İkinci Elde Satış Noterde Bitecek

Geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen ve ikinci el araçlarda satış/devir işlemlerinin noterlerce yapılmasına ilişkin kanun teklifi, bu işlemlerin daha basitleştirilmesini ve ucuzlaştırılmasını sağlayacak.
1 Ocak 2010’dan geçerli olmasına rağmen hazırlıklar tamamlanamadığı için  mayıs 2010’dan sonra yürürlüğe girecek düzenlemeyle ikinci el araç satış ve devir işlemlerini noterler yapacak. Kanuna göre noterlerce yapılmayan satış ve devirler geçersiz olacak. Bir ay içinde tescil belgesini almayan alıcılara 130 TL, hükümlere uymayan noterlereyse her bir işlem için 1000 TL idari
para
cezası verilecek.

Ücretler düşürüldü

Düzenleme 1 Mayıs 2010 tarihinde yürürlüğe girecek olsa da yeni ücret ve istisnalar, bugünden geçerli olacak.
Buna göre 1 Ocak 2010’dan itibaren satış ve devir işlemleri, her türlü harç, damga vergisi ve
değerli kâğıt bedelinden istisna tutulacak. Noterler, satış ve devir işlemleri karşılığında toplam 20 TL artı KDV
şeklinde masraf alacak. Bu miktar, daha önce araç bedeline göre değişmekteydi. Tescil nedeniyle düzenlenmesi gereken değerli kâğıtların bedelleri de, satış ve devir sırasında noterlerce tahsil edilecek. Bu düzenlemeyle daha önce 400 TL’yi bulan işlem bedellerinin, yarı yarıya düşeceği belirtiliyor.
Kanunla, tescil edilmiş araçların satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtları esas alınarak noterlerce yapılacak. Noterler, araçla ilgili sorgulamayı online gerçekleştirecek. Satış ve devir işleminin, sicile işlenmek üzere üç iş gününde ilgili trafik tescil kuruluşu ile vergi dairesine bildirilmesinin ardından alıcı adına trafik tescil işlemi gerçekleşmiş sayılacak.
Noterler, satış ve devir işlemi üzerine yeni malik adına bir aylık geçici belge düzenleyecek. Satış ve devir işlemlerinin bildiriminden sonraki bir ayda trafik tescil kuruluşu veya
Emniyet Genel Müdürlüğü
’nün uygun gördüğü kamu kurum veya kuruluşlarınca yeni malik adına tescil belgesi düzenlenecek. Bu yeni belge, elden veya posta aracılığıyla teslim edilecek. 
Bununla birlikte ikinci el oto satışıyla ilgilenen ve görüşlerine başvurduğumuz şirketlerin, düzenlemeyle ilgili
sağlıklı
bilgiye sahip olmaması dikkat çekti.


Nasıl olacak?

-Tescil edilmiş araçların satış ve devirlerini, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtlarını esas alarak noterler yapacak. 
- Noterler, araçla ilgili online sorgulama yapacak. Noterler, satış ve devir işlemini ilgili trafik tescil kuruluşu ile vergi dairesine bildirecek. Tescil işlemi böylece gerçekleşmiş sayılacak.
- Noter, satış ve devir işlemi için aracın yeni sahibi adına bir ay geçerli geçici belge verecek. Bu sürede ilgili trafik tescil kuruluşunda ruhsat hazırlanacak.
- Aracın yeni sahibi, ruhsatı bir ay içerisinde teslim alacak.

Editör: TE Bilişim