Ergenekon Sorusu Gül’ü Kızdırdı!

Türkiye'nin Afrika açılımına yönelik karşılıklı ziyaretler sürüyor. Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmet resmi ziyaret için Ankara'da.

Somali Cumhurbaşkanı için Çankaya Köşkünde resmi karşılama töreni düzenlendi. Heyetlerarası görüşmelerin ardından iki lider basının karşısındaydı.

Cumhurbaşkanı Gül, Somali halkının acılarının sona ermesi ve güvenliğin sağlanması için adımlar atıldığını, Türkiye'nin de gereken desteği vereceğini söyledi. Gül, Brüksel'de toplanacak Somali donörler toplantısına Türkiye'nin de katılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'e, "Türkiye Somali'deki gruplar arasında uzlaşı rolü üstlenir mi?" sorusu da yöneltildi. Gül soruya, "Bizim katkımız, yardımımız sözkonusu olursa daima bunu da yaparız. Çünkü Somali'deki istikrarsızlık bütün bölgeyi, ticareti ilgilendirmekte. Ayrıca insanların acılarını dindirmeye yönelik faaliyet yaparsanız bu daima takdirle karşılanır." cevabını verdi.

Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmet de Somali'de bir gelişme ve iyileşme görüldüğünü, mevcut hükümetin halk ve uluslararası alanda desteklendiğini ifade etti.

Ahmet, ülkedeki karışıklığın uluslararası çıkarlara zarar verdiğini, Somalilerin korsanlık girişimlerinden de büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Ahmet, "Bunun çözümü içerden sağlanabilir ama bunun için uluslararası desteğe ihtiyaç vardır." diye konuştu.

Gül'ü kızdıran soru

Ergenekonun 12. Dalgası konusunda Başbakan ve Cumhurbaşkanı sessizliğini koruyor. Çankaya Köşkü bugün Somali Cumhurbaşkanını kabul etti. Türk gazetecilere tek soru hakkı verildi ve doğal olarak o soru Ergenekon'la ilgiliydi.

Soruyu Kanal D muhabiri İbrahim Gündüz sordu. Ve Cumhurbaşkanı’ndan beklenmedik bir cevap aldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya damgasını vuransa, Gül'ün, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili bir soruyu cevaplamayı reddetmesi oldu.

Gündüz’ün, Ergenekon soruşturmasındaki son gözaltılar ve aramalarla ilgili bir soru yöneltmek istemesi üzerine Gül, "Çok zor şartlarda olan bir ülkenin Cumhurbaşkanı ilk kez ziyarette bulunuyor. Bu konuyla ilgili sorunuz varsa sorun. Bu sorduğunuz soruyu başka yerde sorun cevaplayayım" diyerek, gazetecinin sorusunu yanıtsız bıraktı.

Editör: TE Bilişim