İnsan Ömrü 21 Yıl Uzadı

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre, beslenme ve temizlik konularında sağlanan iyileştirmeler ve aşılar ile tıbbi tedavilerde kaydedilen ilerlemeler, dünya çapında insanın ortalama ömrünü 21 yaş artırdı.

Dünyadaki ortalama ömür beklentisi, 1950-1955 ile 2005-2010 yılları arasında büyük artış göstererek, 47'den 68'e çıktı.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre, beslenme ve temizlik konularında sağlanan iyileştirmeler ve aşılar ile tıbbi tedavilerde kaydedilen ilerlemeler, ortalama ömür beklentisini artıran başlıca etkenler oldu.

Raporda, daha genç yaşlarda görülen ölümlerdeki azalma nedeniyle ölümlere daha çok, kanser, şeker hastalığı, kalp ve solunum hastalıkları gibi, insanlarda kronik ve organik rahatsızlıklara yol açan hastalıkların geliştiği daha ileri yaşlarda rastlandığına dikkat çekildi. Raporda, AIDS, enfeksiyon ve parazite bağlı hastalıkların halen başlıca ölüm nedeni olduğu, Sahraaltı Afrikası dışında kalan ülkelerde başlıca ölüm nedeninin bulaşıcı hastalıklardan bulaşıcı olmayan hastalıklara kaydığı belirtildi.

Raporda, ölüm oranlarının tüm dünyada azalmaya devam etmesi durumunda bulaşıcı olmayan hastalıkların kronik ve uzun dönemli tedavi ve bakım gerektirmeleri nedeniyle ülkelere daha büyük mali yük getireceği uyarısında bulunularak, çabaların bu tip hastalıkların ortaya çıkışını geciktirmeye yönelmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Hükümetlere, hastalıkların ortaya çıkışının geciktirilmesi amacıyla aşırı kilo, fiziki hareketsizlik, tütün ve alkol kullanımı gibi kronik hastalıklarla bağlantılı risk faktörlerinin azaltılması konularında tedbirler almaları çağrısında bulunulan raporda, hükümetlerden, özellikle gelişmekte olan ülkelerde görülen sağlık çalışanı sayısındaki yetersizliği önleyici tedbirler almaları da istendi.

Söz konusu BM raporu, 12-16 Nisan tarihleri arasında BM merkezinde yapılacak BM Nüfus ve Kalkınma Komisyonu toplantısında görüşülecek.

Editör: TE Bilişim