Faiz Tarihin En Düşüğünde

Nisan ayı enflasyon verilerinin Merkez Bankası'nın bundan sonraki faiz kararlarında "elini güçlendirecek" kadar düşük gelmesi ve global piyasalardaki kazançlara paralel olarak gösterge tahvilde bileşik faiz, yüzde 12 seviyesinin altını görerek tarihi düşük seviyesine geriledi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bugün yayımladığı raporda, "Beklentilerin altında kalan Nisan ayı TÜFE enflasyonu üzerinde giyimdeki sert fiyat artışının yanında diğer kalemlerin tamamına yakınında meydana gelen fiyat düşüşleri etkili oldu. TCMB'nin yakından takip ettiği özel tanımlı endekslerden H ve I'nın da yıllık bazda sırasıyla yüzde 4.31 ve yüzde 4.14 ile tarihi anlamda en düşük seviyelere geldiği görülüyor. Bu sonuçlar her yönüyle mali piyasalar için memnuniyet verici olarak görünüyor. TCMB, bu sonuçların ardından Nisan ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında daha rahat davranıp gösterge faizlerde en az 75 baz puanlık bir indirime daha gidebilir" dedi.

Enflasyon verileri öncesinde Merkez Bankası'nın Mayıs'ta ağırlıklı olarak 50 baz puan indirim yapacağı beklenirken, faiz indirimi beklentileri 75 baz puana doğru kaymaya başladı.

Tahvil/bono piyasalarında 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilde tezgahüstü piyasada bileşik faiz yüzde 11.97/12.06 ile yeni tarihi düşük seviyesine geriledi. Gösterge tahvilde bileşik faiz, daha önce işlem bazında en düşük yüzde 12.12 seviyesine gerilemiş, aynı tahvilde dünkü spot kapanış yüzde 12.20 seviyesinden gerçekleşmişti.

Başka bir bankacı ise, "Nisan enflasyon verileri Merkez Bankası'nın faiz indiriminde elini güçlendirecek kadar düşük geldi. Global piyasalara bakarsanız stres testlerinden gelebilecek olumsuz açıklamalar bile fiyatlanmış görünüyor" dedi.

Dolar 1,56'ya indi

ABD borsalarının, bankaların sermaye eksikliklerinin üstesinden gelinebilir boyutlarda olduğu yönündeki  beklentiyle yüzde 2.5'in üzerinde primle kapanmasıyla artan risk iştahına paralel dolar, güne 1,57 TL'nin altında başladı. Bankalararası piyasada dolar 1,5620'ye kadar geriledi.

Editör: TE Bilişim