Dolar Yeniden 1,50'ye Çıktı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün başlayıp yarın sona erecek faiz toplantısı öncesinde, gelişmekte olan piyasaların para birimlerinin dolar karşısındaki kayıplarına paralel seyirle dolar/TL'de yükseliş yaşandı ve 1,50 seviyesi test edildi.

Bankacılara göre, Fed toplantısından faiz artırımı sinyali anlamına gelebilecek bir karar çıkabileceğine yönelik endişelerle yabancılar, son haftalarda almış oldukları pozisyonun bir kısmını kapattılar.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, dolar/TL'de bugün yaşanan yukarı yönlü hareketin yurtiçi kaynaklı olmadığına dikkat çekerek, "Sabah saatlerinden itibaren yabancı alımları oldu. Gelişmekte olan piyasaların para birimlerinde de Türk lirasına benzer kayıplar yaşandı. Fed'in yarın açıklayacağı kararlar öncesinde gerçekleşen bir hareket gibi görünüyor. Fed toplantısından faiz artırım sinyali anlamına gelebilecek bir karar çıkabileceğinden endişe eden yatırımcılar, son haftalarda alınan pozisyonları kapatıyorlar" şeklinde konuştu.

Güne 1,48 seviyesinin üstünde başlayan ve bankalararası piyasanın spot kapanışında 1,4950/65 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları saat 1620 itibariyle 1,5060'a kadar yükseldi.

Yabancı bir bankanın döviz masası yetkilisi de dolar/TL'de spesifik olarak yurtiçi ile ilgili bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Dolar/TL'deki yükselişi pariteye bağlamak da doğru olmaz. Benzer hareketler diğer gelişmekte olan piyasalarda da görüldü. Oralarda da yerel para birimlerinde bir miktar satış oldu. Sabah saatlerinden itibaren yabancı alımları görüyoruz ve 1,5020 seviyesini test ettik. Fed'in yarın açıklayacağı kararlar öncesi hareketler olarak değerlendiriyorum bu hareketleri. Fed'in açıklamaları öncesi pozisyonlar kapatılıyor. Risk algılamaları artmış durumda" dedi.

Editör: TE Bilişim