Ermenistan Protokollerden İmzasını Çekiyor

The Wall Street Journal gazetesine konuşan Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın Dış Politika Başdanışmanı Vigen Sarkisyan, hükümetin protokollerin onaylanması için gerekli belgeleri parlamentoya gönderdiğini söyledi ancak diğer yandan da imzanın çekilmesi için bir yasa hazırladıklarını bildirdi. 

The Wall Street Journal’da yayımlanan haberde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sözlerine de yer verildi. Gazete, Türkiye ile Ermenistan arasındaki mutabatakın “çökme tehdidi” altında olduğunu öne sürerken Aliyev’in “işgal sona ermeden türkiye protokolleri onaylamayacağından eminim” şeklindeki açıklamalarının anlaşmaya ilişkin kaygıları arttırdığını yazdı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Wall Street Journal ile söyleşide “Ermenistan, Karabağ dahil, işgal ettiği Azeri topraklarını iade etmeden Türkiye’nin anlaşmayı onaylamayacağından emin olduğunu” belirtti. Gazete ise, Türkiye ile Ermenistan arasındaki mutabakatın “çökme tehdidi” altında olduğunu öne sürerken, Aliyev’in bu açıklamalarının anlaşmaya ilişkin kaygıları arttırdığını yazdı.
İlham Aliyev, Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için bulunduğu Davos’ta Wall Street Journal ile Çarşamba günü yaptığı söyleşide Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin protokollere değindi. Gazete, “Aliyev, anlaşmaya ilişkin kaygıları artırarak Ermenistan, Karabağ dahil, işgal ettiği Azeri topraklarını iade etmeden Türkiye’nin anlaşmayı onaylamayacağından emin olduğunu söyledi” dedi.

“Türkiye'nin anlayışı benim için tatmin edici”

Bölgede önce Ermenistan’ın adım atması gerektiği yönünde “ortak bir anlayış”ın bulunduğunu ifade eden Aliyev,  Türkiye’nin konuya ilişkin anlayışının kendisi için “tamamıyla tatmin edici” olduğunu da ifade etti.

Aliyev, Ermenistan’ın müzakere masasına oturmasını teşvik eden unsurların arasında ekonomik baskıların bulunduğu inancını da dile getirdi .

Doğal gaz "Tehdidi"

Bu arada gazete, “Sayın Aliyev, Türkiye-Ermenistan görüşmelerinden duyduğu öfkeyi, Türkiye üzerinden yapılan Azeri doğal gaz ve petrol ihracının başka bir güzergahtan yapmayı tehdit ederek dile getirdi. Sayın Aliyev, Çarşamba günü  ‘Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, İran ve Rusya olmak üzere, dört güzergah üzerinden gaz ihraç edebilir. Bu güzergahların her birinde gaz hacmini artırabiliriz’ dedi” diye yazdı.

Öte yandan, Wall Street Journal gazetesi, “Ortak sınırın açılmasına ve diplomatik ilişkilerin kurulmasına yönelik Türkiye ile Ermenistan arasında anlaşma, giderek artan bir biçimde çökme tehlikesi altındadır” yorumunu yaptı.

“Ermenistan, Ekim ayında imzalanan anlaşmanın hızlı bir biçimde onaylanması için bastırırken Türkiye’nin daha uzun bir zaman çerçevesi var” diyen gazete, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in açıklamalarının mutabakata ilişkin kaygıları artırdığını da öne sürdü.
Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk yetkililerinin, sınır açılmasının Karabağ sorununun çözümüne bağlı olduğunu defalarca söylediklerine dikkat çeken gazete, Karabağ görüşmelerinde ise ilerleme işaretinin bulunmadığını savundu.

Vigen sarkisyan"İşlerin zorlaşacağı bir döneme yaklaşıyoruz”

Bu çerçevede Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Vigen Sarkisyan’ın “İşlerin daha çok zorlaşacağı bir döneme yaklaşıyoruz” sözlerine de yer veren gazete, protokollerin onaylanmasının, 24 Nisan’dan önce artan bir baskı altındaki ABD Başkanı Barak Obama için taşıdığı öneme de işaret etti.

Ermenistan protokolden imzaların geri çekilebilmesi için yasa hazırlıyor

Türk yetkililerinin ise, bir yılı veya daha fazla alabilecek bir süreçten söz ettiklerini kaydeden gazete, “Sayın Sarkisyan, Ermenistan hükümeti, anlaşmanın parlamentoda onaylanması için belgeler gönderirken aynı zamanda cumhurbaşkanının antlaşmalara koyduğu imzasını geri çekmesine olanak veren yasal düzenlemelerini de hazırladığını söyledi” diye yazdı.“

Editör: TE Bilişim