'Generaller Koğuş Temizliyor'

Kıdemli Kurmay Deniz Albay Ali Türkşen arkadaşlarına “Karargahta aynı anda bulamayacağınız kadar subayla Hasdal’da volta attım” dedi. Poyrazköy silahları ve Balyoz Eylem Planı kapsamında tutuklanan ve iddianamesi geçtiğimiz gün kabul edilen Kafes Eylem Planı’nı hazırlayan yapılanmanın yönlendiricisi olduğu iddia edilen Kıdemli Kurmay Deniz Albay Ali Türkşen geçtiğimiz hafta avukatlarının yaptığı itiraz sonucunda tahliye edildi. Vatan'ın haberine göre; Hasdal Askeri Cezaevi’nde 17 gün kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye olan Türkşen, cezaevinde yaşadıklarını bir mektupta kaleme aldı. Albay Türkşen, mektubu e-posta yoluyla arkadaşlarına ve bazı gazetecilere gönderdi.

Voltadan geliyorum

Uzunada Sualtı Komutanı Türkşen, “Kısa bir süre Hasdal Ceza ve Tutukevi B-2 koğuşu mahpuslarından” diye imzaladığı mektupta “Şanlı Bahriyemiz çetin bir sınavdan daha alnının akı ile çıkacak. Deniz Kuvvetleri karargâhında tek bir koridorda aynı anda bulamayacağınız sayıda amiral, albay, yarbay, binbaşı ve teğmenlerle, Yavuz sınıfı fırkateynlerimizde mevcut helikopter pistinden bile ufak bir alanda volta atmaktan geliyorum” dedi. Albay Türkşen mahpusluk günlerini şöyle anlattı:

* Film seyrettik

Kıdemli mahpuslarımız, mahpusluğa adaptasyon kapsamında ikinci günümüzde ’Bayrampaşa, Ben Fazla Kalmayacağım’ filmini seyrettirdiler, biz de bu vesile ile biraz racon sahibi olduk.

* Temizlik yapıyorduk

Askeri hapishanede bir elimiz yağda bir elimiz balda yaşadığımız yalanını yayacak olanlara şimdiden duyurmak isterim; bizim yatakhanede Albay’lara saygıdan temizlik vardiyası yazılmazken, Amiral/General koğuşunun tüm temizliği komutanlarımızın kendilerindeydi.

* Bu da bir görev

Yine de her havalandırma saatinde, tüm komutanlarımızın ama özellikle Cem Gürdeniz Komutanımın gülen yüzünü gördükçe şu soruyu sormadan edemedim: ’Komutanım, siz kesinlikle bizim bilmediğimiz birşey biliyor olmalısınız, hapishanede her gün bu coşkuyu nereden buluyorsunuz?’Onun yanıtı şöyleydi: Ali’ciğim bu da bir görev, bizim görevimiz şu anda hapis yatmak, bundan utanç duyacak olan son kişiler bizler olmalıyız.

* Kefareti ödenmez

Her birinin, şu halde bile birbirleriyle; “Sana 36 yıl mı istiyorlar bende iki müebbet var oğlum” diye takılabildikleri bir ruh halinden ya kaçık oldukları ya da çok sağlam bir ruha sahip olduklarını çıkarabilirsiniz. Elbette bu, Türk askeri olmanın, Bahriye’nin bizlere kazandırdığı eşsiz disiplinin bir eseri. Bu ruh haline sahip ve her biri iftiraya uğramış bu insanların, sevdiklerine hasret kalmalarına sebep olan hainler, bir ömür bu insanların ayaklarını yıkasalar günahlarının kefaretini ödeyemezler.

* Uğursuzluk

Bir gün üzerimizdeki tüm bu uğursuzluk kalktığında, bize bu oyunları oynayanlar bulunduğunda, bu oyunlara bilerek ve isteyerek alet olanlar adaletle yargılandığında, tüm sevenlerimizle dışarıda buluştuğumuzda, sevincimiz tam olacak.

Arkadaşlara “teşekkür” mektubu

Arkadaşlarına gönderdiği mektubu değerlendiren Albay Ali Türkşen, “Ben o mektubu birkaç arkadaşıma bir teşekkür maksadıyla atmıştım. Onlar da sanırım mektuptan duygulanmışlar ve birbirlerine forvardlamışlar. Aslında bu kadar yayılacağını tahmin etmemiştim. Açıkçası bu işten hiddetlenip de başıma iş açmak istemiyorum. Biliyorsunuz ki ben silahlı kuvvetler mensubuyum” dedi.

Kardak kahramanıydı Balyoz’dan tutuklandı


1995 yılındaki Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Kardak Krizi’nde kayalıklara çıkan timin komutanıydı. O dönem teğmen olan Türkşen’in adı daha sonra Poyrazköy silahları, Balyoz ve Kafes eylem Planları’nda da geçti. Türkşen’in askeri personeli fişlediği iddia edildi. Balyoz Operasyonu kapsamında 26 Şubat 2010 tarihinde tutuklanarak Hasdal askeri Cezaevi’ne gönderildi. 17 gün cezaevinde kalan Deniz Albay Türkşen avukatlarının yaptığı itiraz neticesinde 14 Mart 2010 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Deniz Kıdemli Kurmay Albay Ali Türkşen, 1993 yılında Tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter’in kızı Elvan Kenter ile evlenmişti.

Balyoz soruşturmasında üç tahliye daha


“Balyoz Planı” iddiaları soruşturması kapsamında tutuklanan 3 muvazzaf askerin itiraz üzerine tahliye edildiği açıklandı. Soruşturması kapsamında daha önce mahkemece serbest bırakılmasının ardından soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarının itirazı üzerine tutuklanmalarına karar verilen Yüzbaşı Erdinç Atik ile astsubaylar Mustafa Kelleci ve Abdil Akça’nın avukatları, mahkemeye tekrar başvurarak müvekkillerinin tutukluluk hallerine itiraz etti. İtiraz dilekçesini değerlendiren Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Yüzbaşı Atik ile astsubaylar Kelleci ve Akça’nın tahliyesini kararlaştırdı. 3 muvazzaf askerin tahliyesiyle birlikte, “Balyoz Planı” iddiaları soruşturması kapsamında tutukluların sayısı 35’e düştü.

Editör: TE Bilişim