Dolar ve Borsada Neler Ouyor?

Yurtdışındaki yoğun veri ve bilanço gündeminin takip edileceği bugün, gösterge faiz ve dolar/lirada aşağı yönlü bir seyir bekleniyor.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.10, valörlü işlemlerde ise yüzde 8.12 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bu sabah ilk işlemlerde yüzde 8.10 seviyelerindeydi.

Yurtdışı piyasaların olumlu olduğunu söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "ABD'de borsa tarafı iyi kapattı, dolar/lira da düne göre daha iyi durumda. Gösterge faizi olumsuz etkileyecek bir ortam yok. Yüzde 8-8.20 bandında hareket etmesini bekliyoruz. Faiz yüzde 8 bileşik seviyesini deneyebilir. Ancak öğleden sonra yurtdışında açıklanacak olan veriler piyasalar üzerinde etkili olur" dedi.

Bugün TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz Eskişehir'de "Para Politikaları" konulu bir konferans düzenleyecek Türkiye'de bugün Eylül ayı merkezi yönetim borç stoku açıklanacak. Yurtdışında ise ABD'de açıklanacak olan inşaat ruhsatları, yeni konut inşaatları, Eylül ayı ÜFE ve çekirdek ÜFE verilerini izleyecek. Ayrıca Bank of NY Mellon, Caterpillar, DuPont, Pfizer, Coca-Cola Co. ve United Technologies'in bilançoları açıklanacak.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, yurtdışı piyasalardaki olumlu seyrin dolar/liraya bir miktar satış getirebileceğini ve 1.4500 seviyesinin altına hareket beklediğini söyledi.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.4555/1.4585 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.4490/1.4530 seviyelerindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi ise 1.4975 seviyesinde işlem görüyordu.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci ise bu sabah yayımladığı notta, ABD'de açıklanacak veri ve bilançoların piyasalar tarafından yakından izleneceğini hatırlatarak şöyle dedi:

"Euro/dolar paritesi 1.50 seviyesine yaklaşırken (ve üzerine çıkacağını da düşündüğümüzden) dolar/lirada birkaç gün içerisinde 1.4400 seviyesine doğru bir hareket olacağı kanaatindeyiz. Gösterge bileşik faiz için ilk etapta hedefimiz yüzde 8, sonrasında ise yüzde 7.8'ler. Liradaki değerlenme ile bu hedefin de gerçekleşeceğini düşünüyoruz."

DIŞ PİYASA VE BİLANÇOLAR

ABD borsaları, yatırımcıların iyimserliği korumasını sağlayan güçlü bilanço rakamlarının etkisiyle yükselirken, iyimser hava Apple'ın sonuçlarını açıklamasıyla seanstan sonra da devam etti.
Gannett'in beklentilerin üzerinde açıkladığı bilanço verileri ve Caterpillar hakkındaki olumlu analist yorumları, ekonominin düzelmekte olduğu yönünde işaretler arayan yatırımcıların beklentilerini teyit etti.

Seans kapanışı ardından bilançosunu açıklayan Apple, beklentilerin üzerinde açıkladığı rakamlarla ABD endeks vadeli işlemlerinin yükselmesini sağladı.

BORSA

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dün ikinci seans kapanışına göre 589,81 puan artarak 50.876,70 puan seviyesinde açıldı.Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 1,17 oranında değer kazandı.

Endekste yukarı yönlü bir açılış öngörülürken, seyrin bilançolara bağlı değişmesi bekleniyor.

Bugün Amerika'da Bank of NY Mellon, Caterpillar, DuPont , Pfizer , Coca-Cola Co. gibi şirketlerin üçüncü çeyrek bilançoları açıklanacak. Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal piyasalarda bugün yurtdışının etkileyeceği pozitif bir gün olacağını söyledi.Endeksin açılışta 300-400 puanlık bir yukarı hareket izleyeceğini ifade eden Atılal, "Bilanço beklentileri ile pozitif bir gün geçiririz. ABD'de bugün açıklanacak bilançoları izleyeceğiz" dedi.

Editör: TE Bilişim