Türkiye’de geliştirdi, elektrik evlere ‘solar çatı’dan girecek      
 
Fransa merkezli Onduline’in Türkiye’deki ar-ge birimi, iki yeni ürün için çalışmalarını tamamladı. Mayıs ayından itibaren piyasaya çıkacak ilk ürün, anahtar teslimi solar çatı sistemi olacak ve 7-8 bin Euro’luk maliyetle isteyen herkes bedava elektriğe kavuşacak. İkinci ürün ise ‘seramik çatı kaplama’ malzemesi olacak.


TÜRKİYE’nin en eski yabancı sermayeli gruplarından Fransız Onduline, Türkiye’deki araştırma geliştirme birimiyle dikkat çekiyor. Halen 25 ülkenin bağlı olduğunu Türkiye Onduline fabrikası yakında iki yeni ürünü piyasaya sürecek. Bunlardan biri mayıs ayından itibaren piyasaya çıkacak  anahtar teslimi solar çatı sistemi olacak. Onduline bayilerinden sağlanacak bu ürünle 7-8 bin Euro’luk maliyete katlanan herkes evde bedava elektriğe kavuşacak.

İkinci yeni ürün ise kiremit ve diğer çatı kaplama malzemelerine göre çok daha daha dayanıklı, ısı yatım gücü yüksek ve nakliye, uygulama maliyetlerini düşüren ‘seramik çatı kaplama malzeme’leri olacak.

Küçülme hedefi koymadık

Onduline Avrasya Genel Müdürü Burhan Karahan, 2008’de 140 milyon lira civarında olan ciroyu kriz yılı 2009’da 160 milyon liraya kadar çıkarmayı başardıklarını söyledi ve şöyle konuştu: “Biz kriz başlarken diğer firmalar gibi ‘küçülme’ senaryolarına hiç itibar etmedik. Hiç kriz olmayacakmış gibi davranıp, bütün finansman imkanlarımızı bayilerimize kullandırma kararı aldık. Çünkü kriz dönemlerinde bankalar finansman imkanlarını kısıyor.

Toplam 500 bayimiz var ve bunların 300’ü çok aktif bayilerimiz. 2010 için de yüzde 15 büyüme hedefi koyduk. Ayrıca Onduline Avrasya olarak ihracat hedefimizi de büyüttük. Yeni ürünlerimizle ilgili yeni üretim hatları kuracağız. Bunun için de yaklaşık 4-5 milyon Euro’luk bir yatırım öngörüyoruz. Bu rakam birkaç yıl içinde 25 milyon Euro’yu bulabilir.”

Anahtar teslimi solar

Burhan Karahan, Onduline Avrasya’nın araştırma geliştirme biriminin güneş enerjisiyle elektrik üreten çatı sistemleri geliştirdiğini de belirterek, şunları söyledi: “Biz çatı kaplama malzemesi üretiriz. Ancak, son dönemde çok konuşulan ‘solar’ sistemler çatıya uygulanıyor. Bu sistemleri herhangi bir çatıya uygulayanlar genellikle çatıları bozuyor ve bedava elektrik üretilecek diye çatılarda ciddi masraflar ve sorunlar çıkıyor.

Biz de bunun üzerine müşterimize paket çatı solar sistemleri üretme kararı aldık. 2 kwa’dan 10 kwa gücüne kadar sistemler üretip anahtar teslimi satacağız. Çatıyı, yalıtımı, elektrik tesisisatını herşeyi bizim ekiplerimiz uygulayacak. Ürün 7-8 bin Euro’ya satılacak. Bu fiyat geçen yıl 20 bin Euro civarındaydı ve araştırmalar ilerledikçe fiyat da düştü. Solar sistem için ABD’li ve Alman partnerlerle çalışıyoruz.”

Seramik çatılar geliyor
 
Onduline Avrasya Proje Müdürü Melih Kamil de Türkiye’deki bilgi ve üretim gücüyle dünya çatıları için bir yenilik daha ürettiklerini anlattı. Kamil, seramiği çatılara uygulamaya başladıklarını söyledi ve “Bu ürün kiremite göre daha hafif, daha uzun ömürlü ve ticari açıdan da stoklaması, taşıması ve uygulaması çok daha kolay” dedi.

Yönetim, Broadway’da bayiler için oynadı

ONDULINE Avrasya yönetimi, 2009 yılında krize rağmen ciro artışında büyük emeği geçen Türkiye genelindeki bayilerini 1 haftalık ABD turuna çıkardı. 240 civarındaki Onduline Avrasya bayisi ve yöneticileri önce Atlantic City’ye sonra da New York’a gitti. Atlantic City’de ‘çakma başkan Obama’ ile tiyatral bir show’la karşılanan bayiler için New York’ta da Broadway etkinlikleri dikkat çekti.

Önce Mamma Mia müzikalini topluca seyreden Onduline Avrasya Bayileri için gala gecesinde de Hudson tiyatrosu kiralandı. Hudson tiyatrosunda Onduline Avrasya yöneticileri, ünlü New York New York müzikalindeki kostümleri giydiler ve şarkıyı firmanın faaliyetlerine uyarlayıp dans ettiler.

Mama Mia Türkçe oldu bayiler yıldızlarla aynı karede buluştu

DÜNYA genelinde 350 milyondan fazla albüm satan ABBA grubunun şarkılarıyla hazırlanan ve dünyanın en coşkulu müzikali olarak tanımlanan Mamma Mia; İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça, Japonca ve İskandinav dillerinin ardından artık Türkçe olarak da izlenebilecek. Onduline Avrasya bu konuda sponsor oldu ve Broadway’in ünlü müzikali Mamma Mia’nın simultane sistemine Türkçe de eklendi. Onduline Avrasya bayileri de cuma akşamı izledikleri müzikalin bitiminde sanatçılardan Beth Leavel, Alyse Alan, Allison Briner, Judy McLane, Eric William Morris ile tanıştılar ve hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Küresel çatı devi

Onduline, 1945’ten beri çatı kaplama malzemeleri üretimi ve pazarlaması yapıyor.
9 ülkede üretim tesisi ve 100 ülkede satışı olan firmanın küresel üretimi yılda 1 milyar metrekareyi aşıyor.

Firmanın Türkiye ayağı Onduline Avrasya A.Ş., Sapanca’daki fabrikasında çatı kaplama, çatı ve temel yalıtımı konularında üretim yapıyor.

Firma, 95 milyon metrekarelik Türkiye çatı kaplama pazarında yüzde 22 pazar payına sahip.2009’da cirosunu artıran bayi oranı yüzde 75 oldu ve bayilerin 33’ü 1 milyon TL ciroyu geçti.
Sadi ÖZDEMİR/Hürriyet

Editör: TE Bilişim