İran ve Venezüella, İran'dan gelen mevcut yakıt sevkiyatıyla ilgili Trump İdaresi ile sözlü savaşa devam ediyor. ABD’nin İran ve Venezuella’ya karşı uyguladığı ekonomik yaptırımları ihlal ettiği ve Uluslararası Hukuk’u yok saydığı söylendi.

İran'ın İngiltere Büyükelçisi Hamid Baeidinejad, kişisel Twitter hesabına, “Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) resmi bir mektupta, ABD'nin İran petrol tankerlerine karşı eylem planladığı yönündeki raporlar konusundaki derin kaygılarımızı dile getirdik " ABD’nin her türlü sonucun sorumlusu olduğunu söyledi.

Bu, İranlıların akaryakıt sevkiyatı konusunda dünya sahnesinde yaptıkları bir dizi uyarı mektubu ve protestonun sonuncuydu. Venezüella ayrıca, ordusunun bölgeye vardıklarında anda ürün tankerlerine donanma ile eşlik edeceğini ve bunun olabilecek en erken zamanda, muhtemelen bu hafta sonuna kadar eşlik etmeye başlayacağını söyleyen bir uyarı yayınladı.

Sorun, İran'dan beş  tanker ile Venezuela'ya doğru yola çıkmış bir yakıt sevkiyatı. Birden fazla rapora göre, yakıt için umutsuz olan Venezuela, sevkıyatı altın olarak ödeyecek. Reuters'e göre, beş gemiden ilki Pazar günü Venezuela'ya varacak.

Karayipler'de ABD Donanmasının faaliyetinin arttığına dair raporları olsa da, Birleşik Devletler askeri harekât olmayacağını ima eder şekilde konuştu.
 
ABD, İran ve diğer uluslar tarafından uluslararası hukuka aykırı olarak süregelen yasadışı faaliyetler modelinin varlığından bahsediyor. Son zamanlarda ABD, İran, Kuzey Kore ve Suriye tarafından, denizcilik endüstrisinin hukuk veya yaptırım ihlallerine karşı uyaran mevcut ekonomik yaptırımlardan kaçınmak için kullanılan aldatıcı nakliye uygulamalarını detaylandıran küresel bir danışma belgesi yayınladı.
 

Editör: TE Bilişim