Fed: Kriz Devam Edecek

ABD Merkez Bankası (Fed), ABD'deki ekonomik durgunluğun büyük ihtimalle 2009 yılında da süreceğini, 2010'da ekonomide ''makul bir düzelme'' görüleceğini bildirdi.

Fed'in, aralık ayındaki faiz oranını belirleme toplantısının açıklanan tutanakları, Fed yetkililerinin, ''ekonomik görünümün bir süre daha zayıf kalacağını ve ekonomik faaliyette aşağı yönlü risklerin önemli olacağını'' tahmin ettiklerini gösterdi.

Ekonominin geçen yılın son üç ayında ve bu yılın ilk yarısında ''hızla daralmasını'' beklediklerini ve 2010 yılında ''makul büyüme'' tahminlerinin sürdüğünü ifade eden Fed yetkilileri, ekonomik durgunluğun etkilerini azaltma çabaları kapsamında faiz oranının ''bir süreliğine olağanüstü düşük seviyelerde'' kalmasını beklediklerini söylediler.

Daralma bekleniyor

Fed yetkilileri, ekonomik krizin başladığı konut piyasasında da ''daha fazla daralma'' bekliyorlar.

ABD'de konut, kredi ve finansal piyasalarındaki sıkıntı ekonomiye büyük zarar verdi. Geçen yıl kasım ayında işsizlik oranı yüzde 6,7 ile 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, bu oranın geçen ay itibariyle yüzde 7'yi bulması bekleniyor.

Ekonomik durgunluğun başlamasından itibaren yaklaşık 2 milyon kişi işsiz kaldı. Ayrıca Dow Jones Endeksi 2008'de yüzde 34 gerileyerek, 1931 yılından bu yana en kötü yıllık performansını sergiledi.

Fed'in para politikası organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 15-16 Aralıkta toplanmış, Fed Başkanı Ben Bernanke ve FOMC'deki diğer yetkililer, Fed'in 95 yıllık tarihinde ilk kez gösterge faiz oranı için bir hedef aralık belirlemişti.

Fed, bu toplantıda yüzde 1 olan gösterge faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığına çekmişti.

Editör: TE Bilişim