"Enflasyonun Kademeli Düşüşü Sürecek" 

ANKARA - Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini bildirdi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan ocak ayı fiyat gelişmeleri değerlendirildi.

Buna göre, döviz kurundaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin büyük ölçüde sınırlı kaldığı gözlenirken, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyondaki aşağı yönlü eğilimi desteklemeye devam etmekte.

Sezon indirimlerinin erkene alınması nedeniyle aralık ayında tarihsel ortalamalara kıyasla daha belirgin bir düşüş gösteren giyim fiyatları, ocak ayında kısmi bir düzeltme yaptı.

Bu gelişme, ocak ayında temel enflasyon göstergelerini geçici olarak olumsuz etkiledi. Öte yandan, hizmet fiyatlarının yıllık artış hızındaki yavaşlamanın beklendiği gibi belirginleşmesi, enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olduğuna işaret etmekte. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Enerji ve gıda dışı mal grubu yıllık enflasyonu bir önceki aya kıyasla 1 puan artarak yüzde 4,74'e yükseldi. Bunda, giyim ve dayanıklı tüketim malları fiyat gelişmeleri belirleyici oldu. Giyim grubu fiyatları ocak ayında indirim sezonunun erken başlamasının etkisiyle geçmiş yıla kıyasla daha düşük bir oranda (yüzde 8,23) geriledi.

Editör: TE Bilişim