Hasankeyf’te en az 20 köy sular altında kaldı

199 yerleşim yerini sular altına bırakacak olan Ilısu Barajı’daki su tutma işlemi devam ediyor. Bugüne kadar en az 20 köy sular altında kalırken, Aralık aynın ortalarına kadar tüm Hasakeyf’in sular altında kalacağı belirtildi

Ilısu Barajı nedeniyle Siirt, Mardin, Şırnak, Batman kentlerinde bulunan 199 yerleşim yeri su altında bırakılacak. Tepkilere rağmen barajdaki su tutma işlemi devam ederken, bugüne kadar en az 20 köy suya gömüldü. Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre, baraj bendinin bulunduğu Mardin’in Ilısu (Germav) köyünden nehir boyunca yaklaşık 35 kilometrelik alanda gölet oluştu. Gölette şimdiye kadar biriken suyun 600 milyon metreküpü aştığı belirtilirken, barajda tutulacak su miktarının da 10,5 milyar metreküp olacağı kaydedildi. Göletin derinliği kimi yerlerde 50 metreyi bulduğu tahmin edilirken, birçok köy yolu ise kapandı.

Aralıkta tamamen sular altında kalacak

Baraj bendinin bulunduğu Ilısu’dan Botan Çayı ile Dicle Nehri’nin buluştuğu noktaya kadar mesafe yaklaşık 35 kilometreyi bulurken, bu alanda oluşan baraj göleti nehir ve çay boyunca devam ediyor. Siirt’in Kurtalan ilçesi sınırlarını aşan ve Batman Hasankeyf ilçe sınırlarına yaklaşan baraj göletinin uzunluğu tahmini olarak 40 kilometre olduğu belirtildi. Tarihi Hasankeyf ilçesinin Aralık ayı ortalarında tamamen su altında kalacağı belirtildi.

Yollar kapandı

Baraj göleti birçok köyün ulaşım bağlantılarının kesilmesine de neden oldu. Oluşan göletin bazı noktalarında ulaşım gemi seferleriyle yapılıyor. Siirt’ten Dicle Nehri ve Botan Çayı’nın birleştiği Çattape köyüne gidilen yolda bulunan Soğuksu (Kani Mire) ve Kurtalan’a bağlı Çeltik Başı (Avte Jor) ile Salkımlı Mezrası (Avte Wxer) ve Tatlıköy (Gozîke) köylerinin yolları su altında kaldı. Arazi ekim dönemi olmasıyla köylerine gidecek veya göç edecek yurttaşlar, Kurtalan üzerinden 1 saatlik mesafeli toprak yolu kullanmak zorunda kalıyor.

Baraj göleti hızla yükselmeye devam ederken, Çattape (Tile Navro) köyü, üst kısımda kalan bir ev dışında tamamen su altında kalırken, köydeki Mezopotamya’nın ilk liman kenti olan ve tarihi yaklaşık 5 bin yıl olduğu tahmin edilen Tel Fafan da suya gömüldü.

Editör: TE Bilişim