İran, ABD'yi Uyardı! Akaryakıt Sevkiyatlarına Müdahaleler Tepkisiz Kalmaz!

Pazar günü, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif ABD'yi İran petrol ürünlerinin Venezuela'ya sevkiyatı ile ilgili yapacağı herhangi bir müdahaleye karşı uyardı ve Trump yönetimini " deniz korsanlığı" yapmakla suçladı.

Hem Venezuela hem de İran, ABD'nin yaptırım ve ambargolarıyla boğuşuyor ve her ikisi de petrol zengini olsa da, Venezuela'nın rafine altyapısı yıllarca süren yanlış yönetim ve yetersiz yatırımdan sonra çökmeye başladı. Trump yönetimi, Venezüella hükümetinin İran hükümetine, çok ihtiyaç duyulan yakıt sevkiyatı için külçe altın ile ödeme yaptığını düşünüyor.
 
İran bayraklı beş  tankerin kısa süre önce Bandar Abbas'ta kargo aldığı ve kayıt dışı varış noktalarına doğru, Süveyş Kanalı ve Cebelitarık Boğazı'ndan batıya doğru ilerlediği kaydedildi. Refinitiv analisti Yüzbaşı Ranjith Raja'ya göre, Fortune, Faxon, Petunya, Orman ve Clavel olarak tanımlanan tankerlerin yaklaşık 175.000 tonluk bir detveyt (ölü ağırlık) kapasitesi var. Konsinye muhtemelen 45 milyon dolar civarında bir piyasa değerine sahip.

Perşembe günü,  Trump yönetimi yetkilisi Reuters'e, Beyaz Saray'ın İran'ın petrol sevkiyatı için henüz açıklanmayan tepki seçeneklerini değerlendirdiğini, yetkilinin bu aktiviteyi "bölge tarafından istenmeyen" olarak nitelendirildiğini doğruladı.

İran'ın Siyasi İşler Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyed Abbas Araqchi, İran-Venezüella ilişkilerini "tamamen meşru ve yasal" olarak nitelendirdi ve ABD'nin zorlayıcı tedbirlerinin veya diğer "zorbalık davranışlarının" serbest nakliyeciliğe ve uluslararası ticarete bir tehdit olacağını söyledi.

Yetkili, İranlı tankerlere yönelik her türlü eylemin "İran’ın ani ve kesin tepkisiyle karşılaşacağı" konusunda uyardı.

İran'ın yarı resmi Nour haber ajansı Pazar günü yaptığı açıklamada, "ABD, tıpkı korsanlar gibi, uluslararası su yollarında güvensizlik yaratmayı amaçlıyorsa, bununla tehlikeli bir risk alacağı ve bunun kesinlikle tepkisiz kalmayacağı" konusunda uyardı.

Editör: TE Bilişim