Haftasonuna Kdar Bekleyeceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haftasonuna kadar bekleyeceklerini, katkı gelmezse önce parlamentoya ardından millete sunacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Anayasada planlanan değişiklikler konusunda, ''Bizim hiçbir ön yargımız yok, hiçbir ön kabulümüz yok. Beraber olalım istiyoruz. Hafta sonuna kadar bekleyeceğiz. Verdiler, verdiler. Geldiler, geldiler. Desteklerini, katkılarını sundular, sundular. Sunmadıkları takdirde Parlamento'ya sunacağız ve ondan sonra da söz ve kararın sahibi olan milletimize gideceğiz'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Ufuk Üniversitesi Rıdvan Ege Hastanesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugün bölgesinde ve dünyada yıldızı parlayan, itibarı yüksek ve güçlü bir gelecek vadeden bir ülke olarak öne çıktığını vurgulayarak, "Türkiye'yi her alanda büyüteceğiz. Özellikle demokrasi noktasında Türkiye'yi bölgesinin yıldız ülkesi haline getireceğiz. Değişim kolay değildir. Değişim güçlü bir irade ister, cesaret ister, azim ve kararlılık ister. Değişim, değişime direnenlere karşı direnç ister. Sağduyu ister, sabır ister" dedi.


''Herkes anayasadan şikayetçi''

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Herkes Anayasadan şikayetçi. Herkes değişmesini istiyor. Biz de diyoruz ki işte fırsat. İşte o değişim zamanı bugün. Gelin hep birlikte bunu yapalım. Bunu söylüyoruz. 'Ne olur katkınızı verin' diyoruz. 'Ne söylüyorsunuz, ne istiyorsunuz?' Söyleyin diyoruz. 'Bunu da bu paketin içine koyalım' diyoruz. 'Bunu siz yaptığınıza göre biz burada yokuz' diyor. 'Biz yapmıyoruz yahu. Gel beraber yapalım' diyoruz."
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:
*1 Trilyon dolar milli gelir asla Türkiye için hayal değil, Türk milleti için hayal değil.
*İnşallah bunu başaracağız. 500 milyar dolar ihracat, 500 milyar dolar ithalat hayal değil. bunu yakalayacağız. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 2023'de inşallah Türkiye dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yerini alacaktır. 
*Bizim kapılarımız ardına kadar açık. Biz uzlaşmaya da açığız. Eleştirisi, önerisi olan buyursun gelsin, bunu açık açık söylesin. Daha ne yapacağız?
*İmtiyazlarını koruma peşinde olanlar, kendi koltuklarını, kendi makamlarını düşünenler lütfen şahsi çıkarlarını sürece yansıtmasınlar.
*Bu taslakta şahsi çıkarlar yok, şahsi beklentiler yok. Bu taslakta Türkiye var. Türkiye'nin ihtiyaçları var.
*Hiç kimse ipe un sererek, bin dereden su getirerek bu sürecin karşısında durmasın, bahanelerin arkasına saklanarak bu tarihi vazifeden kaçmasın.
*Diyorlar ki millet de zaten bunu benimsemez. Ne kadar güzel. Tamam, hadi hemen millete gidelim. Millet benimserse benimser. Benimsemediği takdirde başımız gözümüz üstüne, benimsemez. Millete karşı ne denilir ki?

Alman DIE ZEIT Gazetesine mülakat

Öte yandan, Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'ye AB üyeliği yerine önerdiği "imtiyazlı ortaklığın" AB anlaşmalarında yer almadığına dikkat çekti.
Başbakan Erdoğan, Merkel'in 29 ve 30 Mart tarihlerinde Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde haftalık Alman "Die Zeit" gazetesinde yayımlanan mülakatında, Merkel'in Türkiye'de "imtiyazlı ortaklık" önerisini tekrar gündeme getirmesi durumunda ne yapacağının sorulması üzerine, "Ona bu fırsatı vermeyeceğim, çünkü 'imtiyazlı ortaklık' konusunda ne düşündüğümüzü biliyor. AB anlaşmaları 'imtiyazlı ortaklığı' kabul etmez. Bu öneriyi kabul etmek Türkiye için büyük bir hata olur. AB'nin diğer birçok ülkesi de bu öneriyi kabul etmiyor" şeklinde yanıt verdi.
Merkel ile diğer Avrupalı liderlere göre daha az buluşmasının sebebinin bu öneri olup olmadığının sorulmasına karşılık da Erdoğan, bunun kendileri için bir sorun olmadığını, Merkel'in de bunu bildiğini belirterek, "Türkiye'nin AB üyesi olup olamayacağının tartışılmasını da anlamıyorum. Biz müzakereleri sürdürüyoruz, hem de tam üyelik hedefiyle. Bizim için bunun başka bir seçeneği yok. Bir futbol karşılaşması başladığı zaman oyun sırasında aniden penaltı kurallarını değiştiremezsiniz. Biz AB'nin kurallarına göre oynuyoruz ve yolumuzda ilerliyoruz" dedi.(aa)

Editör: TE Bilişim