Dosya Masrafı "Yine" Haksız Bulundu

Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bir bankadan aldığı 16 bin 500 TL'lik krediye karşılık dosya masrafı ve hayat sigortası adı altında toplam 447,50 TL kesildiği gerekçesiyle kendilerine başvuran Mustafa Özel'i haklı buldu.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuran Mustafa Özel, 18 Aralık 2009'da yeni bir araç alımı için 16 bin 500 TL yılbaşı kredisi çektiğini, bankanın bu kredi için 200 TL'lik dosya masrafı ve 247,50 TL'lik hayat sigortası kesintisi yaptığını söyledi. Özel, ''Daha önce dosya masrafının geri iadesi yönünde bir karar çıkmış ve hatta Türkiye'ye emsal olmuş. Benden de hem dosya masrafı, hem de hayat sigortası için kesinti yapıldı. Banka, kesinti yapacağı miktar konusunda benimle bir müzakere yapmadı'' diye konuştu.
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nden aldığı bilgiler doğrultusunda şikayette bulunduğunu dile getiren Özel, yapılan incelemenin ardından Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin kendisi lehinde karar verdiğini söyledi.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Halil Kızılşimşek de bu dosyanın ikinci örnek karar olduğunu bildirdi. Kızılşimşek, şu bilgileri verdi:
''Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özelikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Tüketici ile müzakere edilmeden sözleşmeye konan şartın tüketiciyi bağlamadığı hükmü karşısında alınan ücretin haksız olduğu sonucuna varılmış ve iadesine karar verilmiştir.'' (aa)

Editör: TE Bilişim