Erdoğan ve Kılıç'tan Önemli Mesajlar

Anayasa Mahkemesi için çifte mutluluk. Mahkeme hem 47'inci kuruluş yıldönümünü kutladı, hem de yeni hizmet binasına kavuştu. Düzenlenen törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'tan önemli mesajlar vardı.

Erdoğan: Tüm Kesimler Acilen Yeni Bir Anayasa Bekleyişinde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde tüm kesimlerin acilen yeni bir anayasa beklediğini vurguladı.

Erdoğan şunları söyledi: "Bugün Türkiye'nin içinde olduğu durum budur. Anayasa Mahkemesi'nden siyasi partilerimize, Yargıtay'a, sivil toplum örgütlerimize varıncaya kadar geniş bir toplumsal kesimde acil bir anayasal düzenleme veya anayasal alanda yenilenme, güncellenme, tazelenme talepleri doğduğu aşikardır."

Erdoğan, temel hak ve özgürlüklerin anayasal güvence altına alınmadığı adaletin sağlanmadığı bir toplumda kalkınmadan söz edilemeyeceğini vurguladı.

Başbakan, "Bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti anayasamızda demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmaktadır. Devletin bu dört temel niteliğini asla birbirinden ayıramayız, bunlardan herhangi birini ötekine feda edemeyiz, aralarında bir öncelik sıralamasına da gidemeyiz. Bu dört temel nitelik birbirini tamamlayan, birbirini pekiştiren özelliklere sahiptir. Onun için cumhuriyetin bu temel değerlerini her türlü tartışmanın üzerinde tutmaya devam etmek durumundayız. Cumhuriyetimize de laikliğe de demokrasiye de ruhu ve lafzıyla sahip çıkmalıyız. Milletimizin yargıya ve hukuka olan güvenini de bu şekilde koruyabiliriz." dedi.

Kılıç: İfade Özgürlüğü Önündeki Engeller Kaldırılmalı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da konuşmasında siyasi partilerin ve bireylerin önündeki ifade özgürlüğü engellerinin kaldırılmasına vurgu yaptı.

Haşim Kılıç şunları söyledi: "Bireyleri kendilerini sahte kimliklerle tanıtmaya ve dolaşmaya zorlayan ifade özgürlüğünün önündeki engeller insan onuruna zarar vermeden kaldırılmalıdır. Bu bağlamda siyasi partiler de ifade özgürlüğündeki sorunları yaşamaya devam etmektedir."

Kılıç'ın bir tespiti de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru uygulamasına ilişkindi.

Haşim Kılıç, "Bireysel başvurunun kabul edilmesiyle Türkiye'deki uygulamalarla dünyadaki uygulamalar arasında olması gereken uyum sağlanmış olacak. Demokrasi yolunda billurlaşan özgürlük talebi toplum hayatına egemen kılınabilecektir." dedi.

Editör: TE Bilişim