İmralı’ya Google Sansürü

Dünyanın tüm sokaklarını, askeri, siyasi a.ıdan stratejik öneme sahip noktaların, koordinatlarıyla birlikte görülebildiği Google Earth'ten Abdullah Öcalan'ın hapis cezasını çektiği 'İmralı Adası'na perde.

Google Earth’e girip Mudanya açıklarındaki adaya bakıldığı zaman cezaevi, kışla ve binaların gizlendiği görülüyor. Adayla ilgili yüklenen görüntülerde Öcalan ve geçen yıl adaya gönderilen 5 mahkumun kaldığı cezaevi, askeri tesisler ve kritik noktalar beyaz örtüyle kamufle edilmiş durumda.

Akşam gazetesinin haberine göre İmralı'ya Google sansürü bununla da sınırlı değil. Ada'ya 'tepe'den bakanlar, ne 20. yüzyıl başlarına değin varlığını koruyan üç Rum köyündeki bin 200 kişinin kullandığı 250 konut ile bir okul ve üç manastırı, ne de 1935'te kurulan Türkiye'nin ilk yarı açık cezaevi ile buradaki mahkumların çalışması için inşa edilen sabun ve konserve fabrikası gibi binaları görebiliyor.

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın cezalarının infaz edildiği ada. Google'da bol makilik ve beyaz örtülerle görülüyor. Fotoğraf kutusu tıklandığı zaman ise karşısına sadece deniz çıkıyor. Görüntülere göre İmralı, üzerinde hiçbir yapının bulunmadığı boş bir ada.

Google Earth'de, Ergenekon sanıklarının kaldığı Silivri ile Balyoz Harekat Planı kapsamında tutuklanan isimlerin yattığı Metris Kapalı Cezaevi'ne yönelik bir sansür yok.

Türkiye'nin stratejik öneme sahip diğer bölgeleri ise Google Earth'te en ince ayrıntılarına kadar görülebiliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı, bakanlıklar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kuvvet komutanlıkları, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, askeri üsler, donanmalar gibi kritik yapıların hepsinin uydu görüntüleri sitede bulunuyor.

Pentagon yasaklamıştı

Mart 2008’de Teksas'taki Amerikan askeri üslerinin fotoğrafları yayınlanınca, Pentagon Google'ı uyarmıştı. Google, 24 saat geçmeden görüntüleri kaldırdı, 'Yanlışlık oldu' açıklaması yapılmıştı.

Editör: TE Bilişim