tartışmalara neden oldu. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haberdeki iddiaların incelenmesi için Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına soruşturma emri verildiğini bildirdi.

14 Haziran
- 16. Altın Koza Film Festivali’nde, Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması’nda ’’En İyi Film Ödülü’’nü Aslı Özge’nin yönettiği ’’Köprüdekiler’’ ile yönetmenliğini Pelin Esmer’in yaptığı ’’11’e 10 Kala’’ paylaştı.

15 Haziran
- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belge konusunda konusunda, ’’Kim tarafından ve nerede hazırlanırsa hazırlansın, bu yöndeki çalışma gayret ve oluşumlar, yasa dışı, hukuk dışıdır, demokrasi dışıdır. Bu işin önünde, arkasında, içinde kim varsa bunun ortaya çıkarılması gerekmektedir’’ dedi.

- Genelkurmay Askeri Savcılığı, ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belgeye ilişkin ilk soruşturmada, bunun ’’Genelkurmay Başkanlığının herhangi bir biriminde hazırlanmadığına ilişkin bir kanaate varıldığını’’ bildirdi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, ’’TSK demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan davranış ve düşüncelere sahip bulunan personelini bünyesinde barındıramaz’’ denildi.

16 Haziran
- AK Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin ile Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belgeyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

- ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belgede imzası olduğu öne sürülen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında ifadesine başvurulmak üzere İstanbul Adliyesi’ne davet edildi.

17 Haziran
- Başbakan Erdoğan, ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belge konusunda, ’’Bu metin, içerisinde bulunan başlıklar ile değerlendirildiğinde özellikle demokrasiye yönelmiş ve demokrasiyi adeta yok etmeye yönelik bir girişimin ip uçlarıdır. Bunun doğruluğu-yanlışlığı, sahte midir, gerçek midir, bu süreç onun takibi sürecidir’’ dedi.

18 Haziran
- Bazı il emniyet müdürlerinin atanmasına ilişkin üçlü kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, İstanbul’a İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İzmir’e Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Ankara’ya da Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir getirildi.

24 Haziran
- Genelkurmay Askeri Savcılığı, ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belgenin ’’Genelkurmay Başkanlığında hazırlanmadığı, böyle bir belgenin mevcut olmadığı anlaşıldığından ve aslı bulunmayan fotokopi belgenin 4. sayfasındaki imza bloğunda Albay Dursun Çiçek’in isminin üzerinde yer alan imzanın şüpheliye ait olduğuna, bu belgenin hazırlanması ve herhangi bir kişiye verildiğine ilişkin şüpheli hakkında delil bulunmadığından, soruşturma konusu olay ve Çiçek ile ilgili kavuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini’’ bildirdi. Savcılık, soruşturma dosyasının gereğinin takdir ve ifası için görevli ve yetkili İstanbul Başsavcılığına gönderilmesine de karar verdi.

26 Haziran
- Başbakan Erdoğan, resmi ziyaret için bulunduğu Brüksel’de ’’imtiyazlı ortaklık’’ tartışmalarıyla ilgili olarak, ’’AB müktesebatında böyle bir ortaklık şekli söz konusu değil. Bizim ortaklığımız tamamen tam üyeliktir, bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun dışında herhangi bir ortaklık şeklini kabul etmemiz mümkün değil’’ dedi.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargahı’nda düzenlediği basın toplantısında, ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belge iddiaları konusunda, ’’Türkiye neredeyse iki haftadır Genelkurmay Askeri Savcılığının elinde bulunan, topladığı ve talep ettiği bütün bilgiler çerçevesinde yürüttüğü hazırlık soruşturması neticesinde ulaşmış olduğu kararla ortaya çıkan bir kağıt parçası etrafında gereğinden fazla enerjisini tüketmiştir, harcamıştır’’ dedi.

’’Bugün biz bu kağıt parçasının birileri tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratma ve karalama amacıyla hazırlandığını değerlendiriyoruz’’ ifadesini kullanan Orgeneral Başbuğ, ’’TSK’da, demokrasi ve hukuk devletleri ilkelerine aykırı düşüncenin içinde olan davranışlarda bulunan personel barınamaz. Böyle durumlar olursa TSK, Genelkurmay Başkanlığı bu konuda gerekeni anında yerine getirir. Bu konu için başka yerlerden işaret almasına gerek yoktur’’ diye konuştu.

