IMF'den Yeşil Işık

IMF Türkiye'ye ekonomi politikası ve reform önerilerinden oluşan yeni bir teklifler dizisini iletti. IMF, yeniden görüşmek için davet bekliyor. Belirsizliğini koruyan IMF görüşmelerinde yeni bir sayfa açıldı. IMF sözcüsü David Hawley, IMF'nin Türkiye ile  görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Hawley düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye Başbakanı tarafından ortaya konan bazı spesifik endişeler  sonrasında, IMF görüşmeleri kolaylaştırmak için Türkiye'ye ekonomi politikası ve reform önerilerinden oluşan yeni bir  öneriler dizisini iletti. Biz, Türk yetkililer hazır olduklarında Ankara'da görüşmelere başlamaya hazırız" dedi.

IMF haberi sonrasında dolar 1,71 liranın da altına geriledi. Hükümetle IMF arasında görüşmeler 8-26 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilmişti.

Başbakan Tayyip Erdoğan, IMF ile bazı hassasiyetlerin sürdüğünü belirterek görüşmelere 10 gün ara verildiğini açıklamıştı.

Daha sonra IMF'nin üç noktadaki taleplerinin hükümeti rahatsız ettiği, bu nedenle ilerleme sağlanamadığı ortaya çıktı.

IMF'NİN ÜÇ KRİTİK TALEBİ NEYDİ?

Gelir İdaresi özerk olsun:
IMF, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, Merkez Bankası benzeri, özel bütçesi olan, siyasetten bağımsız kuruma dönüştürülmesini öneriyordu. Maliye Bakanlığı'nda Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü kurulduğuna işaret ediyordu. Denetimin etkinleştirilmesini talep ediyordu.

Nereden Buldun'u sorun: IMF, krizin vergi gelirlerini azaltacağını, bu koşullarda ilave vergi koymanın mümkün olmadığını görüyordu. Bu yüzden vergi tabanını genişletecek otokontrol mekanizması ile mükellefe harcamasını vergisi ödenmiş kazançla yapıp yapmadığının sorulmasını istiyordu.

3 belediye musluklarını kısın: IMF, merkezi yönetim bütçesinden yerel yönetimlere ilave kaynak aktarımına itiraz ediyordu. Bütçe gelirlerini aşındıran bu yasa uygulaması yerine İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri yasasının çıkarılmasını, mahalli giderlerin bölgede yaşayanlarca karşılanmasını öneriyordu.

Türkiye'nin bu önerilere yanaşmaması sonrasında IMF hükümete yeni bir teklifte bulundu

Editör: TE Bilişim