Ev Eşyalarına Haciz Gelmeyecek

Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, icra kanununda değişiklik yapılmasını isteyerek, ev eşyalarına haciz gelmemesini istedi.

Milletvekili Rıdvan Yalçın tarafından Meclis'e verilen 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik öngören kanun değişikliği teklifi verdi. Teklif yasalaşırsa, para, kıymetli evrak, antika, değerli taş ve madeni süs eşyası haricinde ev eşyaları tümüyle haciz kapsamının dışına çıkarılacak. Yalçın, değişikliğin gerekçesinde, "Bütün yıkıcılığı ile yaşadığımız ekonomik kriz icralık ihtilafların sayısında patlama yaşanmasına neden olmuştur. Ne yazık ki genel olarak ekonomimiz, ticari hayat ve istihdam alanlarında yaşanan kayıt dışı durum, bu ihtilafların varlığında ve çoğalmasında önemli etkenlerden biri olmaktadır. Sonuç itibariyle neredeyse borçsuz vatandaşımız bulunmamakta, vatandaşımızın geneli icra takibi tehdidi altında hayat mücadelesini sürdürmeye çalışmaktadır. Memurumuz, işçimiz, esnafımız, çiftçimiz, emeklilerimiz, işsizimiz ya borçlu ya kefil olarak, evine haciz geleceği gerilimi altında, ruhsal travma yaşamaktadır." dedi.

Türkiye'nin ekonomik yapı, ticari alışkanlıklar, finansal araçları kullanmada tecrübesizlik gibi sebeplerle, icralık ihtilafların yoğun yaşandığı bir durumda olduğunu belirten Yalçın, "Bütün yıkıcılığı ile yaşadığımız ekonomik kriz icralık ihtilafların sayısında patlama yaşanmasına neden olmuştur. Ne yazık ki genel olarak ekonomimiz, ticari hayat ve istihdam alanlarında yaşanan kayıt dışı durum, bu ihtilafların varlığında ve çoğalmasında önemli etkenlerden biri olmaktadır. Neredeyse borçsuz vatandaşımız bulunmamakta, geneli icra takibi tehdidi altında hayat mücadelesini sürdürmeye çalışmaktadır. Memurumuz, işçimiz, esnafımız, çiftçimiz, emeklilerimiz, işsizimiz ya borçlu ya kefil olarak, evine haciz geleceği gerilimi altında, ruhsal travma yaşamaktadır." ifadelerine yer verdi.

Yalçın, evine haciz gelenlerden intihar edenler, cinnet geçirenler, kendisi ya da yakınlarına zarar verenlerin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Binlerce baba, eş ve çocuklarına karşı borcu sebebiyle evinden eşya kaldırılmasına neden olma mahcubiyeti yaşadığına değinen Yalçın, haciz suretiyle evden eşya kaldırılmasının birçok ailenin parçalanmasına da neden olduğunu vurguladı. Evinden eşya kaldırılan babalar, eşi ve çocukları karşısında saygınlığını kaybettiği gibi toplum karşısında da statü kaybına uğradığını hatırlatan Yalçın, evinden eşya kaldırılan eş ve çocukların bu durumu hayatları boyu devam edecek bir aşağılanma olarak gördüğünü, bulundukları sosyal çevrede zor duruma düştüğünü kaydetti. Yalçın, çoğu zaman ise sorumsuz ya da hesapsız borçlanmalar sebebiyle meydana gelen icra takibinin mağdurunun, biçare eş ve çocukları olduğunu belirtti.

Önerdiği değişiklik ile ev eşyası haczinin farklı uygulamalara neden olan ve borç tahsili amacından ziyade cezalandırma biçimine dönüşen mevcut hali yerine, para, kıymetli evrak, antika, değerli taş ve madeni süs eşyası haricinde ev eşyalarının haczinin tümden kaldırıldığın aktaran Yalçın, "Böylece icra görevlileri bir eve ancak kapsam dışında tutulan eşyanın olup, olmadığını bakmak için girebilecektir. Teklifim alacaklıların, alacağına ulaşmasını önleme amaçlı değildir. Elbette alacaklıların hakkı da kutsal ve savunmaya değerdir. Ancak bundan böyle kimse ev eşyası kaldırarak, alacak tahsili yapamayacağı bilinci ile ticari yaşamını yeniden tanzim etmelidir." önerisinde bulundu

Editör: TE Bilişim