27 Haziran
- Başbakan Erdoğan, ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belgeye ilişkin, ’’Süreç işliyor. Askeri savcılık bu noktada söyleyeceğini söylemiştir, konu sivil yargıya intikal etmiştir. Bağımsız yargı bu konuda gereken araştırmayı yapacak ve konuyu aydınlığa kavuşturacaktır. Kimse, askerin arkasına saklanarak siyaset yapmasın’’ dedi.

- ’’Ergenekon’’ soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarınca ifadeleri alınan 9 muvazzaf subaydan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek tutuklandı.

1 Temmuz: ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı.

3 Temmuz
- İstanbul Üniversitesince ’’Medeniyetler İttifakı’’ çalışmaları ve dünya barışına katkılarından dolayı Başbakan Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigues Zapatero’ya fahri doktora unvanı verildi.

8Temmuz
- Somali’de Türk bayraklı ’’Horizon-1’’ adlı yük gemisi, deniz haydutları tarafından ele geçirildi. Suudi Arabistan’dan Ürdün’e ve 23 Türk mürettebatın bulunduğu gemiyle bağlantı kurulamadığı bildirildi.

10 Temmuz
- Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde, Uygur Türklerine uygulanan şiddet olayları, yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi.

- Yazar Hüseyin Üzmez, ’’çocuğun cinsel istismarı’’ ve ’’cinsel amaçlı hürriyeti tahdit’’ suçlarından Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yargılandığı davada, Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu’nun mağdure B.Ç’nin ’’beden ve ruh sağlığının bozulduğuna’’ ilişkin raporu üzerine tutuklanarak, Bursa E Tipi Cezaevi’ne konuldu.

15 Temmuz
- Ordu, Artvin ve Bartın’da meydana gelen sel, su baskınları ve heyelan nedeniyle 4 kişi yaşamını yitirdi, 11 kişi yaralandı, 3 kişi kayboldu.

16 Temmuz
- Sigara yasağı kapsamının 19 Temmuzdan itibaren genişletilmesi nedeniyle uygulama birliğinin sağlanması ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için Başbakan Erdoğan’ın imzasıyla genelge yayımlandı.

- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamındaki 3. iddianamenin yazımı tamamlandı. Eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin ile Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve bazı eski rektörlerin de ’’şüpheli’’ olarak yer aldığı iddianamenin 1000 sayfanın üstünde olduğu belirtildi.

19 Temmuz
- Kapsamı genişletilen sigara yasağı yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklanıyor.

21 Temmuz
- YÖK Genel Kurul, üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sistemde, tüm adaylar için aynı katsayı uygulaması getirildi. Öğretmen lisesi mezunları ile meslek lisesi mezunlarına ise alanlarıyla ilgili programları seçmeleri halinde ek katsayı verilecek ve üniversiteye giriş sınavı gelecek yıldan itibaren iki aşamalı olacak.

22 Temmuz
- Karadeniz’de 12-18 Temmuz tarihleri arasındaki yağışlar sonucu yaşanan sel ve taşkınlarda, Zonguldak, Artvin, Sinop, Samsun, Ordu ve Bartın’da toplam 8 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yapının zarar gördüğü bildirildi.

23 Temmuz
- DP ve ANAVATAN arasındaki birleşmenin DP çatısı altında olması ve genel başkanlığı Hüsamettin Cindoruk’un üstlenmesi kararlaştırıldı.

27 Temmuz
- Adli Yargı Kararnamesi HSYK ve Adalet Bakanlığının internet sitelerinde yayımlandı. 164 hakim ve savcının yerini değiştiren kararname ile ’’Ergenekon’’ soruşturması ve davalarına savcı ve hakimlerin yeri değişmedi.

29 Temmuz
- Başbakan Erdoğan, Antalya’dan TRT ana haber bültenine katılarak, cep telefonundan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve sunucuyla 3G teknolojisi aracılığıyla görüştü.

- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, düzenlediği basın toplantısında, ’’demokratik açılım’’ çalışmalarının henüz sonuca ulaşmadığını, bakanlığının koordinasyonunda yürütülen çalışmaların içeriğine ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığını ifade etti.

30 Temmuz
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı Atalay’ın ’’demokratik açılım’’ konusundaki açıklamalarına ilişkin, ’’Türkiye’nin milli varlığını hedef alan etnik bölücülük gündemi, AK Parti hükümeti eliyle adım adım ilerlemektedir. Terörle mücadele iradesi olmayan Başbakan, bölücü taleplerin taşeronluğunu yaparak teröre teslim olma hazırlığındadır’’ iddiasında bulundu.

Türkiye, 3G sistemlerinin kullanıldığı 121. ülke oldu. Gece yarısından itibaren GSM operatörleri 3G hizmeti sunmaya başladı.

1 Ağustos
- Yüksek Askeri Şura, Başbakan Erdoğan’ın bakanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda toplandı.

3 Ağustos
- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, birinci ’’Ergenekon’’ davası ile Danıştaya yönelik saldırıya ilişkin davanın birleştirilmesine karar verdi.

4 Ağustos
- Yüksek Askeri Şura’da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın, Birinci Ordu Komutanlığı’na Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın, Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in atanması kararlaştırıldı.

5 Ağustos
- TBMM Başkanlığına AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin seçildi.

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile TBMM’de görüştü.

6 Ağustos
- Başbakan Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, iki ülke arasında gaz ve petrol alanında iş birliğini öngören protokolleri Ankara’da imzaladı. İmza törenine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı.

10 Ağustos
- Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kamuoyunda ’’demokratik açılım’’ diye nitelenen çalışmalarla ilgili olarak bütün siyasi partilerden randevu talep edildiğini bildirdi.

11 Ağustos
- DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, ’’Biz, Kürt sorununun çözümünde Abdullah Öcalan’ı muhatap alıyoruz. PKK ve Öcalan’sız bir barış süreci olmaz, 15 Ağustosta Öcalan’ın açıklayacağı yol haritasını önemsiyoruz’’ dedi.

13 Ağustos
- ’’Demokratik açılım’’ çalışması kapsamında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile bir araya gelen İçişleri Bakanı Atalay, ’’Bu, Türkiye’nin büyük kardeşlik ve huzur projesi. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz’’ dedi.

17 Ağustos
- Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde, ’’göreve çıkan timdeki bir askerin üzerindeki el bombasının patlaması sonucu 4 asker şehit olduğu’’ bildirildi.

26 Ağustos
- Bir gazetedeki, Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde, 17 Ağustosta, bir el bombasının patlamasıyla şehit olan 4 askerin, bir teğmenin ’’nöbette uyuyan eri cezalandırmak için eline verdiği pimi çekilmiş bombanın patlaması sonucunda yaşamını yitirdiği’’ haberi tartışma yarattı.

27 Ağustos
- Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki tren kazasında, 5 kişi yaşamını yitirdi, 21 kişi yaralandı.

31 Ağustos
- İçişleri Bakanı Atalay, ’’demokratik açılım’’ çalışmalarına ilişkin basın toplantısında, yaptığı görüşmeleri değerlendirirken, ’’Sorunun çözülmesi gerektiği konusunda toplumda çok net ve güçlü bir mutabakatın var olduğunu gördük’’ dedi.

6 Eylül
- Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’ın avukatı Baykal Doğan, Kaçmaz hakkında yürütülen soruşturma sırasındaki usule aykırılıklar nedeniyle Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı ve soruşturmacı müfettişler hakkında gereğinin yapılması için Yargıtay Birinci Başkanlık Kuruluna suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

8 Eylül
- Trakya’da yaşanan sel felaketinde 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 13 kişinin yaralandığı bildirildi.

9 Eylül
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Silivri, Çatalca ve merkez dahil olmak üzere 26, Tekirdağ’da 5 kişinin felaketi nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

10 Eylül
- Şehir içi sabit telefon hizmetlerinin rekabete açılması ve sabit telefonlarda numara taşınabilirliği uygulaması başladı.

17 Eylül
- Münevver Karabulut’un katil zanlısı Cem Garipoğlu, İstanbul-Bahçelievler’de avukatı tarafından emniyet güçlerine teslim edildi. Garipoğlu, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmasının ardından Maltepe Cezaevi’ne konuldu.

22 Eylül
- Başbakan Erdoğan, 64. Dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları ve G-20 zirvesi nedeniyle geldiği ABD’de, New York’ta Musevi kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü. Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada her türlü kitle imha silahına ve nükleer silaha karşı olduğunu bildirdi.

Kayseri’de Ramazan Bayramı’nın ikinci günü şeker toplamak için evlerinden ayrılan 2’si kardeş 3 çocuk kayboldu.

24 Eylül
- Başbakan Erdoğan’ın BM’de Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşmesinde Türkiye-Irak stratejik iş birliği toplantıları, teröre karşı mücadele ve Irak-Suriye sorunları gündeme geldi.

