İş-Kur'a Başvurular Yüzde 94 Arttı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye İş Kurumu'na yapılan başvurularda Ocak 2009'da bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 94 oranında artış olduğu açıkladı. Çelik, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin faturasının çalışanlara çıkarılmaması için çalıştıklarını söyledi.

Çelik,
AK Parti'nin aylık yayın organı Türkiye Bülteni'nde yer alan açıklamasında, ekonomik krizin etkisiyle ABD'de 2008 yılında 2,6 milyon kişinin, 2009 yılının ocak ayında ise 598 kişinin işini kaybettiğine işaret ederek, "Uluslararası Çalışma Örgütleri verilerine göre tüm dünyada işsizlik verileri 2007'de 5,7'den 2008 yılında yüzde 6'ya çıktı. Dünyada ekonomik krizin yol açtığı sorunların başında işsizlik geliyor. Krizin faturası çalışanlara çıkarılmamalı."dedi.

Çelik, kendilerinin krizin faturasının çalışanlara çıkarılmaması için krizin Türkiye yansımasından önce "İstihdam paketi" ile istihdamı koruyucu ve artırıcı tedbirler aldıklarını kaydetti. İşverenler üzerindeki idari ve mali birçok yükü kaldırarak özellikle kadın, genç ve özürlüler gibi dezavantajlı grupların istihdamı teşvik ettiklerini ifadeden Çelik, zorunlu istihdam yükünü hafiflettiklerini ve İstihdama büyük katkı sağlayacak Güneydoğu Anadolu Projesi'ne beş yıl için 15 milyar TL kaynak sağladıklarını anlattı.
SSK işveren prim oranında yüzde 25'lik bir indirime gittiklerini ve bunun parasal miktarın 4,7 milyar TL olduğunu söyleyen Çelik, işverenlerin prim borçlarının faiz ve gecikme zamlarını yüzde 85 oranında sildiklerini, 24 aylık bir taksitlendirmeye gittiklerini vurguladı. Çelik, buradan 6 milyar TL tahsil edildiğini kaydetti.

Bakan Çelik, Türkiye İş Kurumu'na başvuruların 2008 ocak ayına göre 2009 yılı ocak ayında yapılan başvuranların yüzde 94 oranında arttığını kaydetti. İş Kurumu'na yapılan başvuranların Türkiye İş Kurumu'nun hizmetlerinden yararlanmasını içerdiğine işaret eden Bakan Çelik, "E-İşkur Projesi ile kurum hizmetlerinden internet yolu ile ulaşımının sağlanması, kamuya ait açık işlerin artması, mevcut ekonomik nedenlerden dolayı işsizlik sigortasına başvuranların artması sebebi ile ocak ayındaki başvuru artışı yüzde 94 olarak gerçekleşti." dedi.

Çelik, işsiz kalan çalışanların 20 aylık bir çalışması bulunması durumunda 6 ile 10 ay arasında İşsizlik Ödeneği aldığını, bunu almaya hak kazanamayanların ise İş-Kur'un düzenlediği Mesleki Eğitim Kurslarına başvurma hakkının olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim