İşsizlik Mi, Mesleksizlik Mi ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer 2009’da Türkiye’nin istihdam sağlama kabiliyetiyle bütün gelişmiş ülkelerin önüne geçtiğini belirterek 452 bin insana istihdam sağlandığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'de 2009'da 452 bin insana istihdam sağlandığını belirterek, ''Bütün gelişmiş ülkelere karşın ve onların çabalarından çok daha ötesinde biz istihdam sağlama kabiliyetiyle onların önüne geçtik'' dedi.

Dinçer, Enerji Sektörü Isıtma ve Doğal Gaz Eğitim ve İstihdam Programı kapsamında mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan kursiyerler için düzenlenen sertifika töreninde yaptığı konuşmada, günümüzde artık birçok alanda ilgili bütün aktörlerin devrede olduğu bir modele doğru gidildiğini, bunun ciddi anlamda bir paradigma değişikliği olduğunu vurguladı.

Meslek standartlarının belirlenmesinde de Bakanlık olarak sadece önderlik ettiklerini ve zeminini hazırladıklarını, ilgili toplumsal aktörlerin desteğiyle standartların belirlendiğini anlatan Dinçer, eğitimlerini de sivil toplum örgütlerine, üniversitelere ve diğer aktörlere devrettiklerini söyledi.

İşsizlik ve mesleksiz olarak iki temel sorun var

Türkiye'nin işsizlik ve mesleksizlik olmak üzere iki temel sorununa çok köklü bir şekilde cevap vermeye çalıştıklarını dile getiren Dinçer, mesleki eğitim programlarıyla sorunlara daha kalıcı çözüm bulmaya ve daha kaliteli insan yetiştirmeye fırsat yaratmaya çalıştıklarını ifade etti. Ömer Dinçer, ülke olarak çok ciddi şekilde işsizlik meselesiyle karşı karşıya olduklarına dikkati çekerek, 2009'da 860 bin kişinin işgücüne dahil olmasına rağmen ancak 452 bin kişiye istihdam sağlayabildiklerini, bunun sorun olarak ortada durduğunu kaydetti.

Yaşanan küresel krizin artık sosyal krize, özellikle işsizlik krizine dönüşmeye başladığının altını çizen Dinçer, tüm dünyanın işsizliğin giderek artacağı tahmininde bulunduğunu, bu dönemde kendilerine gelen verilere göre sadece Almanya ve Brezilya'nın çok olumsuz etkilenmediğini ve iki ülkenin mevcut işsizlik oranlarını koruduklarını belirtti.

“İşsizlik Türkiye'de yüzde 30 arttı”

Türkiye hariç gelişmiş bütün ülkelerde işsizlik oranlarının ikiye, hatta üçe katlandığına işaret eden Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Türkiye'nin işsizlik oranlarında yüzde 30 artış oldu. Yüzde 9,9'dan, yüzde 10'dan yüzde 13'e çıktık. Ama bu bizim krizden az etkilendiğimiz anlamına gelmeksizin, bu krizi iyi yönettiğimize dair birkaç şeyi belirtmekte yarar var. İşsizlik oranlarının artmasına rağmen, Türkiye'nin genç nüfusuna, her yıl 800 binden fazla insanın işgücüne dahil olmasına rağmen, kırdan kente çok yoğun bir göçün olduğu ortamda tarım sektöründeki çözülmeye rağmen, teknolojinin ortaya çıkardığı sonuçlara rağmen, Türkiye'de 2009'da 452 bin insana istihdam sağladık. Bütün gelişmiş ülkelere karşın ve onların çabalarından çok daha ötesinde biz istihdam sağlama kabiliyetiyle onların önüne geçtik. Ama bu yetmiyor. Bu kendiliğinden olmadı. 2008'in ikinci yarısından itibaren sürekli olarak aldığımız tedbirlerle krizin etkilerini azaltmaya çaba sarf ettik.''

“5 puanlık indirimden 5,5 milyon insan yararlandı”

Krizin işsizlik üzerindeki etkilerini azaltma yönünde gerçekleştirdikleri çalışmalara değinen Dinçer, sosyal güvenlik primlerinden 5 puan indirerek çok ciddi teşvik sağladıklarını hatırlattı. 2009'da yıl boyunca 5,5 milyon insanın bundan yararlandığını ve 5,5 milyon insana 3,5 milyar liralık teşvik sağladıklarını belirten Dinçer, Kanun çıktığından bugüne kadar ise sağladıkları teşvik miktarının 5 milyar liraya yaklaştığını söyledi.

Kısa çalışma ödeneği ile de yaklaşık 198 bin kişinin iş kaybına engel olduklarını anlatan Dinçer, Türk ekonomisi geçen yıl yüzde 6'lık bir küçülme gösteriyorken 452 bin kişiye istihdam sağlamada hükümetin aldığı kararlar ve tedbirlerin büyük rolü bulunduğunu vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, şu anda işsizlerin yüzde 60'ının mesleğinin olmadığına işaret ederek, belirli bir konunun uzmanı olan hiç kimsenin işsiz kalmayacağını, mesleki yeterlilikle ilgili çalışmaların bu sorunun çözümüne katkı sağlayan unsurlardan olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilişim