İran'a Yaptırımlar Kabul Edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İran'a uygulanacak yeni yaptırımları oylamak için New York'ta toplandı. İran'a yaptırım uygulanmasına karşı çıkan Türkiye, Brezilya ile beraber 'ret' oyu kullandı. Lübnan çekimser kaldı. Tasarı 12 ülkenin oyuyla kabul edildi. Oturum, Türkiye ve Brezilya'nın tavrı yüzünden gecikmeyle başladı.

Brezilya ve Türkiye'nin "Nükleer takas masadayken yaptırım doğru değil" itirazları, Washington ve müttefiklerini yolundan döndürmedi. Konseyin 5 daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ile Almanya (veto hakkı olan ülkeler) arasında 5 aydır müzakere edilen karar tasarısı üzerinde en sonunda geçen ay uzlaşma sağlanmış ve tasarı 18 Mayıs'ta Konseyin 10 geçici üyesine sunulmuştu.Türkiye adına açıklama yapan Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Tahran’da imzalanan takas deklarasyonuyla İran’ın nükleer çalışmaları için barış fırsatı çıktığını belirterek yaptırımların bu süreci kötüye etkileyeceğini söyledi. İran’ı işbirliğine çağıran Apakan,”BM kararı çabalarımıza karşın kabul edilmiştir” dedi. Apakan, Türkiye adına tasarıya olumsuz oy kullanacaklarını açıkladı. Brezilya elçisi de benzer bir konuşma yaparak Türkiye ile beraber olumsuz oy kullandı.

Davutoğlu'nun ikna çabaları

Oylama öncesi dün gece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile İran konusunda bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylama öncesi Konsey'in daimi olmayan üyelerinden Türkiye, İran'a nükleer programı nedeniyle uygulanacak yaptırımların önüne geçmek için son dakika çalışmalarını sürdürdü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'ndeki İran'a yaptırım kararıyla ilgili, gerek Batı ülkeleri gerekse İran tarafı ile temaslarını sürdürerek, her iki tarafa da çeşitli telkinlerde bulundu. Görüşmelerde, Davutoğlu, Batılı ülkelere Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki tutumunu ve endişelerini aktardı, Batılı ülkelerin uranyum takası anlaşması ile yakalanan fırsatı kaçırmamaları istedi. Davutoğlu, İran tarafına da itidal yoluyla, görüşme masasından kalkmaması için telkinlerde bulundu.

Yaptırımın içeriği ağır

Son metinde, nükleer takasa atıf var. Ancak yaptırımlar da bir o kadar ağır...  Dördüncü yaptırım paketinde, İranlı 40 şirket ve örgüt hedefte. Bunların 15'i İran Devrim Muhafızlarıyla, 22'si İran'ın nükleer ve askeri programlarıyla bağlantılı.  İran Atom Enerjisi Kurum'na bağlı İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi'nin Başkanı Cevat Rakihi de, mal varlığı dondurulan İranlı yetkililer arasına katılacak. Yaptırım uygulanan İranlı kurum ve kişi sayısı 35'ten 75'e yükselecek. İran'a satışı yasaklanan askeri malzeme ve silahlara 8 yeni kalem eklenecek.  İran'a yasaklı malzeme taşıdığı konusunda şüpheler bulunan gemilerin, sadece limanlarda değil açık denizlerde de aranabilmesinin önü açılacak.  İran'ın uranyum madenleri gibi steratjik önem taşıyan alanlarda, yurtdışında yatırım yapması yasaklanacak.

Editör: TE Bilişim