Hurda İndirimi Otomobil Satışlarını Durdurdu

Hükümet yetkililerinin otomotivde vergi indirimi ve hurda teşvikine ilişkin yaptığı açıklamalar, bayilerin kâbusu oldu. Bayiler, son dönemde ön siparişi alınan araçların yarısına yakınının "ya indirim olursa" ihtimali nedeniyle iptal edildiğini söylüyor. Yapılan açıklamaların tüketiciyi beklentiye soktuğunu belirten otomobil bayileri, "Ön siparişi alınan her 10 araçtan 4 ya da 5'i 'ya indirim olursa' ihtimali ile iptal ediliyor" diyor.

Volvo Yetkili Satıcısı Akça Otomotiv Genel Müdürü Levent Doğurga, hurda beklentisi nedeniyle satışlarda yüzde 20-25 civarında gerileme yaşandığını belirtirken, Seat, Audi ve VW markalarının yetkili satıcısı Avek Otomotiv Genel Müdürü Hakan Çakır, açıklamalar yüzünden showroom ziyaretlerinin yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Çakır, ocakta perakende satışlarının geçen yıla oranla yüzde 60 civarında düştüğüne dikkat çekti.
Satışlar yüzde 50 geriledi
Yetkili satıcılar, beklenti nedeniyle hafif ticari ve otomobil satışlarının 2009 Ocak'ta geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 50 gerileyerek 15 bin adetler civarında çıkacağı tahmininde bulunuyor.
Her açıklama sonrasında sipariş iptali veya alımda erteleme yaşadıklarını söyleyen Çiftkurtlar Honda Satış Müdürü Yunus Akbıyık, hurda indirimi açıklamalarının satışlarında yüzde 25'lere varan düşüş meydana getirdiğini açıkladı. Akbıyık, "Geçen yıl aralıktan beri bu açıklamalar nedeniyle çok müşteri kaybettik. 2007 Aralık'ta 260 olan otomobil satış sayımız geçen aralıkta yüzde 40 düşerek 165'lere düştü. Ocak ve şubatta da bu tür açıklamalar yapıldığından gelen müşteri 'biraz daha bekleyeyim' diye geri dönüyor" dedi.
Volvo Yetkili Satıcısı Akça Otomotiv Genel Müdürü Levent Doğurga, hurda beklentisinden dolayı satışlarının yüzde 20-25 düştüğünü söyledi. Doğurga, "Leasing'de geçen yıl bir gün içinde KDV oranı yüzde 1'den 18'e çıkarıldı. Oysa hurda indirimi konusunda 3 aydır çeşitli söylemler müşterinin kafasını karıştıyor. Eğer bir uygulama yapılacaksa derhal devreye girmeli yoksa da yapmayacağız demeli ki herkes önünü görsün ve kararını versin" diye konuştu.
İptallerde ilk neden oldu
Hyundai yetkili satıcısı Cangarlar Otomotiv Satış Müdürü Fatoş Yasan da showrooma araç almak için gelen müşterilerden yüzde 30'unun alım kararını ertelediğini belirtti. Yasan şöyle devam etti: "Showroom'a araç almak için gelenlere anket doldurup, ilgilendikleri araç hakkında bir hafta sonra geri dönüp telefondan arıyoruz. Geri aradığımız ve alımı daha sonraya ertelediğini söyleyen müşterilerin ortaya koyduğu en büyük neden ÖTV ve hurda indirimi beklentisi içinde olmaları. İkinci neden de otomobil fiyatları konusunda beklenti. Vatandaş, fiyatların daha da ineceği görüşünde. Geçen ocakta 78 adet araç satmıştık bu yıl satışlarımız 40 adette kaldı."
Seat, Audi ve VW markalarını yetkili satıcısı Avek Otomotiv Genel Müdürü Hakan Çakır, ocak ve şubatta showroom ziyaretlerinin yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti. Çakır Ocak'ta perakende satışlarının yüzde 60 civarında düştüğüne dikkat çekti. Kendilerine ait bir projeyle bu ocakta filo satışlarının iyi gittiğini söyleyen Çakır, 2008 Ocak'ta 18 Audi, 39 ticari ve 64 binek VW araç sattıklarını hatırlattı.
Toyota Derindere Plaza Satış Müdürü Uğur Polat da geçen yıl ocakta 87, bu yıl ise 22 adet araç sattıklarına değinerek, "Bu ay ise önümüzü göremiyoruz. Her hurda veya otoya destek açıklamasının ardından araç almak isteyenler kaparoyu donduruyor ya da alımını erteliyor. Bunu yapanların oranı yüzde 50'leri buldu" dedi.
Subaru'dan indirim sözü
ÖTV oranlarındaki indirim beklentisi nedeniyle alım kararlarını erteleyen tüketiciler için "geri ödeme" kampanyasını başlattıklarını belirten Subaru Marka Direktörü Çınar Noyan, "1.6 lt motor hacminin altındaki Subaru modelleri için alım tarihinden sonraki 1 ay içinde hükümet ÖTV indirimi açıklarsa, indirilen oran kadar bedeli kullanıcılara iade etmeyi taahhüt ettik" diye konuştu. Opel Türkiye firması ise hurda indirimine yönelik direkt bir geri iade sözü vermedi. Ancak Insignia modeli için sipariş verip kaparo ödeyenlere, aracı teslim alma tarihinde yapılacak olan her türlü vergi indirimini yansıtma taahhüdü verdi.
Otomotive destek konusunda neler söylendi
* Ekim 2008: Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iç talebi canlandırmak için mali destekleri devreye sokmayı planladıklarını açıkladı.
* 1 Aralık 2008: Maliye Bakanlığı ÖTV oranlarında indirim yapılmayacağını açıkladı. Bakanlık, sektörde yerli üreticiyi destekleyecek bir formül oluşturulması için çalışma yapılmasını ve kendisine sunulmasını önerdi.
* 29 Aralık 2008: Ekonomi kurmaylarıyla bir araya gelen sektör yetkilileri destek istedi. 2 kanatlı bir koordinasyon grubu oluşturulmasına karar verildi. Burada hükümeti Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın temsil edeceği açıklandı.
* 26 Ocak 2009: Devlet Bakanı Cemil Çiçek, hurda araç indirimiyle ilgili düzenleme yapılacağını, 30 yaş üzeri aracını getirene destek uygulanacağını söyledi. Ağır vasıtalar için yapılan bu açıklama kamuoyunda otomobil olarak algılandı.
* 27 Ocak 2009: Sanayi Bakanı Çağlayan, EKK'da otomotive destek konusunda çalışmanın sürdüğünü belirterek, "Bakanlar kurulunda alınan karar 30 yaş üstü araçların temizlenmesine ilişkin. EKK'daki çalışmayla bir ilgisi yok" dedi.
Editör: TE Bilişim