Himalaya Buzulları Hızla Eriyor

Uzmanlara göre küresel ısınmanın yol açtığı bu büyük erime, doğal dengede ve yaşam koşullarında geri dönülemeyecek değişikliklere yol açtığı için endişe verici boyutta. Eriyen ve çekilen buzullar, küçülen göller halen sürmekte olan küresel değişimin örneklerinden sadece birkaçı.

Himalayalar'daki buzullar dünyanın diğer yerlerindeki buzullardan çok daha fazla eriyerek çekiliyor. Sera gazlarının yol açtığı küresel ısınmanın etkisiyle dünyanın en yüksek dağlarının bulunduğu Himalayalar'daki küçük buzullar tamamen yok oldu. Buzullarının üçte ikisini kaybeden bölgede erime bu hızla devam ederse 2035 yılında hiç buzul kalmayabileceği bildiriliyor.

Buzulların buz tutmaması nedeniyle nehirlerin suyu da çekiliyor. Bölgeden beslenen bir çok akarsuyun su seviyesinin üçte bir hatta yarı yarıya azaldığı vurgulanıyor. Gerek kullanım ve sulama amaçlı olarak, gerekse hidroelektrik enerji elde etmek için Himalayalar'dan kaynaklanan ırmaklara bağımlı yaşayan, milyonlarca kişinin susuzlukla karşı karşıya kalacağına dikkat çekiliyor. İklim değişikliği nedeniyle Alpler'deki dağ buzullarının erimesi de coğrafi olarak İtalya ile İsviçre arasındaki sınırın değişmesine yol açıyor.

Editör: TE Bilişim