Türkiye'ye Kötü Haber!

Dünya Bankası, Almanya'nın Bonn kentinde 181 ülke heyetinin katılımıyla, 1-12 Haziran tarihleri arasında düzenlenen, iklim değişimine ilişkin uluslararası bir antlaşmanın imzalanmasına yönelik çalışmaların yapıldığı toplantılara bir rapor sundu.

5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde hazırlanan rapora göre, özellikle eski Doğu Bloku ülkelerinde geçmiş dönemde ve eski SSCB'nin dağılmasından bu yana geçen yıllarda çevre politikalarına önem verilmemesi nedeniyle, iklim değişiminin etkileri bölge ülkeleri açısından ağır olacak.

''Avrupave Orta Asya'da İklim Değişimine Uyum'' başlıklı raporun yazarı Marianne Fay, belgeye ilişkin yaptığı basın açıklamasında, iklim değişiminin bu bölgeler için, daha önce tahmin edilenden daha kötü sonuçlarının olacağını söyledi.

Rapora göre iklim değişiminin sonuçlarından olan deniz düzeyi yükselmesi, bölgenin 4 ana havzasını (Baltık Denizi, Adriyatik'in doğu kısmı ve Türkiye'nin Akdeniz Kıyıları, Karadeniz, Hazar Denizi) ile Rusya'nın Kuzey Buz Denizi kıyılarını etkileyecek.

Bu havzalarda en ağır sonucu, alçak düzeydeki yerleşim birimlerinin yoğunluğundan ötürü en çok Polonya etkilenecek.

Türkiye'ye etkisi

Rapora göre Türkiye'nin de içinde bulunduğu ''Adriyatik'in doğu kısmı ve Türkiye'nin Akdeniz Kıyıları'' havzası da olumsuz etkilenecek bölgelerden. Türkiye'nin Akdeniz kıyılarının kimi bölümleriyle, Hırvatistan ve Arnavutluk'un Adriyatik kıyılarının kimi bölümleri, ''fırtına taşkınlarından, tuzlu deniz sularının yeraltı sularına sızmasından'' etkilenecek. Raporda, deniz düzeyindeki yükselmenin Karadeniz'de Rusya, Ukrayna ve Gürcistan kıyılarını şimdiden etkilemeye başladığına dikkat çekildi.

Kapalı bir su havzası olan Hazar Denizi'nin düzeyi de, buharlaşma nedeniyle, 21. yüzyıl sonunda bugünkü düzeyinin 6 metre altında olacak. Bu durum, denizdeki özgün balık stoklarını ve kıyı altyapısını olumsuz etkileyecek.

Rapora göre eski Doğu Bloku ülkeleri ve Türkiye'deki ısınma, diğer bölgelere göre daha hızlı. Söz konusu havzanın güneyi geçen yüzyıl 0.5, kuzeyi ise (Sibirya) 1.6 santigrat derece ısındı.

Bu yüzyılın ortasında ise bölgedeki ortalama ısı 1.6-2.6 santigrat derece daha artacak. Örneğin 2050'de Polonya ve Macaristan gibi ülkeler, bugün İspanya'da, Sicilya'da yaşandığı gibi, 30 santigrat derecenin üzerinde çok sayıda sıcak yaz günü geçirecek.

Rapora, ''http://web.worldbank.org'' adresinden, ''news'' başlığından ulaşılabiliyor.

Editör: TE Bilişim