İşsiz Çok, Bazen de Eleman Yok!

Kriz döneminde eğitim iş bulmak için yeterli olmuyor. Binlerce üniversite mezunu iş umuduyla beklerken, işverenler bazı meslek sahiplerini mumla arıyor. Dünyada milyonlarca kişi küresel ekonomik krizin etkisiyle işsiz kaldı, işsizlik oranları rekor seviyelere ulaştı.

Türkiye'de de resmi rakamlara göre 3 milyonun üzerinde işsiz var. Ancak bu kadar işsizin olduğu ortamda yıllardır işçi bulamayan işverenler de var. Patronlar 100'e yakın iş kolunda eleman bulmakta zorlanıyor. En çok arananlar listesini Türkiye İş Kurumu'nun kriz döneminde yaptığı araştırma ortaya koydu.

En çok eleman aranan meslekler listesinde ise başı "dikiş makinesi operatörlüğü" çekiyor. El ve makine dikişçisi, operatörlükten sonra kriz döneminin en gözde meslekleri arasında yer alıyor. Büro memuru, kimyager, elektrik-elektronik teknisyeni, beden işçisi gibi elemanları patronlar mumla arıyor.

Eleman bulunamadığı için bir çok işletme sıfırdan personel yetiştiriyor, hatta bu şekilde bile zorluklar aşılamıyor. Büyük emeklerle kazanılan ve okunan elektrik-elektronik mühendisleri listenin 20'nci sırasında yer alıyor. Makine mühendisi 23, doktorlar 43, bilgisayar mühendisi ise otobüs şoförünün ardından 80'nci sırada geliyor.

İşsizlik ile ilgili bu tespitler mesleki eğitimin önemini birkez daha ortaya koyuyor.

Editör: TE Bilişim