Geminin Dörtte Birini Şaraba Yatırdı 
 
Arkas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İdol Şarapçılık’taki hisselerini yüzde 61.5’e çıkararak “hobi” peşinde koşmaya karar verdi. Lucien Arkas, “Ben 45 yıl denizcilik yaptım. Artık yavaş yavaş işi çocuklarıma bırakıyorum. Şimdi şarap için koşturacağım” dedi. Arkas Holding CEO’su Önder Türkkanı, “Arkas’ın şarap yatırımı bir geminin dörtte biri kadar” diye konuştu.

DENİZ taşımacılığı ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren Arkas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, hobi olarak ilgilendiği şarabı, şimdi işi haline getirdi. 2004 yılında 24 milyon TL’lik yatırımla İzmir Torbalı’da 32 ortakla kurulan İdol Şarapçılık’taki hisselerini sermaye artışı ve diğer ortaklardan satın almayla yüzde 61.5’e çıkaran Arkas, iç piyasada tüketicinin uygun fiyata içebileceği kaliteli şarapları üretmeyi hedefliyor.

İdol Şarapçılık, Arkas’ın başa geçmesiyle, 2010 yılında 1 milyon şişe satış ve ciroyu ikiye katlama planları yaparken, Avrupa’nın büyük şarap pazarlarında da yer edinmeye çalışacak.

Şarap için koşturacağım

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İdol Şarapçılık’a Arkas Holding’den bağımsız, şahıs olarak ortak olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Ben 45 sene denizcilik yaptım. Artık yavaş yavaş bu işi çocuklarıma bırakıyorum. Her sene daha az işle uğraşıp, tecrübemi o çorbaya katacağım. Hem işlere bakıp hem de bakmıyormuş gibi yapacağım.

Kaza olacaksa direksiyonu ele alıp, işleri düzeltirsiniz. Ben yoruldum diye tamamen çekilmek olmaz. Hobi sevdiğiniz bir şey demektir. İşiniz de hobi olur severseniz. Şimdi ana hobim olan işimden ödün verirken başka hobilere yön veriyorum. Madem çocuklara devrediyoruz, bende şimdi şarap için koşturacağım.”

1 milyon şişe

İdol’de Lucien Arkas’ın yönetimi almasıyla tat, fiyat ve kalite açısından Türkiye’nin dengeli şarabı olma hedefi korunarak, butik tarzda üretime devam edilecek. Ancak başlatılan yeniden yapılanma sürecinde yeni markaların yanında şirket isminin de değiştirilmesi düşünülüyor. İdol Pazarlama Genel Müdürü Emre Utku, yeniden yapılanma süreciyle ilgili şu bilgileri verdi: “2008’de 200 bin litre şarap sattık.

Bu da yaklaşık 250 bin şişeye denk geliyor. 2009’u 500 bin litre yani 665 bin şişe satışla kapatmayı düşünüyoruz. 2010 için de 1 milyon şişe satış hedefi koyduk. İdol’un cirosunu iki katına çıkarma hedefimiz var.”

Büyük pazarlara ihracat

Geçen yıl Kıbrıs, Damimarka, Almanya, Hollanda’ya ürün sattıklarını da aktaran Utku, “Önümüzdeki yıl İngiltere, Fransa, ABD, Japonya gibi büyük şarap pazarlarına şarap ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bu pazarlarda yer edinmeye çalışacağız. 2008’de üretimimizin yüzde 10’unu ihraç ettik. 2009’da bunu 30 bin litreye yani 40 bin şişeye çıkarmayı istiyoruz” dedi. Arkas Holding CEO’su Önder Türkkanı da Lucien Arkas’ın İdol Şarapılık’a bugüne kadar ne kadar yatırım yaptığı sorulduğunda “bir gemiye yaptığımız yatırımın 4’te 1’i” yanıtını verdi.

İnat ettim Kanarya Adaları’na gidiyorum

ARKAS Holding’in önümüzdeki hafta teslim alacağı gemilerle, toplam 27 gemiye ulaşacaklarını dile getiren Lucien Arkas, “Denizcilikte niş pazarlara yöneliyoruz. İnat ettim Kanarya Adaları’na ve Fas’a da gidiyorum. İspanya, İtalya, Fas, Cezayir, Mısır, Suriye, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya’da toplam 22 ofise ulaştık. Burada 550 kişi çalışıyor” dedi. Denizcilik sektörünün dünyada 20 milyar dolar zarar edeceğini de belirten Arkas, “Krizde Türk taşımacılığında yüzde 30, Arkas’ın cirosunda da yüzde 20 daralma oldu. Ancak biz kur etkisi nedeniyle geçen yıl ne elde ettiysek, bu yıl da onu kazandık” diye konuştu.

Havayolları uçuyor ama demiryolunda uçamıyoruz

TÜRKİYE’nin ilk özel demiryolu şirketlerinden biri olan Arkas şirketlerinden Ar-Gü’nün Anadolu’daki sanayiciye limandan kapıya ve kapıdan limana kombine taşımacılık hizmeti verdiğini kaydeden Lucien Arkas, “Ar-Gü, Arkas Anadolu Projesi’nin bir parçası. Nasıl THY varsa TCDD de var. Özel havayolları şirketleri uçuyor ama demiryolu şirketleri olarak ‘uçamıyoruz.’ Havayolunda pazar büyüdü, anlatamıyoruz. Başbakana, Anadolu’nun kalkınması için iletişim gerekir dedim. O da ‘aynı şeyi düşünüyorum’ dedi. Bayramda gidip gelmek için mi demiryolu yaptık, mal da taşınsın. Böylece demiryolundan yararlanarak nakliye maliyetleri düşer ve ucuz lojistik hizmetleri Anadolu’ya götürülür” diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim