Hitler'in Ölümünün Son Tanığı Konuştu...

Adolf Hitler ve Eva Braun'un Almanya'nın savaşı kaybetmeye başlaması üzerine sığındıkları Berlin'de ölüme nasıl gittikleri konusuyla ilgili çok şey söylendi. Ancak biri hiç konuşmadı... O bu intiharın yaşayan son tanığıydı... Daha fazla dayanamadı ve konuştu...

II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde müttefik orduları Berlin'in kapılarını zorlarken Nazi lideri Adolf Hitler sığınağında intihar etmişti. O gün sığınakta yaşananlara tanık olanlardan geriye sadece bir kişi kaldı.

Beş yıl Hitler'in yakın çevresinde olan SS Subayı Rochus Misch, yıllarca gördüklerinden bahsetmedi. Ancak şimdi hâlâ 'patron' dediği Hitler'e dair anılarından açıkça bahsediyor.

Misch'in kızıysa, babasının geçmişinden dolayı pişmanlık duymamasına kızgın.

Hitler'le 5 yıl

5 yıl boyunca Adolf Hitler'in yakın çevresindeydi. SS subayı Misch, Hitler'in koruması postası ve santral operatörüydü.
Şu an 92 yaşında olan Misch hala Berlin'de patron diye andığı Hitler'in hatıralarıyla yaşıyor.

"Hitler'le ilk tanışmam biraz garipti. Başyaveri bana büyükannemle çocukluğumla ilgili sorular sordu. Sonra ayağa kalkıp kapıya doğru yürüdü. Sadık bir asker olarak kapıyı açmak için atıldım. Hitler karşımdaydı, kapının tam arkasında duruyordu. Bunu hiçbir zaman unutmayacağım."

Müttefik orduların Berlin'e doğru ilerlemesiyle Almanya yenilginin eşiğine gelirken Hitler Berlin'deki sığınağına çekildi. Misch burada da santral operatörüydü.

Hitler'in ölüm anı

Misch, Hitler'in düşüşünün hayatta kalan son tanığı oldu.

"Birden birisi oldu diye bağırdı, bir silah sesi duymuşlar, ben duymadım. Hitler'in odasının kapısı açıldığında başı masaya düşmüştü. Eva Braun başı ona dönük halde kanepede yatıyordu. Dizlerini göğsüne çekmişti. Beyaz fırfırlı koyu mavi bir elbise vardı üzerinde. Hitler'in cesedini çarşafa sarmalarını izledim. Önümden geçirirlerken bacakları sarkıyordu. Birisi bana çabuk yukarı çık patronu yakıyorlar diye bağırdı. gitmemeye karar verdim. Son tanıklardan biri olacağım için gestaponun beni öldüreceğinden korktum."

Peki Misch, Hitler'in yanında geçirdiği 5 yıl boyunca Nazi liderinin işlediği korkunç suçları biliyor muydu?

"Toplama kamplarının varlığı açıkça biliniyordu. Boyutlarını bilmiyordum ama... Konuştuğumuz bir şey değildi. Nürnberg'de Almanların işlediği suçlar yargılandı. Ama hiç suç işlenmeyen bir savaş olmadığını da hatırlamalısınız. Olmayacak da...

Hitler'in intiharından bir hafta sonra Almanya teslim oldu ve savaş sona erdi.

Ancak bu Misch ve ailesi için çok farklı bir hikayenin de başlangıcıydı aynı zamanda.

Misch'in kızı Brigitte babası Hitler'in sığınağından kaçarken küçük bir bebekti. Misch Kızılordu tarafından yakalandı ve Sovyet çalışma kamplarında 9 yıl geçirdi.

"Babasız bir kız çocuğuydum. Bir babam olduğunu ve hapis yattığını biliyordum. Babası hapse atılan birçok başka çocuk da vardı. Hepsinin babası yavaş yavaş geri döndü. 1953'ün yeni yıl arifesinde geldi. Sabah erkendi hava daha karanlıktı. Sarılmak için ona doğru koştum. Başta çok mutluydum çünkü işte şimdi ailemiz tamamlandı diye düşünüyordum."

Misch eşinin Yahudi olduğunu öğrenir...

Ancak zamanla baba ve kız birbirinden uzaklaştı. Daha sonra Brigitte annesinin Yahudi olduğunu keşfetti. Misch ise buna inanmayı reddetti.

Brigitte İbranice öğrendi. Aynı dönemde İsrail'deki çiftliklerde çalıştı. Babası ise uzun yıllar geçmişi hakkında konuşmadı.

"Bunu konuşmuyorduk. Anneme bana geçmişiyle ilgili hiçbir şey anlatmayacağına, geçmişiyle araya mesafe koyacağına dair söz verdi. Annem öldükten sonra ise mesafe koymayı bıraktı."

Misch bugün geçmişiyle ilgili açıkça konuşuyor.

Peki kızı babasını geçmişinden dolayı suçluyor mu?

"Yaptığı iş nedeniyle suçlamıyorum. Çünkü santral operatörlüğü zararsız bir iş. Ama neden geçmişiyle arasına daha fazla mesafe koymadığını anlamıyorum. Sonra hiçbir özeleştiri yapmadı."

 

Editör: TE Bilişim