'Eşime Çekebildiğin Kadar Para Çek' Dedim

ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers’ı kurtarma çabaları bir yıl önce başarısızlıkla sonuçlandı ve banka iflas etti.

Lehman'ın iflası piyasalarda dalga dalga yayılan derin bir şok etkisi yarattı.

Lehman'ın iflasıyla ilgili yöneticilerin yorumları aslında her şeyi anlatıyor:

Dünyanın En Büyük Tahvil Fonu Yöneticisi Pımco'nun CEO'su Muhammed El-Erian: Lehman'ın iflastan korunma yasasına başvurduğunu duyunca eşimden en yakın bankamatiğe giderek çekebildiği kadar çok para çekmesini istedim. Bana 'neden?' diye sorduğunda bankaların bir daha açılmama şansının olabileceğini söylemiştim.

Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein: Haftasonları ofise giderdim ve kimseyi aramamış olmama rağmen tüm ekibi eksiksiz olarak çalışırken bulurdum. Herkes tarihi bir kriz döneminden geçtiğimizin farkındaydı. Sanırım birkaç yıl içerisinde krizle ilgili binlerce doktora tezi yazılacak ve yapılan yanlışlarla yapılması gereken doğrulardan bahsedilecek. Ancak biz bir kriz döneminden geçiyorduk ve bir doktora öğrencisinin sakin çalışma ortamına maalesef sahip değildik. Tüm kararlar hızla ve baskı alrtında alınmalıydı.

Lehman Brothers yöneticilerinden Anne Erni: Aslında işlerin düzeleceğini düşünüyorduk. Pazar günü anne ve babamı eve davet ettim ve birlikte barbekü yaparken haberleri seyretmeye başladık. Önce Merrill Lynch ve Bank of America'nın birleşeceği haberini, duydum ardından da Lehman Brothers binasından ellerinde ofis eşyalarıyla dolu kutularla çıkan Lehman çalışanlarını gördüm ve şirketin iflasını öğrendim. O anda ağlamaya başladığımı hatırlıyorum.

Editör: TE Bilişim