"Enflasyon Yüzde 6'ya İner. "

Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz özetle şunları söyledi: "Krizin sona erdiğine ilişkin işaretler görülmemektedir. Son dönemde banka kredilerinde sınırlı canlanma oldu ancak küresel toparlanma olmadıkça bu durum kalıcı olmaz. 2009'da ilk çeyrekte gsyh'de daralma çift haneli olabilir.

Bu dönem 2001 ile kıyaslandığında gerek GSYH gerek üretim sektörü kompozisyonu açısından benzerlik arz ediyor. 2009 için Ocak enflasyon raporuna göre daha derin, 2010 için daha yavaş ve kademeli toparlanma  bekliyoruz.

Toparlanmanın 2010 yılının ortalarında olacağı esas alındı; bu, büyüme oranının pozitif olması anlamına geliyor. Yurtiçi iktisadi faaliyette kısa vadede canlanma olmayacağı öngörülüyor.

Toplam talep koşullarının enflasyona bir miktar daha düşüş yönünde destek vereceğini düşünmekteyiz. Petrolün varil başına 55 dolarda seyretmesini öngörüyoruz.

Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2009 sonunda orta noktası yüzde 6.0 olmak üzere yüzde 4.8 ile yüzde 7.2 aralığında tahmin  ediyoruz.

2010'da orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 3.5 ile yüzde 7.1 aralığında tahmin   ediyoruz. 2011'de enflasyonun yüzde 4.9'a düşeceğini öngörüyoruz.

Enflasyon raporunda baz ve ona alternatif olarak kötümser senaryomuz yer alıyor, iyimser senaryo   yer almıyor. Bu senaryoda petrol tahmini 45 dolar düzeyinde.

Kötümser senaryoya göre enflasyonun 2009 için orta noktası yüzde 5.2 olmak üzere yüzde 3.9 ve yüzde 6.5 aralığında tahmin ediliyor. 2010 için orta nokta yüzde 4.5 olmak üzere yüzde 2.7 ile yüzde 6.3 arasında öngörülüyor. kKötümser senaryoya göre enflasyon 2011 için yüzde 4.2 tahmin ediliyor. Bütçe dengelerindeki değişme enflasyon üzerinde etkili olabilecek.

IMF ile Gelir İdaresi'nin özerkliği ve vergilendirmenin çapraz denetimiyle ilgili önemli ölçüde mutabakat sağlandı. Mali önlemlere ilişkin IMF'ye görüş bildirilmiştir. Karar siyasi bir karar olacaktır. Görüşmeler stand-by noktasına gelmedi. IMF'den gelecek kaynağın Hazine'ye gitmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Belirsizlik her zaman kötüdür, bir maliyeti vardır. Kısa sürede ortadan kaldırılmalıdır.

Yılın ilk çeyreğinde çift haneli daralma görebiliriz. Ancak 2009'un son çeyreğinde de pozitif büyüme olacak.

Merkez Bankası'na düşen görev, güvenin tesisi için ihtiyaç duyulan likiditeyi sağlamak, güven tesis edildikçe kredi faizlerindeki aşağı yönlü eğilim devam edecek.

2009'da bütçede sapma olacak, biz 2009'un ötesi konusunda mali açıdan önceden taahhütte bulunulması  gerektiğini söylüyoruz. Maaşların milli gelir içindeki payı artmamalı.

Enflasyon düşmeye devam ettiği sürece Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek.

Bugün itibariyle 30 milyar dolar civarında olabileceğini belirttiğimiz finansman ihtiyacı daha aşağı   noktalara gelmiş durumda."

Editör: TE Bilişim