25 Eylül
- İstanbul’daki uyuşturucu operasyonu kapsamında, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ile 4. sınıf emniyet müdürleri Murat Nemutlu ve Mustafa Aral tutuklandı.

- Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, komando birliklerinin profesyonel hale getirilmesi çalışmalarının planlandığı şekilde devam ettiğini belirterek, Kara Kuvvetleri Komutanlığınca 2010 yılı içerisinde 5 komando tugayının profesyonelleşmesinin tamamlanacağını bildirdi.

27 Eylül
- Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin ağırlıklı gündemini bölgesel sorunların oluşturduğunu belirterek, gerek Irak, Suriye, gerek Orta Doğu’daki gelişmeler ve bunun yanında Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle ilgili atılmakta olan adımların ele alındığını bildirdi.

29 Eylül
- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna’nın, talimatla ifadelerinin alınması için ’’polis zoruyla’’ mahkemeye getirilmesine karar verdi. Mahkeme, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e ise talimatla ifadesinin alınması için yeniden tebligat çıkarılmasını kararlaştırdı.

30 Eylül
- Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla hükümete asker gönderme yetkesi veren tezkerenin süresinin 17 Ekim 2009 tarihinden itibaren 1 yıl uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Ekim ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ekim
- Birinci ’’Ergenekon’’ davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanmasıyla ilgili soruşturma aşamasındaki tüm bilgi, belge ve ses kayıtlarının Ankara ve İstanbul emniyet müdürlüklerinden istenmesine karar verdi.

- ’’Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapmak’’ ve ’’kullanmak için uyuşturucu madde satın almak’’ suçlarından tutuklu bulunan şarkıcı Deniz Seki, ilk duruşmada tahliye edildi.

3 Ekim
- AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresi’nde, genel başkanlığa Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçildi.

4 Ekim
- DTP’nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresinde, Genel Başkanlığa Ahmet Türk yeniden seçildi.

6 Ekim
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi ile ilgili ’’terör örgütü üyesi olmak’’ ve ’’terör örgütünün propagandasını yapmak’’ suçlarından soruşturma başlattı.

8 Ekim
- Başbakan Erdoğan, ’’demokratik açılım’’ konusunda görüşme talebini içeren mektubu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a gönderdi.

12 Ekim
- CHP Genel Başkanı Baykal, Başbakan Erdoğan’a gönderdiği yanıt mektubunda, ’’Önümüzdeki bir hafta içinde bir gün önceden bildirmeniz halinde uygun göreceğiniz herhangi bir saatte CHP Genel Merkezi’nde sizi ağırlamaktan mutluluk duyacağım’’ dedi.

13 Ekim
- Başbakan Erdoğan, randevu talebine olumlu yanıt veren CHP Genel Başkanı Baykal’a teşekkür ederek, ’’Bana göre bu olumlu bir adımdır. Konuyu değerlendirdikten sonra gerekli olan cevabı (kendisine) aktaracağız’’ dedi.

14 Ekim
- Cumhurbaşkanı Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Bursa Atatürk Stadı’nda oynanan Türkiye-Ermenistan 2010 Dünya Şampiyonası grup eleme futbol maçını izledi.

- Türkiye’de ilk kez Ankara’daki özel bir ilköğretim okulunun öğrencilerinde domuz gribi virüsü tespit edildi. Okulda tedbiren eğitime bir hafta ara verildi.

17 Ekim
- Fransa’dan ’’siyasi sığınma talebinde bulunduğu’’ bildirilen Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan hakkında ’’kırmızı bülten’’ çıkarıldı.

18 Ekim
- Cumhurbaşkanı Gül, Milli Güvenlik Kurulu’na ’’ana muhalefet partisi de iştirak edecek şekilde’’ değişiklikler yapılmasını önerdi.

- 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’nın tarihinde ilk kez ’’Bornova Bornova’’ ve ’’Kosmos’’ filmleri En İyi Film Ödülü’nü paylaştı. ’’Kosmos’’ adlı filmin yönetmeni Reha Erdem ’’En İyi Yönetmen’’, Öner Erkan, ’’En İyi Erkek Oyuncu’’, Nergis Öztürk ise ’’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödüllerini kazandı.

- Sağlık Bakanlığının domuz gribine karşı aldığı aşıların 500 bin dozluk ilk bölümü İstanbul’a getirildi.

