İçki ve Sigaraya Yeni Yasak

TAPDK'nın yeni yönetmeliğini değerlendiren GİSDER, "Taslakta önceki gibi yasaklar getirilmiş. Görüş sunacağız, umuyoruz itibar edilir" açıklaması yaptı.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) sektörün görüşüne sunduğu yeni yönetmelik taslağının alkollü içki ve sigara sektörlerinde satış, reklam ve sponsorluk yasaklarına açık olması sektörde tepkiye yol açtı. Yasağın daha çok rakı-balığın aynı karede 'birbirinin vazgeçilmez tamamlayıcısı' olarak gösterememesi örneğinden yola çıkmasından da hareketle, rakı üreticilerinin çatı örgütü Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) bir açıklama yaptı. TAPDK tarafından benzer bir taslağın 1 yıl önce de hazırlanarak sektörden görüş istendiği hatırlatılan açıklamada, "Ancak hazırlanan bu son taslakta da öncekine benzer şekilde yoruma müsait ifadeler kullanılarak çok ağır reklam ve satış yasakları getirildiğini gördük" ifadesi yer aldı.

Çalışmalarımız sürüyor

Taslak için sektörden görüş istenmesini işbirliği olarak yorumlayan açıklamada, konu hakkında yazılı görüşleri vermek üzere GİSDER olarak çalışmalarını sürdürdükleri kaydedildi. GİSDER açıklamasında ayrıca, 'TAPDK ve tüm ilgili kurulların sektörün sağlıklı gelişimi adına, bu konudaki görüşlerine itibar etmesinin umulduğu' temennisi de yer aldı. Açıklamada, "Elbette ki sektörün sağlıklı gelişimi ve haksız rekabetin önlenmesi, bizim dernek olarak temel amaçlarımızdan biri. Ancak bu çalışmalar yapılırken sektörün ticari faaliyetin gereği olan bir takım yasal haklarını kullanması da engellenmemeli" denildi.

TAPDK'nın hazırladığı yeni yönetmelik, alkol ve sigarada kuralları yeniden çiziyor. Buna göre, alkol ve gıda birbirlerinin vazgeçilmezi gibi gösterilemeyecek, sigara rafta yatay duracak ya da uyarı resmi gözükecek, alkol ile spor kulüpleri arasında bağ kurulamayacak, gazetelerin 24 yaşa kadar olarak tanımlanan gençlere yönelik sayfalarında alkol reklamı yer alamayacak.

Ortak toplantı yapılabilir

Edinilen bilgiye göre, yeni yönetmelik taslağını incelemeye alan alkol ve sigara sektörü, bu haftasonu avukatlarla mesai yaparak ortak tavır belirleyecek. Özellikle reklam ve sponsorluk konularında yeni yönetmelikle yaşanabileceklerin ele alınmasının ardından, taslak için görüş verilmesi yönünde metinler hazırlanacak. Gelen haberler, önceki yönetmelikte olduğu gibi, alkol sektörünün tüm temsilcilerinin düzenlediği ortak basın toplantısının da gündeme gelebileceği yönünde.

Toplum da sahip çıktığı için elimiz rahatlıyor

Danıştay tarafından bozulan önceki yasak döneminde Mey İçki tarafından yapılan ve rakının yanında balığın ismini anmadan balığa işaret edilen reklamların yaratıcısı Wunderman'ın Kreatif Direktörü Rauf Olcay, "Toplum bu konuya sahip çıktığı ve aslında bu yasakların aşırı olduğu konusunda destek verdiği için elimiz rahatlıyor" dedi. Olcay, şöyle konuştu: "Yeni yönetmeliğin bu şekilde çıkması halinde aslında aynı kapıya çıkıyor gibi, göreceğiz. Kısıtlamalar bize hem şans sunuyor hem de tabi ki moral bozuyor. Biz zaten kendi içimizde bazı etik kurallara uyuyoruz, ben cast'ta 'çok genç duruyorsun' diye 35 yaşındaki adamı geri çevirdiğimizi biliyoruz."

Editör: TE Bilişim