Libananco şirketinin Türkiye hakkında açtığı ve Hakan ve Cem Uzan'ın da katıldığı 10 milyar dolarlık tahkim davasının duruşmaları tamamlandı.

Üçüncü gün duruşmalarının bitiminden sonra basına kısa bir açıklama yapan Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi yetkilileri, üç gün süren duruşmaların tamamlandığını söyledi. 
Duruşmaların dün öğleden sonraki otumuna Cem Uzan da katıldı. Uzan, 3 saat 10 dakikalık sürenin ardından binadan ayrıldı. Cem Uzan, bir süre önce Fransa'dan siyasi iltica talebinde bulunmuştu.
Uzan gazetecilerin sorularına cevap vermedi.
Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra, davanın ''esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini'' karara bağlayacak.
Libananco'nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye'nin faiziyle birlikte 20 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesinin söz konusu olabileceği ileri sürülürken, Yargıtayın da onadığı mahkeme kararıyla Uzan Grubunun, şirket hisseleriyle ilgili muvazaalı satış yaptığı tespit edilmişti.
 Libananco davasını görüşen uluslararası mahkeme de bu gelişme üzerine Türk mahkemelerinin kararını istemişti. Uzan Grubunun muvazaalı hisse devrini tescil eden bu kararın, uluslararası tahkimde görülen Libananco davasının seyrini Türkiye lehine değiştirebileceği belirtiliyor.

Davacının tanıklarına çapraz sorgu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çetin, (Libananco Davası'nda) üç gün süren yoğun duruşmaların sona erdiğini söyledi. 
Çetin, duruşmalarda, davacının 3 tanığının çapraz sorguya alındığını belirtti. Hakim heyetinin durumu değerlendireceğini belirten Çetin, yargı süreci devam ettiği için bu konuda daha fazla yorum yapmak istemediğini sözlerine ekledi.

Endişe duymuyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libananco davasıyla ilgili olarak, ''Çok geniş kapsamlı hazırlandığımız bir konu, o yüzden herhangi bir endişe duymuyoruz'' dedi.
Yıldız, TBMM'de Libananco davasıyla ilgili soruları yanıtladı.
Yıldız, davayla ilgili olarak ''Türkiye'den yüksek bir tazminat isteniyor, bir endişe söz konusu mu?'' sorusu üzerine, Türkiye'nin davada 17-18 kişilik ekiple temsil edildiğini söyledi.
Davanın önemli olduğunu, Türkiye'nin haklarının en üst düzeyde korunabilmesi için önemli ve ciddi bir hazırlık yaptıklarını belirten Yıldız, şunları kaydetti:
''Kendi içimizde yaptığımız bir çok toplantıda bunu gündeme getirdik. Yaptığımız çalışmalarda biz endişe duymuyoruz. Endişe duymamamızın en büyük sebeplerinden bir tanesi tahkim heyetine olan güvenimiz, saygımız ve objektif yaklaşımlarını her zaman gözlemlememiz."
Libananco'nun yetkilendirilmesiyle alakalı, ''Yetki var mıdır, yok mudur?'' noktasında esastan değil, usul açısından tahkim davasının görüldüğünü anlatan Yıldız, kendilerinin bütün argümanları ortaya koyduklarını ve ciddi bir hazırlık safhası geçirdiklerini kaydetti.
Yıldız, ''Bu konuda vatandaşlarımızın, Türkiye'nin hakkını, olması gereken yerde bulmak istiyoruz'' dedi.
Davanın kaybedilmesi durumunda nasıl bir prosedür işleneceğine ilişkin bir soruya Yıldız, ''Şu anda o safhada değiliz'' yanıtını verdi.(aa)

Editör: TE Bilişim