19 Ekim
- Irak’taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen, DTP’lilerin ’’Barış Grubu’’ olarak nitelendirdiği terör örgütü PKK mensupları, Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Gümrük Kapısı’nda güvenlik güçlerine teslim oldu. Kandil ve Mahmur bölgelerinden Türkiye’ye araçlarla hareket eden, 8’i Kandil’den 26’sı Mahmur’dan toplam 34 kişilik grup, tabur komutanlığında özel yetkili savcılara ifade verdi.

20 Ekim
- Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’nda teslim olan terör örgütü üyelerinden 29’u ifade verdikleri özel yetkili savcılarca, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 5’i de mahkemece serbest bırakıldı.

Başbakan Erdoğan, ’’demokratik açılım’’ ile ilgili olarak CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmek istediğini, ancak Baykal’ın, ’’kameraları çok arzu ettiğini’’ söyledi. Bu durum karşısında konuyu TBMM gündemine getireceklerini, çok sayıda kameranın orada olacağını, Baykal’ın çıkıp konuşması halinde kendisinin de konuşacağını belirten Erdoğan, ’’Burada her şey şeffaf olacak. Bu vesileyle ’sağ olasın belki bir çayını içerdik. O çayından mahrum olduk. Teşekkür ederim’ deyip, kesinlikle ben de oraya gitmiyorum’’ dedi.

21 Ekim
- Aden Körfezi’nde kaçırıldıktan 89 gün sonra korsanlarla yapılan anlaşma sonucu serbest bırakılan ’’Horizon 1’’ gemisinin 17 mürettebatı uçakla İstanbul’a geldi.

24 Ekim
- Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, ’’Bugün, bazı gazetelerde yer alan bir ihbar mektubu ve mektubun odağındaki gelişmelerin öncelikle medyada yer almasının sağlanması, hukuk devleti adına kaygı verici ve çok düşündürücüdür’’ denildi.

- Sağlık Bakanlığı, Ankara’da bir kişinin H1N1 virüsünden öldüğünü bildirdi. Bakanlık, bu kişinin H1N1 virüsünden Türkiye’de yaşamını yitiren ilk kişi olduğunu açıkladı.

25 Ekim
- Diyarbakır’ın Lice ilçesi Şenlik köyündeki patlamada 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölmesiyle ilgili olarak, Lice Cumhuriyet Savcısını ’’güvenlik’’ gerekçesiyle olay yerine götürmeyen jandarma görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı.

26 Ekim
- Genelkurmay Başkanlığı, medyada ’’İrticayla Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belgeye ilişkin yeni bazı haberlerin yer almaya başlaması üzerine Genelkurmay Askeri Savcılığınca soruşturmaya başlanılmasının sağlandığını duyurdu.

- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan avukat Serdar Öztürk, bürosunda ele geçirildiği iddia edilen ’’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belgenin aslı ve ihbar mektubunun, incelenmesi için Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderilmesini talep etti.

27 Ekim
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, ’’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’’ başlıklı belgenin aslı olduğu ileri sürülen belge ile ihbar mektubunun 12 gün önce posta yoluyla kendilerine ulaştığını ve söz konusu belgeyi Adli Tıp Kurumuna gönderdiklerini açıkladı.

- DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

-Sağlık Bakanlığı, ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine domuz gribi aşılarının 81 ile sevkıyatına başladı.

2 Kasım
- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ’’demokratik açılım’’ sürecinin, TBMM’de, 10 Kasımda görüşülmesinin planlandığını açıkladı.

4 Kasım
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü mensuplarının Habur’dan girişinde düzenlenen ’’karşılama töreniyle’’ ilgili soruşturma başlattı.

- Başbakan Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’ya mektup göndererek, Yunanistan ile karşılıklı saygı ve anlayış temelinde geliştirilmeye çaba gösterilen ilişkilerin, bölgesel barış ve istikrara da olumlu etkileri olacağını bildirdi.

5 Kasım
- Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesince alınan karar doğrultusunda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) inceleme yapıldı.

6 Kasım
- Cumhurbaşkanı Gül, aralarında hükümlü kanser hastası hükümlü Güler Zere’nin de bulunduğu 4 kişinin kalan cezalarını kaldırdı.

7 Kasım
- Genelkurmay Başkanlığı, ’’irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri’’ne ilişkin Başbakanlık direktifinin 2000 yılına ait olduğunu bildirdi.

- Rock grubu Manga, MTV Avrupa Müzik Ödülleri töreninde ’’Avrupa’nın en iyi sanatçısı’’ seçildi.

