Futbolda Şike Fırtınası

Futboldaki şike iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında Türkiye genelindeyürütülen soruşturma kapsamında aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyespor Yardımcı Antrenörü Arif Erdem ve Konyaspor Kalecisi Recep Öztürk'ün de yer aldığı futbolcu, yönetici ve menajerler gözaltına alındı.


ÇAPKIN: 46 KİŞİ GÖZALTINDA
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, futboldaki şike iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 26 ilde 46 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 
Çapkın, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesindeki yerleşkesinden ayrılırken gazetecilerin, futboldaki şike iddiaları soruşturmasıyla ilgili soruları üzerine, ''soruşturmayla ilgili olarak 26 ilde 46 kişinin gözaltına alındığını, hedefin 53 kişi olduğunu'' söyledi. 
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

KONYA
Bank Asya 1. Lig takımlarından Konyaspor'un kalecisi Recep Öztürk, soruşturma kapsamında Konya'da gözaltına alınan isim oldu.
Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, gözaltına alınan kaleci Öztürk'ün şike iddialarıyla ilgili ifadesine başvuruldu. Öztürk, uçakla İstanbul'a gönderilecek.

ANTALYA
Antalya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu ekipleri S.P'yi Şirinyalı Mahallesi'ndeki evinde gözaltına aldı. 
Gözaltına alınan S.P'nin, İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edileceği bildirildi.

SAMSUN
Soruşturma kapsamında Samsun'da, 4'ü futbolcu, toplam 7 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında faal olarak futbol yaşamlarını sürdüren İskender Aycan (Gümüşhanespor), ImageErkan Ergün (Adanaspor A.Ş.) Celal Berber (Bafra Belediyespor) ve Rıfat Engiz'in de (Zonguldakspor) bulunduğu bildirildi.
Diğer şüphelilerin ise menajerlik yaptığı belirtilen İhsan Yazıcı ile Özcan Aycan ve Fatih Erge adlı kişiler oldukları öğrenildi.

İSTANBUL
İstanbul Büyükşehir Belediyespor kalecisi Halil Hasagiç ile aynı takımın oyuncusu Taner Gülleri ifade vermek üzere Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne geldi.
Yürütülen soruşturma kapsamında, her iki futbolcu da Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde ifade verecek.

TRABZON
Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekipleri, futboldaki şike iddiaları konusunda yaptığı çalışma sonucu teknik direktör Mustafa Bankoğlu ile futbolcu Ali Şen Kandil'i gözaltına aldı.
Bankoğlu ve Kandil, Trabzon Emniyeti'ndeki işlemlerinin ardından soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a gönderildi.

DENİZLİ
Denizlisporlu futbolcular Djemal Berberoviç, Emin Aladağ ve Burak Akyıldız, bu sabah evlerinden alınarak adliyeye getirildi ve savcılığa ifade verdi.
Talimat savcılığınca ifadeleri alınan oyuncular, daha sonra, Şemikler Haluk Ulusoy Tesisleri'nde yeşil-siyahlı takımın antrenmanına katıldı.

KAYSERİ
Yürütülen soruşturma kapsamında, Kayserispor'un 2007'de Almanya'nın Schalke 04 takımından transfer ettiği Durmuş Bayram ile 2008'de Almanya'nın Arminia Bielefeld takımından aldığı Umut Koçin, bu sabah Kayserispor'un Kadir Has Tesisleri'nde gözaltına alındı.
Umut Koçin ve Durmuş Bayram, Kayseri'den uçakla İstanbul'a getirildi.

BURSA
Soruşturma kapsamında olayla ilgili oldukları iddiasıyla eski futbolcular Metin K. ve Hakan K. Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.
Futbolu bıraktıktan sonra menajerlik yaptıkları öğrenilen zanlılar, işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul'a götürüldü.
       

SİVASSPORLU ERMAN KILIÇ SERBEST
soruşturma kapsamında gözaltına alınan Sivassporlu futbolcu Erman Kılıç emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı

TFF'DEN AÇIKLAMA
Türkiye Futbol Federasyonu, Sarıyer Cumhuriyet Savcılığının yürüttüğü şike iddiaları soruşturmasının, Bochum Savcılığı'nın 9 ülke federasyonunu içeren soruşturmasından bağımsız ve daha önce başlayan ayrı bir soruşturma olduğunu açıkladı.
Federasyonun internet sitesinde yapılan açıklamada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan şike iddiaları soruşturmasının yakından takip edildiği belirtilerek, soruşturmanın başlangıcıyla ilgili bilgiler verildi. 
Söz konusu soruşturmanın, TFF'nin 3 ayrı şike dosyası soruşturmasında elde ettiği bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, 4 Ağustos 2009'da Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği şikayet dilekçesiyle başladığı bildirildi.  
Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmanın, Bochum Savcılığı'nın 9 ülke federasyonunu içeren soruşturmasından bağımsız ve daha önce başlamış olan ayrı bir soruşturma olduğu vurgulanarak, şöyle devam edildi:
''Kasım ayından bu yana Bochum Savcılığı ve UEFA'dan temin edilen bilgi ve belgeler, Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'na derhal iletildiği gibi; Adalet Bakanlığı, Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile Bochum Savcılığı ve Alman emniyet birimleri arasında görüşme, bilgi ve belge paylaşımında Türkiye Futbol Federasyonu'nun da katkıları olmuştur. Sarıyer Cumhuriyet Savcılığınca başlatılan operasyon ve onu takip eden süreçte, adli yargıda yürütülecek çalışmalar tarafımızca yakından takip edilmektedir. Şike ve teşvik primi iddiaları ilgili sistemli ve hassas çalışmalarını yürüten Türkiye Futbol Federasyonu, bu konudaki takipçiliğini sürdürmeye devam edecektir.'' (aa)

Editör: TE Bilişim