Hükümetten İstihdam Hamlesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan yeni “İstihdam Paketinin” önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını ve detaylandırılacağını açıkladı.

Çelik, ekonomik krize önlem amacıyla hazırlanan paketin içeriği hakkında bilgi verirken, “Toplum yararına çalışma projesi dediğimiz ya da geçici iş yaratma projesi olacak. 6-8-10 aylık sürelerde işini kaybeden vatandaşlar işsizlik ödeneğini almaktadırlar. İşsizlik ödeneğini hak edenlerin, işlerine geri dönmeleri halinde bu süreleri kapsayacak işsizlik ödeneğinin karşılığı İş-Kur tarafından karşılanmasını sağlayacak çalışmalarımız var” dedi. 
 
Çalışma Bakanı Çelik, Meclis’te yeni istihdam paketi ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çelik, “Bakanlığın hazırladığı ve yeni istihdam paketi ile ilgili 500 bin kişinin işe alınacak haberleri var” şeklindeki soruya, “Küresel ekonomik kriz Dünyayı kaplamış durumda. Türkiye’de her ne kadar finans sektöründe ve kamu maliyesinde bir sıkıntı söz konusu değilse de talebin daralması ve dış ve iş talebindeki daralma özellikle ihracat ve sanayide ki daralma dolayısıyla istihdama olumsuz yansımaları söz konusu. Bunu da rakamlarda görüyoruz zaten” yanıtını verdi.

Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanacak yeni istihdam paketi ile ilgili şu ayrıntıları verdi:

Yeni çalışma projesi

“ 1-Bizim bakanlık olarak hazırladığımız çalışma henüz bakanlar kuruluna yansımadı ve orada değerlendirilerek şekillenecek. İçeriği şu; toplum yararına çalışma projesi dediğimiz ya da geçici iş yaratma projesi. 81 ilde valilerle görüşmeyi, valilerin toplum yararına çalışma çerçevesindeki işlerle ilgili tespitleri ve bu konuda bizim yapacağımız çalışmalarla bütünleşmesiyle oluşacak bir çalışma olacak.

2-Mesleki eğitimle ilgili önemli tahsis kaynağı yapmıştık. Bu kaynağın artırılması ile ilgili daha yaygın bir mesleki eğitimin bu kriz döneminde gerçekleşmesi ile ilgili bir çalışmamız vardı. Hedefimiz yüz bin kişiydi. 2009 yılı için. İlk çeyreğinde 33 bin kişi mesleki eğitim aldı ve bir kısmı da almaya devam ediyor. Önümüzdeki süreçte yüz bin kişiyi mesleki formasyona kavuşturmakta bir sıkıntı görünmüyor. Kaynak yerinde sağlıklı bir şekilde kullanılacak. Fakat bunu yeterli bulmuyoruz Kriz dönemi açısından. Milli Eğitim Bakanlığımız ile birlikte bu mesleki okullarında tatil olacağını dikkate alarak çok daha yaygın bin kaç katını kapsayacak şekilde gerekirse kapasitemizi 3 yüz 4 binleri bini zorlayacak şekilde yaygın mesleki eğitimin yapılması da çalışmalarımızdan bir tanesidir.”

İşe geri dönenlerin primleri devletten

Çalışma Bakanı Çelik, yeni istihdam paketinde 3. bir çalışmanın da krizden dolayı işini kaybeden vatandaşların işsizlik ödeneğinin verildiğini, bunların işe alınmaları durumunda primlerinin yine İş-Kur tarafından ödenmelerini planladıklarını kaydetti.

Çelik, “6-8-10 aylık sürelerde işini kaybeden vatandaşlar işsizlik ödeneğini almaktadırlar. İşsizlik ödeneğini hak edenlerin, işlerine geri dönmeleri halinde primlerinin İş-Kur tarafından karşılanmasını sağlayacak çalışmalarımız var” diye konuştu.

Krizin geçici olması nedeniyle, alınacak önemlerin de geçici olduğunu anlatan Çelik, bu üç çalışmayı yaptıklarını ve gerekirse yapmaya devam edeceklerini söyledi. Çelik, “Bu çalışmaları uygulama zorunluluğumuz var” dedi. Çelik, bu çalışmaların kesinleşmesi ve uygulamaya geçmesi için, çok daha detaylı bir şekilde irdelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çelik, “Bu proje ne zaman uygulanacak” sorusuna, “Bu konulara karar verilince çok zaman alacak hususlar değil. Önce karar aşaması noktasındayız. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak” karşılığını verdi.

Çelik, toplum yararına ve kriz dönemine has bir çalışma olduğunu belirterek, “Bunun detaylandırılması ve neticesinin sunumu Bakanlar Kurulu kararından sonra olacak. Burada amaç, işsizlerin zamanlarını kahvehanelerde değil, mesleki eğitim kurslarında meslek edinmelerini sağlamak ” dedi.

Editör: TE Bilişim