8 Kasım
- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, TBMM’deki ’’demokratik açılım’’ görüşmesi konusunda, 10 Kasım’ın tatil ya da bir yas günü olmadığını, Meclis’in o gün de çalıştığını ifade ederek, ’’10 Kasım’ı bunun için özellikle seçtik. ’Yurtta sulh cihanda sulh’ anlayışı üzerinde bu projeyi bina etmek için’’ dedi.

15 Kasım
- YARSAV 21. Olağan Genel Kurulu’nda, Başkan Ömer Faruk Eminağaoğlu yönetim kurulu listesine seçilemedi.

16 Kasım
- Yargıtay Başkanı Gerçeker, Yargıtay’da başkalarının da dinlenip dinlenmediğini araştıracaklarını, mahkeme kararlarını da incelediklerini belirterek, ’’Kanuna uygun her şey hukuka uygun olmuyor’’ dedi.

- ’’Domuz gribi’’ne karşı koruyucu bir önlem olarak yapılmaya başlanan aşı uygulamasının 2. aşaması, tüm yaş gruplarındaki kronik hastalığı olanlarla 6 ay-5 yaş arası çocukları kapsayacak şekilde başladı.

17 Kasım
- Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, ’’Genelkurmay Adli Müşavirliği tarafından hazırlandığı iddia edilen belgenin sahte olduğu’’ bildirildi. Açıklamada, ’’İddia edilen 3. ihbar mektubunun 15 Kasım 2009 günü medyada yer almaya başlamasının tesadüf olmadığı ve zamanlamasının da oldukça düşündürücü olduğu ortadadır’’ denildi.

- Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın hükümlü bulunduğu İmralı Cezaevi’ne 5 mahkum gönderildi.

18 Kasım
- ’’Ergenekon’’ soruşturmasını yürüten savcılara gönderildiği iddia edilen ’’3. ihbar mektubu’’nun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ulaşmadığı bildirildi.

- Başbakan Erdoğan, ’’domuz gribi’’ aşısıyla ilgili kanaatinin değişmediğini belirterek, ’’Ben de kendime göre araştırmalarımı yaptım. Risk alanı içerisinde olan bir insan değilim. Bunun için de ’ben domuz gribi aşısı olmayacağım’ dedim. Ailemde de domuz gribi aşısı olan yok’’ dedi.

19 Kasım
- Başbakanlık, ’’Kafes Eylem Planı’’ iddialarla ilgili soruşturmanın, ilgili yargı makamları tarafından sürdürüldüğünü bildirdi. Başbakanlık açıklamasında, ’’Soruşturmaya ilişkin bilgilerin basında yer alması, soruşturmanın gizliliği ve masumiyet karinesinin açıkça ihlalidir’’ denildi.

20 Kasım
- Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde ’’askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına neden olduğu’’ öne sürülen Piyade Teğmen Mehmet Tümer 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna’nın da bulunduğu DTP’li 7 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırladı.

- Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı mahkemenin Başkanı Osman Kaçmaz’ın, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkındaki soruşturmada ’’görev almama’’ talebini reddetti.

22 Kasım
- İzmir’in Hatay semtinde DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ü karşılamak üzere oluşturulan konvoydaki partililerle bir grup vatandaş arasında kavga çıktı. Kavganın, terör örgütünü simgeleyen bez parçasını açan partililere, vatandaşların tepki göstermesi ve bir aracın, 1 vatandaşa çarpması üzerine başladığı bildirildi.

- Yargıda telefonların dinlenildiği iddialarıyla ilgili 22 baro başkanının yayımladığı ortak bildiride, ’’Yargıç kararına dayanmaksızın dinleme yapan kurum ve bireyler derhal ortaya çıkarılarak cezalandırılmalıdır’’ denildi.

23 Kasım
- Başbakan Erdoğan, İzmir’de yaşanan olaylarla ilgili ’’bir partinin otobüsünde veya konvoyunun içinde terör örgütünün bayrakları olursa, bölücü terörist başının posterleri olursa buna sıcak bakmanın mümkün olmadığını’’ belirterek, ’’Bu tür görüntüler, süreci, bizim olumlu bakışımızın aksine etkilemektedir. Kesinlikle daha önce yaşadıklarımızı asla yaşayamayız. Buna da müsaade edemeyiz’’ dedi.

