Beyrut Limanı'ndai büyük patlamayla sonuçlanan ve yıllar boyunca süren ihmaller nedeniyle suçlanan iki düzineden fazla Lübnanlı yetkilinin yer aldığı liste git gide büyüyor.

4 Ağustos yaşanan yıkıcı patlamaya 2013 yılında Rhosus kargo gemisiyle Beyrut'a gelen 2.750 tonluk patlayıcı sınıfı amonyum nitratın depolanması neden olmuştu. Gemi sahibi gemiyi ödenmemiş liman ücretleri nedeniyle terk ettiğinde, Lübnanlı yetkililer kargoyu boşaltarak bir havai fişek kargosunun tam yanına, asgari düzeyde korunan bir depoya bıraktı. Yaklaşık 3.000 ton amonyum nitrat 6 yıl sonra patlayarak 204 kişiyi öldürdü. Beyrut Limanı'nın tamamı ve Beyrut sahilinin büyük bir bölümü tahrip oldu. Patlama, tarihteki nükleer olmayan en büyük patlamalar arasında yer aldı.

Yeni sanıklar arasında Beyrut patlamasından sonra istifa eden eski Başbakan ve şu anki Başbakan Vekili Hassan Diab; eski maliye bakanı Ali Hassan Khalil; eski bayındırlık bakanı Ghazi Zeaiter; ve ikinci bir eski bayındırlık bakanı Youssef Finianos var. Devlete ait haber ajansı National News Agency'ye göre, "yüzlerce insanın ölümüne ve zarar görmesine" neden olan patlamada ihmalle suçlanıyorlar.

Bilgilendirme yapılmış!

Diab, patlama meydana gelmeden önce limanda patlama riski olan amonyum nitratın oluşturduğu riskler konusunda bilgilendirildiğini kabul etti.

Başsavcı Yargıç Fadi Sawan önümüzdeki hafta Başbakan Diab'ı sorgulamayı planlıyor. The Guardian'a göre, Diab'ın ofisi henüz işbirliği yapma niyetinde olup olmadığının sinyalini vermedi, ancak suçlamalar Lübnan cumhurbaşkanı Michel Aoun'un desteğini aldı.

2013'te kargonun gelişinden 2019'da Diab yönetiminin başlaması arasında görevde olan üç eski başbakan hakkında herhangi bir suçlama ise yapılmadı.

Beyrut’taki patlamanın ardından siyaseten de sarsılan Lübnan’da Başbakan Hasan Diab Lübnanlılar'dan gelen tepkiler sonrasında görevini bırakmıştı.

Yayınlanan istifa konuşmasında “Bugün bu hükümetin istifasını ilan ediyorum” diyen Diab “değişim için mücadelede halkla birlikte olabilmek amacıyla” kendisinin ve tüm kabinesinin istifa ettiğini söylemişti.

Editör: TE Bilişim