Gül'den Radikal MGK Önerisi

Artık dağdakiler gelip ailelerine kavuşsun' diyen Cumhurbaşkanı Gül, MGK konusunda radikal bir öneride bulundu...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, anamuhalefet partisi liderinin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyesi olması gerektiğini belirterek, bundan sonra yapılacak MGK toplantılarının ardından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmeyi düşündüğünü söyledi.

TRT1’de dün Çankaya Köşkü’nden canlı yayımlanan “Politik Açılım” programında Derya Sazak, Fehmi Koru, Prof. Fuat Keyman ve Prof. Mustafa Erdoğan’ın sorularını yanıtlayan Gül’ün değerlendirmeleri şöyle:

Hepsini davet ettim

Siz muhalefet liderleriyle neden bir görüşme yapmıyorsunuz? Muhalefetin kaygıları konusunda biraz daha fazla devreye giremez misiniz?

Gül: Ana muhalefet partisi başkanı dışındakiler geldi, beraber oturduk, beraber konuştuğumuz konular oldu. Ama, ben tek tek parti başkanlarını birkaç sefer davet edip onlarla çok geniş ve detaylı konuştum. Bugün tartışılan iki konuyu da bundan 3-4 ay önce, bunlar bugünün konuları değil. Sayın Baykal, Sayın Bahçeli ve Sayın Türk, hepsini davet ettim.

Bu konu bugünün değil, biz 6 aydır çok sıcak bir şekilde yaşıyoruz. Belediye başkanlığı seçiminden sonra ben davet ettim. Hepsiyle çok geniş şekilde, kamuoyunun bildiklerinin daha ötesine gidecek şekilde her şeyi paylaştım, her şeyi kendileriyle konuştum. Neler düşündüğümüzü, benim neler düşündüğümü...

Bir ihtiyaç oluşursa tekrar görüşebilir misiniz?

Gül: Olmaz mı, şüphesiz ki tekrar görüşebilirim. Bu aslında benim bir noktada vazifem de... Aslında, MGK’ya anamuhalefet partisi de iştirak edecek şekilde değişiklikler yapılmış olsa, bunun çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Çünkü, buralarda günlük meseleler olmuyor, hükümet zaten günlük meseleleri götürüyor.

Ama, Türkiye’nin çok önemli meseleleri buralarda tartışıldığı için  tam bilgi sahibi olarak konuşmalarının önemli olduğu kanaatindeyim. Ama, o, kanun, Anayasa meselesi ayrı bir konu.

Kararım var

Her MGK sonrasında ana muhalefet başkanıyla görüşebilirsiniz?

Gül: Bu daveti yapacağım. Zaten, böyle bir kararım da var. Sadece anamuhalefet partisi başkanı değil. Hem Meclis Başkanı ile hem ana muhalefet partisi genel başkanıyla, belki bu kadar sık olmasa da iki ayda bir yapılan MGK toplantılarından önce veya sonra yapmayı düşünüyorum.

‘Devlet silahlı örgüte müsamaha göstermez’

Cumhurbaşkanı Gül, demokratik açılım konusunda, en iyi yolun isim koymadan demokratik standartları yükseltmek olduğunu belirterek, hiçbir   devletin silahlı bir örgüte müsamaha gösteremeyeceğini dile getirdi.

Gül, şunları söyledi: “Terörle silahın dışında da mücadele yolları var. Aysbergin bir görünen, bir de görünmeyen yanı var. Görünmeyen yanındaki faaliyetler ve çabalar çok daha önemli açıkçası. Bütün ilgili devlet kurumları yoğun bir çaba içerisinde.

Bütün bu silahlı unsurlar, eline silah alıp dağa  çıkmış olan insanlar, teröre karışmış olan insanlar artık, ‘Bu yol değildir’ deyip, gelip evlerine dönsünler, ailelerine kavuşsunlar.
Görünmeyen çalışmaların sonuç vermesini umut ediyorum. Ümit ediyorum ki, bu fırsat kaçırılmaz. Ömür boyu dağlarda yaşamak, koskoca bir devletle, Türk devletiyle silahlı mücadele etmek, zaten mümkün değildir.

Ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler artık buna fırsat vermemektedir.

Herkes gelsin, evine dönsün, bununla ilgili zaten yürürlükte olan kanunlar var. Açılım, devletin kolektif bir çalışması. Irak’ta ciddi bir Kürt - Arap gerginliği var. Terör gruplarının oralarda artık hayatlarını devam ettirmeleri mümkün değildir.”

İsrail’in tepkisi yanlış

Gül, İsrail’in Anadolu Kartalı tatbikatı ve TRT’de yayımlanan “Ayrılık” nedeniyle Türkiye’ye gösterdiği tepkilerin doğru olmadığını söyledi. İsrail’in Gazze’deki güç kullanımının, BM komisyonu raporu ile de tespit edildiğini vurgulayan Gül, “İsrail’in Türkiye’ye  aşırı tepki göstermemesi gerekir” dedi.

Vergi cezası sorusuna yanıt

Gül, “AB İlerleme Raporu’nda, ifade özgürlüğüyle ilgili olarak bir büyük medya grubuna verilen vergi cezasına bağlı olarak eleştiriler yöneltiliyor” sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Eğer, Türkiye’nin noksanları olmasaydı, demokratik standartları, siyasi kriterleri tam karşılamış olsaydı, bugün biz zaten derdik ki, tam üye olmaya hazırız.

Önemli olan bunların hepsini yükseltmek. Bunlar kendi çıkarımıza olduğu için... Bütün bu söylediğiniz konulara tabii ki dikkat etmemiz gerekiyor. Bütün bu söylediğiniz konulara... Artık Türkiye’nin bu tip şeylerle suçlanmaması gerekiyor. İfade özgürlüğü veya insanlar düşüncelerini söyleyemiyorlar. Bir düşüncenin arkasında şiddet veya şiddeti teşvik yoksa serbest olmalı.”

CHP’den Gül’ün önerisine destek

CHP Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “MGK’ya anamuhalefet partisinin de iştirak edecek şekilde değişiklikler yapılmasının faydalı olacağı” yönündeki açıklaması için, “MGK’nın çalışma usullerini yeni baştan ele almak, anamuhalefet liderinin özel bir statüyle temsilini sağlamak, muhalefet şerhi fırsatı tanımak, muhalif kaldığı görüşleri kamuoyuna açıklama olanağı vermek gerekir” dedi.

Editör: TE Bilişim