- DTP Genel Başkanı Türk, İzmir’de yaşanan olaylarla ilgili, ’’Güvenlik güçleri, DTP’ye karşı adeta ’derslerini alsın’ gibi bir mantıkla yaklaşırlarsa, bu ülkede kargaşanın doğmasına neden olurlar’’ görüşünü dile getirdi.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen’in sözleri nedeniyle Tunceli’de aralarında 3 ilçe belediye başkanının da bulunduğu 100 kişi, CHP’den istifa etti.

25 Kasım
- Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurdu.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Spor Toto Teşkilat Başkanlığının suç duyurusu üzerine, Türkiye liglerindeki 3 futbol karşılaşmasında ’’şike’’ yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.

26 Kasım
- YÖK’ten yapılan açıklamada, Danıştay’ın üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurması itiraz edileceği belirtilerek, ’’İtirazı takiben Danıştay tarafından alınacak karara göre Başkanlığımız, ÖSS sisteminde daha önceden hazırladığı alternatif çözümlerden birisini kullanacaktır’’ denildi.

- ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmata ilişkin tutuklanmaları istemiyle sevk edildikleri mahkemece serbest bırakılan 3 askeri personel hakkında, daha sonra yapılan itiraz üzerine mahkemece ’’yakalama’’ kararı verildi.

1 Aralık
- Diyanet İşleri Başkanlığı, İsviçre’deki ’’minare referandumu’’yla ilgili olarak, ’’temel insan haklarının iptali veya ihlalinin referandum konusu yapılamayacağı gibi herhangi bir ulus, devlet yahut organ tarafından kısıtlanması veya bu anlama gelebilecek şekilde sınırlandırılmasının da kabul edilemeyeceğini’’ bildirdi.

- Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında ifadelerine başvurulmak üzere savcılığa çağrıldı.

- Danıştay Başkanı Mustafa Birden, YÖK’ün katsayı düzenlemesinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin yargı kararını, ’’siyasi ya da ideolojik bir karar olarak nitelendirmeye hiç kimsenin hakkının bulunmadığını’’ belirtti.

2 Aralık
- YÖK, üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesinin durdurulmasına itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, ’’Dava dilekçesinin, davacının talebinin açık olmaması nedeniyle reddedilmesi gerekirken Danıştay 8. Dairesi, davacının yerine geçerek ve usul hükmünü çiğneyerek davanın kapsamını resen belirlemek suretiyle adeta tarafmış gibi davranmıştır’’ denildi.

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski kuvvet komutanlarının ’’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında ifade vermelerinin doğal olduğunu ifade ederek, savcıların, yargıçların bu konuda neler yapacağının dikkatle izleneceğini söyledi.

4 Aralık
- Yurdun değişik merkezlerindeki eczacılar, ilaç fiyatlarındaki iskontonun artırılmasını protesto için Türk Eczacıları Birliği kararıyla bir günlük iş yeri kapatma eylemi yaptı.

- Aralarında TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, Türkiye KAMU-SEN ve KESK’in bulunduğu konfederasyonlar ile bazı meslek örgütlerinin genel başkanları SGK Genel Kurulu’na katılmadı.

5 Aralık
- Eski kuvvet komutanları emekli Orgeneral Aytaç Yalman, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile emekli Oramiral Özden Örnek, ’’Ergenekon’’ soruşturma kapsamında ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

6 Aralık
- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’li 99 belediye başkanı ve 10 İl Genel Meclis Başkanı adına yapılan basın açıklamasıyla ilgili inceleme başlattı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, ’’Zaten Türk Silahlı Kuvvetlerimiz talep gelmeden 700 civarında olan Afganistan’daki asker sayımızı 1750 civarına çıkardı ve biz şu anda orada yapabileceğimizi yapmış durumdayız’’ dedi.

7 Aralık
- Tokat’ın Reşadiye ilçesi Sazak köyü yakınındaki terörist saldırıda 7 asker şehit oldu, 3 asker yaralandı.

-Küçükçekmece’de bir İETT otobüsüne molotofkokteyli atılması sonucu yanarak yaralanan Serap Eser vefat etti.

- Anayasa Mahkemesi, DTP’nin kapatılması istemiyle açılan davayı görüşmeye başladı.

8 Aralık
- YÖK Başkanlığından, üniversite sınavına girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesinin Danıştay 8. Dairesince durdurulmasının ardından ’’söz konusu maddeler yerine yeni bir düzenleme yapılmasına karar verildiği’’ bildirildi. Açıklamada, ’’farklı katsayı uygulamasına geri dönüş artık söz konusu değildir’’ denildi.

10 Aralık
- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YÖK’ün, Danıştay 8. Dairesi’nin üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesini durdurmasına yaptığı itirazını reddetti.

11 Aralık
- Anayasa Mahkemesi, DTP’nin, ’’eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği’’ gerekçesiyle oy birliğiyle kapatılmasına karar verdi. Yüksek mahkeme, Genel Başkan Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un da aralarında bulunduğu 37 kişiye, gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımından itibaren 5 yıl siyasi yasak getirdi. Karara göre, partinin tüzel kişiliği karar tarihinde, Türk ve Tuğluk’un milletvekilliği de gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımı tarihinde sona erecek.

- Başbakan Erdoğan, Tokat’ın Reşadiye ilçesindeki saldırıyla ilgili olarak, ’’Güvenlik ve istihbarat birimlerimiz, bu saldırının planlayıcılarını, hazırlayıcılarını, tetikçilerini, yardım ve yataklık yapanlarını her kim olursa olsun tümünü ortaya çıkaracaklardır’’ dedi.

- Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ’’Tokat’ın Reşadiye ilçesinde meydana gelen saldırının PKK/KONGRA-GEL terör örgütü tarafından yapıldığının açık ve net olarak belirlendiğini’’ ifade etti.

- Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağındaki grizu patlaması ve ardından meydana gelen göçüğün altında kalan 19 işçi hayatını kaybetti.

12 Aralık
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DTP’in kapatılması kararını değerlendirirken, ’’Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı göstermek gerekir. Gönül arzu ederdi ki parti yöneticileri partilerini korumak için gereken özeni göstermiş olsalardı. Anayasa ve kanunlar ortada, mahkeme ne yapsın’’ dedi.

- Kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk, ’’Grubumuz fiili olarak parlamentodan çekilmiştir, çalışmalara katılmayacaktır’’ dedi.

14 Aralık
- Sağlık Bakanlığından, pandemik gripten (domuz gribi) ölenlerin sayısının 415’ye yükseldiği bildirildi.

- Kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Türk, en kısa sürede istifa dilekçelerini TBMM Başkanlığı’na vereceklerini söyledi.

15 Aralık
- Muş’un Bulanık ilçesinde DTP’nin kapatılmasını bahane ederek izinsiz gösteri yapan grup, bir banka ve bazı iş yerlerine taşla saldırdı. Çıkan olaylarda 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

- İş yerleri kapatıldığı için özlük haklarıyla kamu kuruluşlarına yerleştirilmelerini isteyen TEKEL işçileri, Ankara’da eyleme başladı.

16 Aralık
- Türk Eczacılar Birliği (TEB), ’’SGK’nın TEB ile imzaladığı İlaç Alım Protokolü’nü 16 Ocak 2010 tarihinden itibaren tek taraflı feshedeceğini bildirdiğini’’ açıkladı.

17 Aralık
- Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Trabzon’daki konuşmasında, ’’Adli makamlar ihbar mektuplarına ve gizli tanıkların verdikleri ifadelere karşı daha duyarlı ve daha dikkatli hareket etmelidir. Böyle durumlarda TSK ile bilgi teatisi ve iş birliğinde bulunmalıdırlar. Aksi durumlar kurumlar arası çatışmalara neden olabilir’’ dedi. Orgeneral Başbuğ, ’’Terör olaylarını TSK ile ilişkilendirmeyi, PKK destekleyicileri, PKK sempatizanları yapabilir’’ diye konuştu.

- YÖK Genel Kurulu, Danıştay’ın kararının ardından üniversiteye giriş sınavında adaylara ’’farklı katsayı’’ uygulanmasını kararlaştırdı. Buna göre, adayların puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları 0.15, alan dışı tercihte 0.13 ile çarpılacak. Üniversiteye giriş için yapılacak birinci ve ikinci aşama sınavlarında ilk bine giren adaylara lise türü gözetilmeksizin yüksek olan katsayı olan 0,15 uygulanacak.

- SGK’dan, ’’Eczane İlaç Temin Sözleşmesi’’ hazırlandığı ve eczanelerin bildirim süresi içinde bağlı bulundukları SGK il müdürlüğünden sözleşmelerini yenileyebileceği açıklandı.

- THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, 1 Ocak 2010 tarihi itibarıyla görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim